Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Volgende halte

Ergens in december waren we op een verkoop van oude boeken en vonden er wel meerdere naar onze gading.

Welk boek herinner ik me het beste? Het boek dat ik niet kocht. Het was een Frans boek over de erotische werken van Paul Delvaux en -en daar slaat de twijfel toe- Fernand Khnopff of Félicien Rops, al denk ik de laatste.

In elk geval, toen ik het jammer ging vinden dat ik het niet mee had gebracht zette ik Paul Delvaux op mijn lijstje voor tijdens ons verblijf bij Sunparks Oostduinkerke in januari, wat toen helemaal niet kon doorgaan.

Ondertussen stond Paul Delvaux dus samen met Permeke en De Blankaart op de agenda. De Blankaart? Met al die regen? Die verhuisde al snel naar een ander lijstje, samen met de The Crystal Ship1 en Beaufort 20242.

Paul Delvaux bleef op de planning, al wist ik niet wat ik er mocht van verwachten. Maar ook die tentoonstelling was méér dan de moeite waard, meer dan wat losse foto’s van werken hadden laten vermoeden. We liepen van de ene verwondering in de andere bewondering.

(Lees verder onder de foto)

Zeker en vast vast was het wel dan wel de eerste keer maar zeker niet de laatste keer dat we er waren.

Het was al na etenstijd toen we er buiten kwamen.

Eigenlijk stond er dan nog een bezoek aan Mu.ZEE in Oostende op het programma, hun laatste tentoonstelling “Full House Collectie3” voor ze dicht gaan voor de verhuis. Die tentoonstelling loopt nog tot in januari 2025 en die hebben we dan maar verschoven. Te veel impressies op één dag geeft ook een indigestie vrees ik.

We besloten dan maar naar onze volgende stop te rijden, ergens tussen Gent en Antwerpen in, ingepland om de werken op de Viaduct van Vilvoorde te vermijden en langs de E19 naar huis te rijden.

Dat het allemaal zo simpel niet was, komt in het derde deel aan bod en ik sluit dit log dan ook af met een beeld in de tuin.


Wordt vervolgd …

____________________
1 The Crystal Ship
2 Beaufort 2024
3 MuZEE – Full House Collectie

Previous

De moeite waard

Next

Niet zo simpel

8 Comments

 1. Als ik mijn niet-bestaand lijstje erbij haal, kan ik zeggen dat ik heel wat dezelfde bestemmingen heb opgeschreven.

  • ms

   We zijn verwend. Er zijn musea die ik nog niet zag en er zijn de tijdelijke tentoonstellingen die voorrang krijgen.

 2. Ik ken de namen niet, noch de genoemde plekken. Wel de weg vanuit Nederland naar Gent. Ik lees wel dat er qua oponthoud en drukte niet veel is veranderd…..:)

 3. Paul Delvaux lijkt me de moeite meer dan waard om zijn werk even van dichtbij te bekijken.

 4. Je trekt me over de streep. Daar moet ik naartoe. En dat zal deze zomer nog zijn. Destijds heb ik op school voor het vak kunstgeschiedenis een jaarwerk gemaakt over… tarara… Paul Delvaux! Iedereen moest een andere schilder kiezen. Ik koos Delvaux met al zijn naakten in het station. Wat ik echter niet had ingeschat: er was toen geen enkel boek te verkrijgen over Delvaux in het Nederlands. Ik heb énorm veel vertaalwerk gehad. In die tijd: geen pc, alles met het woordenboekje. Het was het waard want ik haalde hoge punten met dit werk. Jammer dat het niet bewaard is gebleven… Maar, ik ben uiteraard altijd een liefhebber van Delvaux gebleven. Hij heeft tenslotte een schooljaar lang in mijn hoofd gezeten. Naar zijn museum wil ik dus beslist nog eens gaan.

  • ms

   Er is inderdaad meer in het Frans te vinden. Sommige boeken ook wel in het Engels. Jammer dat je jaarwerk niet bewaard werd. Je had het kunnen gebruiken als basis om zelf iets in het Nederlands uit te brengen.

   Ik vond ook zijn vroegere werk erg imponerend.

   Het is een erg uitgebreid en mooi museum. Wij gaan er zeker opnieuw naartoe.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén