Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een andere kijk

Laatst, na een rommelmarkt, bij het napraten met de standhoudster naast ons, kwam ik tot een eigenaardig besef.

De ene had goed verdiend, de ander wat minder en ik vond dat ineens niet zo belangrijk, zolang we maar geen verlies deden en ons amuseerden.

Ik zag het ineens anders. We komen onder de mensen. We praten een beetje met iedereen. We konden er een friet met stoofvlees bestellen, wat we niet deden. We konden er pistolets kopen, wat we wel deden. Koffie was er ook. Andere dranken ook natuurlijk. Dat klinkt zo een beetje als eens op café gaan of een Vlaamse kermis of zo, dingen waar ik door mijn slecht horen geen plezier meer aan beleef.

Het is natuurlijk niet altijd zo. Dit was een binnenrommelmarkt. De sfeer was er beter, de mensen gemoedelijker. Op die manier wil ik wel nog rommelmarkten doen, als ik ze zo kan bekijken als een uitstap.

En de klanten? Die betalen het gelag.

Previous

De vijftien minuten

Next

De korting

15 Comments

 1. Het lijkt me een goede manier van bekijken. (Ik dacht eigenlijk dat je/jullie het al geruime tijd zo bekeken.) Je bent er even uit, even een intermenselijke frisse neus halen, je blijft een beetje op de hoogte enzovoorts. Kan geen kwaad. Ik mocht niet zo heel lang geleden eens aanwezig zijn op een Vlaamse kermis. In Fintele, wie kent het niet. Ik had niet echt een idee wat ik kon verwachten. Het bleek te gaan om eten, drinken en meezingen met een band in de achtertuin van een café. Het weer was mooi, de nacht viel zacht, het gezelschap was meer dan plezierig, kortom een gezellige toestand waar ik met veel genoegen aan terug denk. Maar rumoerig, dat wel!

  • ms

   De boekenmarkt vond ik altijd al plezierig om doen omwille van het contact met de mensen, die we ondertussen wel kennen. Het enige wat daar voorhanden is is koffie.

   Maar rommelmarkten deed ik niet zo graag, teveel rommel, teveel gezaag, teveel uit- en inpak.

   Maar laatst deden we er een wat verder van huis en binnen. De sfeer was er anders en het deed me wel degelijk aan een Vlaamse kermis denken en het was plezant.

   Dus denk ik dat we die wel meer gaan doen en niet meer die ellendige hier in de buurt.

   Fintele -wie kent het niet? Zelfs Google weet het liggen- is echter wat té ver. 😉

   Sommige Vlaamse kermissen werden ook wel eens pensenkermis genoemd.

 2. Dat lijkt me gezellig. Zeker omwille van het menselijk contact.

  • ms

   Precies daarom doe ik de boekenmarkt graag, we kennen de andere standhouders en zelfs al veel van de klanten.

   Maar nu deden we een rommelmarkt op aanraden van één van hen en daar was de sfeer ook helemaal anders dan op de rommelmarkten van hier. Mogelijk door het feit dat het binnen was? Ik weet het niet.

 3. Wij hebben ook diverse rommelmarkten gedaan. Op plekken buiten, vaak op enige afstand van onze woonstek. Dat kost meer inspanning want je moet met een volle auto naar die plekken rijden. De verkoop ging dan vaak redelijk. Een keer kozen we voor binnen, dat beviel qua sfeer toch veel minder. Om te bezoeken bevalt nog steeds beter. Niet zozeer voor het eten wellicht, wel voor die bijzondere vondsten….

 4. Zo kom je eens buiten en ontmoet je leuke en minder leuke mensen.

 5. Fintele, wie kent het niet. . . . Ik dus, nog nooit van gehoord. Maar ik ben dan ook geen Vlaamse, wel werden Zeeuws Vlamingen (dat ben ik van oorsprong) vroeger wel Noordbelgen genoemd. Nou van mij mag het ik heb er niets tegen om zo genoemd te worden.

  • ms

   Fintele is niet gekend, ik kende het ook niet. Het is een gehucht van een gehucht van Lo-Reninge. En die naam ken ik wel.

   Noordbelgen hoorde ik nog niet. Vanwaar die namen soms komen …

 6. Reactie verdwijnt, snik,,,,,,

 7. Nog eens proberen.
  Er is verschil van sfeer op rommelmarkten, die in een grote stal of op een klein sportveld worden gehouden, zijn veel gezelliger dan die op een grote markt. Dat was onze ervaring.

  • ms

   Ik weet niet of het daardoor komt. Ik zou het niet kunnen zeggen. Zoveel hele grote deden we nog niet.

 8. elsjeveth

  Die friet met stoofvlees dat lijkt me wel wat. Een mooie kijk op de zaken op die manier

  • ms

   Het is niet overal zo, maar op de meeste rommelmarkten heb je wel een eetkraam, maar dat is niet altijd zo verleidelijk.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén