Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Anti-toerisme

Er was een tijd dat toeristen met open armen onthaald werden. Ze brachten geld in het laatje en werden in de watten gelegd.

Er was een tijd dat we jaarlijks lazen dat bewoners zich ergerden omdat toeristen de schoonheid kwamen bewonderen maar er niks spendeerden.

Nu is er de tijd dat toeristen niet welkom zijn omdat daardoor alles -van voeding tot wonen- voor de lokale bevolking te duur geworden is.

Ik snap het wel, maar er is een keerzijde. En zoals altijd ligt de gulden middenweg waar hij hoort, in het midden.

Je zal maar eens als brave toerist ergens buiten Barcelona gaan logeren, braaf het openbaar vervoer naar de stad nemen om ze te bezoeken en nat gespoten1 te worden. Zo joeg men vroeger de straathonden ook weg.

Over een koude douche gesproken.

Ik heb Barcelona in elk geval van mijn lijstje geschrapt … al stond het er nog niet op.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Een reukje aan

Next

Wandel + stok = wandelstok

10 Comments

 1. Sympathiek is het niet. Allesbehalve. Maar ik heb wel begrip voor mensen die in toeristische steden/gebieden wonen. Meestal wordt daar heel veel voor het toerisme gedaan, maar worden de vaste bewoners totaal vergeten. Ik spreek een beetje uit ervaring. Ik heb gezworen nooit meer in een toeristische omgeving te gaan wonen. Echter, de toeristen hebben hier geen schuld aan. Het is vaak het stadsbestuur die het helemaal verkeerd aanpakt en niet de nodige voorzieningen heeft of inspanningen doet om het in goede banen te leiden en leefbaar te houden voor hun vaste bewoners. Er wordt gewoon niet over nagedacht.

  • ms

   Er zijn toeristen ook die bij plaatselijke mensen gaan logeren, die er dan ook iets aan verdienen, maar die toeristen worden dan ineens over dezelfde kam geschoren.

   Dat men iets doet tegen die invasies die van die cruiseschepen komen of gelokt worden door grote reisoperatoren die van die vakantiekazernes in hun bezit hebben, ik zou er ook niet van houden.

   Maar een EU-inwoner zou toch in Barcelona moeten kunnen rondlopen zonder een nat pak te riskeren.

   Bon, mij niet gelaten, ik ga niet waar ik niet welkom ben.

 2. Als men de toeristen wegjaagt verliest men ook een groot deel van de inkomsten. Zo is er altijd wat.

  • ms

   Het probleem zit hem denkelijk bij het feit dat de inkomsten niet bij de lokale bevolking terecht komt.

   Die mensen krijgen wel de lasten maar niet de lusten.

 3. Ik woon in een stad waar toeristen weren een officiele beleidsmaatregel is. Men wil af van bezoekers aan de stad, van de prostitutie, van de auto’s, de bussencruiseschepen etc. Dorpse bestuurders zoeken naar een weg om van deze ooit zo bruisende stad een groot dorp te maken. Zonder inkomsten, geen vertier meer, maar gelukkig weel met criminaliteit, drugshandel, illegaliteit en zo meer. Want dat kan men dat weer niet missen zo lijkt het wel eens…

 4. Je leest het over diverse grote steden maar ze ontkomen er niet aan.
  In Venetië trachtten ze de toeloop te doseren met toegangskaartjes, ik weet niet of het hielp.

 5. Hier zijn momenteel ook meer toeristen dan vaste bewoners. Maar omdat de campings en vakantiehuisjes niet in het dorp zelf zijn, heb ik er geen last van.

  • ms

   En ze pikken ook de dorpswinkeltjes niet in, neem ik aan. Zo’n camping of park heeft meestal wel een eigen winkel.

 6. elsjeveth

  Het zal wel weer overwaaien. De Barcelonezen heet gebakerd als altijd en uiteraard hebben ze gelijk als ze balen van het ´overtoerisme´ maar zo stil als tijdens corona dat wensen zo ook niet meer mee te maken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén