Toen Kleindochter vorig jaar vroeg of we voor haar Lebkuchen konden meebrengen vanuit de Eifel, deden we dat. We vonden er bij Edeka in Ulmen maar ook in het parkwinkeltje, dat een Rewe is.
Nu had ze dat dit jaar niet gevraagd maar we hadden wel in het parkwinkeltje rondgekeken, zonder resultaat. En toen we thuis waren zei ze het. Ze zei: “Als jullie nog eens in Duitsland zijn …”
Maar nu vond ze ze zelf op de Kerstmarkt in Eupen. En waar Luc en ik er vorig jaar niet happig op waren, vonden we deze wel lekker.
En terwijl we ons dan toch thuis koest zaten te houden, ging ik nog maar eens dat recept bestuderen en stond ik even later met mijn zelfde vingers in mijn zelfde haar als vorig jaar omdat bepaalde ingrediënten wel degelijk Duits zijn en er te veel verschillende mogelijkheden te vinden zijn op internet.
Na veel denken en peinzen vond ik een oplossing, een te zotte oplossing, maar toch, ik zou ze even aan Luc voorleggen. En ik vroeg: “Wat zou je ervan denken als we nu eens in de auto zouden stappen en naar Duitsland rijden om die ingrediënten. Dan kan ik zien wàt er nu juist in dat Lebkuchengewürz zit”.
Wie nu denkt dat Luc me gek verklaarde vergist zich. Hij sprong recht en vroeg: “Zijn we weg?” Dat deden we niet. We hebben tot de volgende ochtend gewacht. En ondertussen vond Luc ook een Rewe Center. En dat is nog geen klein bier want … er is een verschil tussen een Rewe supermarkt en een Rewe Center1. De eerste heeft een oppervlakte van 500 tot 3.500 m² mààr het tweede heeft een oppervlakte van 3.500 tot méér dan 6.000m².
Dat is dus ruimte genoeg om verloren te lopen op zoek naar een zakske of pakske of dooske Lebkuchenkruiden en nog een paar kleinigheden. Maar dat viel mee, het ging echt vlot. Enkel en alleen vonden we er geen kant en klare Lebkuchen. Die haalden we dan maar wat verder bij de Aldi.
En nu kunnen we Kleindochter verblijden met het nieuws dat ze het hele jaar Lebkuchen kan eten, mocht ze dat al willen. We kunnen ze zélf bakken.
____________________1 Rewe
rob alberts
Mooi verhaal
Smakelijke groet,
Peter Grey
Heb je het al geprobeerd? Het bakken? Ik ben benieuwd naar het resultaat.
ms
Twee keer al. 🙂
De eerste keer waren ze wel lekker maar ze hadden een korst en dat hebben Lebkuchen niet.
De tweede keer deed ik wat er wat meer van bepaalde ingrediënten in en paste ik de stand van de oven wat aan. Ze hadden enkel nog een korst op de rand. Maar qua smaak … mmmm.
Volgende keer ga ik de oven nog maar eens anders instellen: lagere temperatuur, langere baktijd.
Maar dat kan niet onmiddellijk, dat ene ingrediënt, dat zou ik bij Delhaize kunnen kopen, maar onze Delhaize heeft het niet.
Dat wordt dus eerst nogmaals een ritje naar Rewe. … maar wanneer? 🤔
MyriamC
Je verhaal doet er me aan denken dat we hier nog ergens een zakje mix voor Kaiserschmarrn en een pot Pflaumenkompott hebben liggen, in maart meegebracht uit Beieren. Ik ga ernaar op zoek!!
ms
Gevonden? 😉
Suskeblogt
Die koeken zijn mij onbekend. Die zullen je gesmaakt hebben.
ms
Het tweede baksel was beter dan het eerste. Maar Baskuul was er niet zo tevreden over. 😉
elsjeveth
Ik heb ze ooit gekregen van een vriendin die naar de kerstmarkt in Duitsland 🇩🇪 was geweest. Toen vond ik ze nogal droog. Maar zoals jij het nu beschrijft klinkt het toch wel smakelijker
ms
Neen, die mogen niet droog zijn. Helemaal niet.
bertjens
Wat een ijver. Maar als het resultaat er naar is, dan doe je het graag nog een keer, ik snap het.
ms
Vooral dat het niet zo heel veel werk is.
meninggever
Er is nogal een verschil tussen dat spul van een gespecialiseerde bakker en wat je in de supermarkten koopt. De mooiste zag ik in Aken… Echt lekker vind ik het zelf overigens niet….