Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De kras

Het geheugen is een raar ding. Ik had altijd al een zeer goed geheugen al komt er de laatste tijd wel wat sleet op … wat gans normaal blijkt te zijn.

Maar er zijn dingen die blijkbaar niet te vergeten zijn omdat ze, zoals normale zaken, niet gewoon in mijn geheugen zijn opgeslagen, maar er blijkbaar op een woeste manier in werden gegegrift.

Dat ik wél kan vergeten bleek zaterdag nog, toen ik in een opruimbui, boven op zolder alle kerstkaarten van de laatste twintig jaar heb nagekeken -en weggegooid- op zoek naar een telefoonnummer dat -volgens Luc- in één ervan moest genoteerd staan.

Bij sommige namen uit het verleden moest ik even bij mezelf te rade gaan wie ze geweest waren. Bij andere. stond ik verbaasd dat ik hen zo lang had gekend, bij nog andere haalde ik gewoon mijn schouders op. Feit is dat er van jaar tot jaar minder kerstkaartjes aankomen. De enveloppen, waar ze in gesorteerd zaten, werden van jaar tot jaar dunner.

Bij de ingekraste herinneringen gaat het meer om verjaardagen. Van sommige mensen die al lang uit mijn leven verdwenen zijn kan ik nog steeds hun verjaardag vertellen, bij sommigen stoort dat niet of brengt dat een soort weemoedige herinnering naar boven.

Maar laat juni niet beginnen, laat me op de agenda geen datum in het begin van juni zien of ik ga uitrekenen …

Je zou toch denken dat het ooit eens zou slijten.

Uitgelichte afbeelding:

    Gegenereerd met Artificiële Intelligentie – Image Creator in Bing (aangepast voor uitgelichte afbeeldingen).



Previous

Toeval bestaat niet?

Next

Die rare!

9 Comments

  1. Ons geheugen is een raar ding. Sommige dingen uit het verleden lijken er in geklopt met de hamer terwijl andere feiten vlug verdwenen zijn.

  2. Dat is het onberekenbare van het geheugen, jij maakt het dus ieder jaar mee.

    Er zijn goede boeken over, vooral de uitleg over foute herinneringen vond ik interessant. Ik leerde ervan.

  3. Het geheugen is een raar iets. Zo krijg ik moeilijk uit mijn systeem dat mijn moeder er niet meer is. Bijvoorbeeld: ik heb nog steeds de neiging om te denken: straks even mijn moeder bellen om te zeggen dat we een paar dagen op reis gaan. Dat vind ik zo vreemd.

  4. Mijn geheugen is vaak feitelijk ingericht. Daarbij heb ik zo mijn ezelfsbruggetjes. Wat deden we op enig moment? In welke auto reed ik toen? O ja, dan was dat dit of dat. Ik kan feilloos zaken opnoemen uit mijn zakelijk verleden, over auto’s die in de straat van mijn ouders vroeger stonden. Ik kan alles vertellen over vroegere vliegtuigen, of plekken in onze stad. Maar vraag me niet hoe de buurman heette op een van de adressen waar we hebben gewoond. Gewoon verdwenen….Niet opgeslagen. Ik kan ook veel muziek zo mee zingen, maar weet soms totaal niet wie de er achter zittende artiest(e)is… Kortom, selectieve instelling…Ook niet alles…

  5. elsjeveth

    Ja zo´n geheugen, ik heb vaak last van een selectief geheugen, sommige zaken wil ik me absoluut niet herinneren. En wat gebeurt…heel af en toe poppen die zaken als vanzelf op…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén