Lees je mee?

Ik was altijd al een beetje tegendraads. Niet echt, maar ik ging niet zomaar mee in wat de groep goed vond, ik had er mijn gedacht over.

Nu ook. Al lees ik zelf wel de gazetten, Luc is vroeger op dan ik en leest het nieuws dan ook vóór ik er aan begin, ik vond gisteren bij het opstaan een mail van Luc met een link er in.

Het artikel: “Lang Zullen We Lezen” handelde over -tadam- lezen natuurlijk.

Eerst las ik het even in vogelvlucht. Maar omdat ik al één en ander zag waarop mijn inwendig alarm afging, herlas ik het nog eens ten gronde. Je -in dit geval: ik- mag niet oordelen als je -nogmaals: ik- niet weet waar je het over hebt.

Jammer genoeg -weeral- durf ik het artikel hier niet integraal overnemen, volgens mij mag dat niet. Dan zal ik het maar met afzonderlijke onderdelen moeten doen:

    (…) een nieuwe community van lezers die de liefde voor boeken en lezen delen.

    (…) een gloednieuw online platform

    (…) wordt een forum waar lezers inspiratie vinden en zelf hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen, samen met tien bekende leesambassadeurs

    ‘LangZullenWeLezen’ nodigt iedereen uit om mee te lezen met tien ambassadeurs. Die bekende VRT-boekenwurmen maken een selectie van recent gepubliceerde boeken, vertellen over hun leeservaringen en pakken uit met hun boekenkast. Ze brengen verslag uit over die boeken op langzullenwelezen.be en in verschillende VRT-programma’s. Met blogs en vlogs prikkelen ze lezers om hun literaire horizon te verruimen.

Vrij vertaald door mijn rare hersenkronkel:

We gaan weer meer op internet moeten zitten om een forum te volgen en er op te reageren en we gaan weer om de oren geslagen worden met lectuur die anderen -zelfverklaarde belangrijken- ons aanraden.

Dat er ook nog een leestrofee wordt uitgereikt -niet aan de lezers maar aan schrijvers- is niet bepaald origineel en de verkiezing van de winnaar word op voorhand al in goede banen geleid:

Voor de samenstelling van de longlist, doet de VRT een beroep op een vakjury van boekenexperts. Na de zomer kan er door de community gedurende vijf weken gestemd worden voor de LangZullenWeLezen-trofeeën.

Ik bedank. Ik lees wat ik wil lezen en de winnaar staat ergens op mijn boekenplank.

Aldi centraal in dit verhaal

Sedert een pozeke halen wij op zaterdag rozijnenkoeken voor bij het ontbijt. Luc, vroege vogel, ging die eerst wel halen nog voor ik op was. De laatste tijd ben ik echter vroeger op en gingen we samen.

Onze Aldi ging dicht, ze gaan verbouwen. Tot in juli moeten we naar één van de verderaf gelegen Aldi-filialen.

Sedertdien vroeg Zoneke eens of we voor hem wat wilden halen dat in de Aldi-aanbieding stond, Querida was met de auto werken. Die dag kregen we het grote winteroffensief.

Eigenlijk wilden we dan de koeken maar op vrijdag halen.

Dat deden we deze keer niet, want Luc –warmtecontroleur– wou thermometers, uit de Aldi, die staan nu in de aanbieding. Zijn ‘mobiele’ was kapot. Mobiele thermometer? Inderdaad. Dat was een klein thermometerke dat ooit bij een vroegere diepvriezer had gehoord en die vond ik zo een beetje overal hier in huis: in de gang, in de keuken, … Hij zou er wel een paar meebrengen. Zodoende kon hij dan op zaterdag die rozijnenkoeken meebrengen.

Maar toen begonnen ze weer over sneeuw en gladheid. Ik bezwoer Luc zijn leven niet te riskeren voor rozijnenkoeken en een paar thermometers.

Rozijnenkoeken op zaterdag werd rozijnenkoeken op zondag.

Kiekevel op skilatten

Ik houd wel van sport, het meest van atletiek en wielrennen, al is mijn interesse in wielrennen wat aan het tanen, ik houd niet zo van het grote geld dat momenteel wel erg zichtbaar is en de sport overstijgt.

Ik kijk graag naar de Olympische Spelen. Maar ik kijk niet naar de winterspelen. Dat realiseerde ik me echter nooit, tot nu. Al deden we ooit zelf aan wintersport, ze bekijken is nog iets heel anders.

Ik schrok dan ook toen ik las dat de Belgische skiester Eléonor Sana (en zus) brons haalde op de afdaling voor slechtzienden.

Ik bekeek de foto en kreeg het er koud van -en niet van de sneeuw- zodoende ging ik even googelen en vond de uitleg. Zus Chloé skiet voor en ze staan met elkaar in contact. Ik kreeg nog meer kippenvel toen ik me afvroeg of Chloé nooit eens zou denken: “wat als ik val?”

En ook vroeg ik me af waar de verslaggeving over die prestatie bleef.

Bizar vind ik het, dat we maar iets te weten komen als er medailles aan hangen, net of mensen anders niet in sport of moedige prestaties geïnteresseerd zouden zijn. Voor een filmpje van luttele seconden moesten we wachten tot eergisteren.

Ooit verging het Wielemie net zo, ze werd ook pas bekend na medaillewinst.

Maar aan die andere sport, die waarin ze het verstaan van op één weekend een match te laten beslissen door één persoon en een andere match er een beetje verdacht te laten uitzien door een golf van doelpunten in een korte tijdsspanne, aan die sport weiden ze zeeën van tijd met vooruitzichten, rechtstreekse verslaggeving, napraten en nabomen …

Zoals ik tegen Luc zei: “Het loopt de spuigaten uit!”

Zoekfunctie voor een kattebelletje

Er was een tijd dat ik in de zoekfunctie van het blog, hier in de rechterkolom, slechts een woord diende in te tikken om het resultaat op een presenteerblaadje op mijn scherm te zien verschijnen.

De laatste tijd echter vind ik dat ik nogal dikwijls zeg -en schrijf- dat ik dacht het al over iets te hebben gehad maar het niet terug kan vinden. Ergens bij één van de updates -dat kan nu wel al een jaar of zo zijn- is dat beginnen slabakken.

Ik probeerde enkele plugins die me verzekerden dat ze veel beter waren dan de standaard WordPress zoekfunctie, maar dat is maar prietpraat. Er was er ene die een woord vond die de andere niet vonden, al vond die ene dan ook andere zaken niet, maar dat kan ik niet meer testen, ik ben dat woord vergeten. Dat krijg je als je alles maar op kattebelletjes kribbelt.

Dat er wel wat schortte blijkt nu, nu ik een mail krijg van Jetpack, die gaat als volgt:

Nieuw bij Jetpack: Verbeterde site-zoekacties

Grote, succesvolle sites als wizzewasjes.be kunnen de betrokkenheid van bezoekers verbeteren en de belasting van hun database verminderen door een speciale zoekservice te gebruiken.

Voor slechts $ 29 per maand kun je de zoekfunctie van je site verbeteren met de volledig geïntegreerde zoekfunctie van Jetpack zonder advertenties.
• Snelle, nauwkeurige zoekresultaten, volledig geïntegreerd in je WordPress-thema.
• Een betrouwbare zoekservice die bewezen resultaten levert voor miljoenen zoekopdrachten door miljoenen berichten.
• Realtime indexeren van wijzigingen aan je content.
• Een sidebar-widget waarmee bezoekers hun zoekopdrachten kunnen filteren op tags, categorieën, datums en meer.
• Ondersteuning voor alle talen en aangepaste analyse voor 29 talen.

En hij wordt al gebruikt door een aantal van de populairste sites, zoals CNN en Time Magazine. Bekijk meer informatie over wat deze functie voor jou kan betekenen.

Grote, succesvolle sites als wizzewasjes.be? Hallo? Slijmballen … alhoewel, er zit wel degelijk een grein van waarheid in als je de concurrentie bekijkt.

Jaja, echt waar, we kunnen ons echt wel meten met CNN en Time Magazine.

Voor diegenen die niet weten dat ik soms met graagte wat overdrijf zal ik dat nu maar even vermelden. Voor diegenen die niet weten dat dat mijn manier is om ergens om te lachen, zij wezen bij deze op de hoogte gebracht.

Voor ‘slechts $29’ per maand kan ik iets kopen dat ik vroeger gratis had. Grote succesvolle sites kunnen zich dat gemakkelijk permitteren …

Ik zal nog wel een paar gratis plugins uittesten … als ik dat testwoord nu maar kon terug vinden …

Een mens is een raar wezen

Dan engageer je je om twee dagen op rij -maandag en dinsdag- ergens present te zijn, waarvoor je dan die twee dagen op rij om 5u moet opstaan, maar je engageert je niet om op woensdag present te zijn omdat daar vereist is dat je vijf verschillende losstaande dagen in maart en april ook present kan zijn en dat kan je niet omdat je op één van die dagen in Sunparks zal zitten, dan ben je blij dat je op woensdag niet om 5u moet opstaan en kan uitslapen.

Dan slaap je uit op woensdag, dan zit je van je koffie te genieten op woensdag en de koffie smaakt verduiveld lekker, veel lekkerder dan die ene beker die je meenam in de auto en veel lekkerder dan de koffie alginds, dan lees je je achterstand op de blogs, reageert nog hier en daar wat laattijdig, en dan …

Dan vind je het jammer, dat je er omwille van die ene dag dat je wat anders te doen hebt, er op woensdag niet bij kan zijn.

De barre tocht

De Kilomeet in Diest is niet dikwijls open. Het wil nu toch lukken dat wij steeds in de buurt zijn op de dagen dat die dicht is.

Nu lag hier een jas van Zoneke om één en ander aan te veranderen en die moest terug. Ik mailde hem met de vraag wanneer hij eens thuis was -moeilijke werkuren- op een dag dat de Kilomeet open was.

Vrijdag de 9de maart stapten we in de auto richting Zoneke.

Toen hij daar is gaan wonen begonnen ze er met wegenwerken. In de loop van de tijd dat hij er woont bouwen ze daar omleiding op omleiding op omleiding. Die zit nu al tot halfweg naar hier. Het is een hele opdracht om daar nog goed terecht te komen. Binnenkort rijden we helemaal via Tienen naar Diest, goed geweten!

De jas werd bezorgd en we togen naar de Kilomeet … die uitzonderlijk dicht was, wegens de retrodag in de Kringwinkels op 10 maart. Die retrodag stond in onze agenda vermeld, daar wilden we echt wel naartoe.

We stapten niet binnen in de Colruyt van Diest -we moesten diepvrieswaren hebben en voorzagen een te lange thuisreis- maar wel in die van Scherpenheuvel, waar ze twee producten niet hadden.

Daarbinnen kreeg ik twee telefonische oproepen op mijn gsm, nummer dat ik nooit aan iemand geef en ik ergerde me. Ik wilde die -eens thuis- eens goed de mantel uitvegen want die hadden dat nummer toch op niet legitieme wijze verkregen, dacht ik … de doerakken!

Onderweg wilden we de afslag naar Zoutleeuw nemen voor onze zaterdagse rozijnenkoeken … Ook omleiding!

Daar ergens viel ook één van de hoorbatterijtjes uit en ik foeterde: “wat nog?” En ook nog: “als ze denken dat ik dat ne plezante vrijdagnamiddag vind …” Afin, ik was dus in een opperbest humeur geraakt. Die voor ons reed te traag, die achter ons kwam te dicht, het was pure ellende …

Uiteindelijk zijn we van grote miserie dan maar naar de Colruyt in Sint-Truiden gereden om het ontbrekende te halen -in Landen hebben ze dat niet- en hebben daar dan maar de Aldi ook aangedaan.

We zijn hier om half één vertrokken en we waren na vijven thuis.

Heb ik die bellende nummers opgebeld? Ah bah neen, ik was weer mijn eigen zelven en ik bedacht dat ze dat nummer misschien wel via de app hadden gezien en wie had die app op de telefoon gezet? Mja.

Wat nog? Luc verwoordde wat ik onderweg ook al had gedacht, hij zei: “voor mij hoeven die retrodagen al niet meer”. Resultaat: we hebben ze van de agenda gegooid.

Zoneke kan dichter bij komen wonen of we kopen een helikopterke … niet te groot of we kunnen niet landen in Zoneke zijnen hof, niet te klein of de Colruytcommissekes kunnen er niet in.

De wekker die enkel klok is

Vorige donderdag stond mijn wekker om half acht. Mijn wekker, dat is mijn telefoon.

Ik sta op, maar treuzel een beetje, aangezien ik en wakker gewekkerd worden niet echt samen gaan en Luc komt de slaapkamer binnen omdat hij nog niets hoorde. “Oh” zegt hij “het is nog te vroeg” en wijst op de elektrische wekker die nog 7.25u aangeeft.

“Dat zal wel met die Oost-Europese affaire te maken hebben zeker” zeg ik want ik had daar zo halvelings en nogal diagonaal iets over gelezen.

Maar ergens klopte dat niet. Als alle digitale klokken vijf minuten achter liepen en eigenlijk ondertussen al terug gelijk moesten staan, waarom liep onze elektrische wekker dan achter?

We overliepen alle mogelijke scenario’s. Had die klok stil gestaan? Dat kon niet. Had één van ons beiden ze juist willen zetten? Neen. Of had Poesjkin misschien … ? Die keek verbolgen, stak nijdig zijn neus in de lucht en verdween verontwaardigd door de badkamermuur.

Na twee dagen denken zocht ik het artikel terug op en wat blijkt? Diagonaal lezen is eigenlijk nog slechter dan niet lezen, want het waren niet de klokken van de smartphones die een beetje vertraagd werden, maar precies die welke wel hun impulsen van het elektriciteitsnet kregen.

En dan bleek ook nog dat het geen panne was geweest maar gewoon een een conflictje tussen Kosovo en Servië.

Maar onze wekker automatisch terug op tijd? Geloof dat maar niet. Wij hebben zelf hartmassage moeten toepassen om zijnen tikker terug op tempo te krijgen.

Lieke in Linken

Bij al het onderstaande wil ik eigenlijk niets over voetbal vertellen, de titels lezen volstaat, al staat het iedereen natuurlijk vrij al die artikels uit te pluizen.

Vrouwenraad ten strijde tegen WK-lied van ‘seksistische’ Damso.

Ook sponsors Rode Duivels bezorgd over expliciete teksten van maker WK-lied: “We willen gesprek met voetbalbond”.

Belgische voetbalbond laat Damso niet vallen.

Voetbalbond blijft bij keuze voor rapper Damso: “Willen niet gegijzeld worden door polemiek”, Vrouwenraad overweegt officiële klacht.

Voetbalbond staat open voor gesprek over WK-lied van ‘vrouwonvriendelijke’ Damso.

Proximus (en Coca-Cola) zetten KBVB onder druk: “Graag andere keuze dan Damso”.

Verzet tegen rapper Damso groeit: na hoofdsponsor AB InBev volgt eerste kritische stem uit de Voetbalbond zelf.

Voetbalbond dumpt rapper Damso, Belgen naar Rusland zonder WK-lied.

Zo klinkt het gewraakte WK-lied van Damso: rapper zet deel nummer online.

Luc luisterde even naar het fragmentje, roloogde en zei: “een voetballieke moet een peuster zijn, zoiets met veel oempapa”. Die mening zal je echter in de gazetten niet lezen, enkel hier.

Zoals gezegd, ik het het dus niet over voetbal maar ik heb het wel over kazakkendraaiers, zij die hun huik spannen naar de wind. Je weet wel, voor het geld danst de beer.

De zeven je-weet-wel: ook hebzucht

Of hoe moet je de stunt van de Nederlandse supermarktketen Jan Linders anders noemen?

Was het om aan te tonen: “wij kunnen meer dan de anderen”? Dan zijn de anderen gewoon eerlijker. Eender welk spel moet je eerlijk spelen en het is niet omdat je kàn bedriegen dat je het ook moet doen.

Dat is het niet echt hé? Toch niet als je flesjes van 2,50 euro per stuk, inclusief 0,62 euro leeggoed aan 9,95 euro per stuk gaat verkopen. Geen winst op maken? Maak dat de ganzen wijs.!

Die avond, jawel, ik schreef het bericht die vrijdagmorgen al, las ik dat ze zich excuseerden, ze zeggen het als volgt:

In de media is veel gezegd en geschreven over deze actie. Het sentiment dat hierbij is ontstaan, hebben we wellicht onderschat. In het bijzonder zijn we geraakt door de teleurstelling die de abdijgemeenschap van Westvleteren heeft uitgesproken. Gezien onze goede intenties betreuren we dit dan ook ten zeerste.

en Jan Linders benadrukt:

dat de verkoop –in samenwerking met inkooppartners- vanuit goede intenties, vanuit respect voor alle trappistbieren en zonder winstbejag is georganiseerd.

Alle ganzen des landes lopen nu meewarig hun kop te schudden na het zoveelste staaltje van wat ze hen allemaal proberen wijs te maken.

En dan zijn er de anderen, de brouwers die mee op de kar springen omdat hun unieke bieren aan woekerprijzen worden verkocht maar dat is nog een andere zaak. Dat van die Westvleteren lijkt meer op een zet om aan te tonen dat de broeders bedot kúnnen worden.

En wie is uiteindelijk bedot? Toch wel diegene die 9,95€ betaalde voor een fleske bier zeker. Had die gereserveerd en daarna in de auto gesprongen en er om gereden, had die een hele bak met fleskes aan 2,5€.

Binnenkort weer staan bleiten als er bijkomende maatregelen getroffen worden.

Maar goed, ik drink geen Westvleteren, ik vind dat er lekkerder donker bier op de markt is.

De zeven hoofdzonden: hebzucht

De vleesindustrie is de grootste anti-publiciteit voor de vleesindustrie.

Sedert Luc zijn galblaas er uit ging eten wij enkel nog vlees, waarvoor ik geen verzamelnaam weet te vinden. We kopen een stuk gebraad, biefstuk, een kotelet, … maar geen gehakt, geen américain, geen worst, geen pensen, …

Soms heb ik wel eens zin in gehakt op een boterham maar ik denk dat ik het nieuws van de laatste dagen niet zo snel zal vergeten.