Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Categorie: Bloggen (Page 1 of 21)

Geplande postjes

Soms zit ik zo ’s avonds te overdenken wat ik nu toch op dat blog moet vertellen? Dan is de muze eens vroeg naar bed gegaan, denk ik.

Want eens ze uitgeslapen is, stapelen de concepten zich op.

En komt er een moment en krijg ik ineens zin om ze uit te schrijven. Maar wat doe je er dan mee? Meestal plan ik ze dan in. En dan kan het gebeuren dat er al voor een hele week logjes in de planning staan, die soms wel eens verschuiven als er iets recenter, zonder houdbaarheidsdatum, tussen komt.

Laatst vertrokken we op een daguitstap en een luguber idee plopte zomaar mijn rare hersenkronkel in. Ik bedacht dat ik ook het eeuwige leven niet heb en wat dan met die nasleep die …

Ik heb me wel al meermaals afgevraagd wat er met het blog gaat gebeuren eenmaal ik er niet meer ben, maar dat is wel een ander verhaal.

Ik zette alle geplande logjes terug in concept.

Als we een paar dagen uithuizig zijn, doe ik het wel bewust. Dat voorzie ik logjes zonder houdbaarheidsdatum uit veiligheidsoverweging.

Ondertussen staat er toch wel weer een heel klein resempje bij de geplande te pronken. Ik kan niet zeggen hoeveel, want dat varieert van dag tot dag. Wie weet hoeveel er overblijven als dit verschijnt.

Weghalen? Of niet? Om het op zijn Hamlets te zeggen: “That’s the question”.

De stommiteiten

Soms krijg je zo eens een stommiteit voor waarvoor je jezelf voor je kop wil slaan. Zoals nu. Zoals ik deed.

Zoals ik al meer zei schrijf ik concepten. Soms zijn die maar een paar woorden, soms zijn die halfgaar en soms zijn die postensklaar maar staat er geen houdbaarheidsdatum op of ik twijfel nog of ik het wel wil zetten. Die plan ik in … ergens een maand verder, kwestie van overzicht te houden en het onderscheid te zien tussen wat af is en wat nog niet.

Maar wat krijg je dan bij zo een twijfelgeval van welles – nietes – toch wel – neen, niet goed – als je het betreffende log in december een maand vooruit plant en je vergeet het jaartal te veranderen. Dan publiceer je dat zo goed als een jaar geleden.

En die wordpress -de verraaitoot- laat iedereen die het blog volgt onmiddellijk weten dat er iets nieuws gepost is, terwijl dat echt de bedoeling niet is noch was.

Dat gebeurde gisteren. Ik zou vloeken, mocht het niet zijn dat ik eigenlijk niet vloek. Stomme ik, die er niet aan dacht de 2022 in 2023 te veranderen.

Maar ik troost me, ik ben niet de enige. Vorige week -of was het al de week daarvoor- zag ik ook zo’n spookpostje in mijn reader verschijnen terwijl het pas een dag later op het desbetreffend blog gepubliceerd werd.

Vandaag

Vandaag is de dag tussen gisteren en morgen. En wist ik gisteren wat vertellen en weet ik morgen wat vertellen, vandaag weet ik dat niet.

Er zijn nochtans vele zaken het vermelden waard, maar de media waren en zijn me voor of ik wil het er niet over hebben om één of andere reden.

Er zijn ook wel de privé dingen, maar die gaan vandaag gebeuren en zijn pas later gaar.

Gisteren was wel een memorabele dag, daar niet van, maar het enige dat ik daarvan met het blog wil delen is dat Harrison Ford verklaarde dat het deze keer écht zijn laatste Indiana Jones film wordt. Ik zou het zo denken, hij is 80.

En ja, ooit was ik fan en ja, acteurs blijven beter geconserveerd, maar er is toch wel een houdbaarheidsdatum, ook voor goed geconserveerde avontuurlijke archeologen.

____________________
Het Laatste Nieuws

Blogfoefelaars

Vorige week had ik dus even een probleem met publiciteitsblokken op Matroos’ blog, wat helemaal niet zou mogen kunnen of niet zou mogen zijn hebben.

Maar die ontwikkelaars hebben helemaal geen boodschap over wat die blogs beschrijven, die hebben helemaal geen interesse in het wel en wee van de bloggers, als het maar opbrengt.

Zo had ik, in mijn beginnende blogperiode, een blog bij Skynet en kreeg ik op een avond, bij het openen van mijn blog een heel foute achtergrond te zien: iets met trouwringen en trouwkleren en geromantiseerde kleuren.

Toen ik dat aan Luc wou tonen, was het weg. Zo weg als de voorbije week de -in de weg zittende- publiciteit op Matroos’ blog.

Bovendien kwam er per e-mail de vraag of Luc en ik gingen trouwen. Ik vond de vraag nogal vrijpostig aangezien dat enkel Luc en mij betrof en ik antwoordde zoiets als hadde ik geen eigendomsbewijs meer nodig.

Eigenaardig genoeg reageerden meerdere mensen op het blog met felicitaties en gelukwensen en al wat bij trouwen komt kijken zonder de essentie te bekijken.

Meerdere mensen hadden het gezien, meerdere mensen hadden voetstoots aangenomen dat het mijn manier was om iets aan te kondigen.

Ik interpelleerde Skynet. Ze vertelden me wel dat ze een nieuw thema -een trouwthema- aan het uittesten waren. Maar dat had nooit, maar dan ook nooit, op mijn blog gestaan. Dat deden zij niet. Wat durfde ik nu te suggereren …

Het was niet enkel daarom dat ik bij Skynet vertrok, maar het waren meerdere redenen die me deden besluiten dat enkel ik nog zeggenschap over dat blog wou hebben.

Dromen dat je …

Ook al meegemaakt dat je ’s morgens opstaat met die gedachte die als een lastige vlieg rond je hoofd hangt? Dat je denkt: “Vannacht had ik een inval voor het blog … maar wat was het nu ook weer?”

Dat gebeurde bij mij wel al meer. Soms komt het idee wel terug binnen gebuiteld, soms kiest het de vrije ruimte en zie je het nooit meer weer.

Soms denk ik dan dat ik gedroomd heb dat ik iets weet om over te bloggen.

Het overkwam me weer, vorige week. Hardnekkig bleef het hangen. Hardnekkig probeerde ik het te verdringen, maar het was te sterk. Ik ging er over zitten denken. Had ik nu zelfs echt gedroomd dat ik er ook een foto van nam?

Ik vond niks tussen de foto’s. Ik vond wel de foto van de erwten. Die nam ik omdat we zo prettig onnozel bezig waren geweest bij die erwten, wij twee overjaarse pubers. Maar uiteindelijk had ik besloten de anekdote maar niet te vertellen. Het was echt nogal kinderachtig.

Maar waarover ging het dan wel? Om moedeloos van te worden. En die lastige vlieg gedachte was maar niet weg te krijgen.

Tot ik bedacht dat ik het misschien met de gsm fotografeerde. En ja, dan zit het niet in de fotomap maar wel in de wolk die in ons geval dumpdoos heet.

En jawel, door het bezoek van de kleindochters had ik die dumpdoos nog niet uitgezocht en daar had ik ze … de foto’s én het idee er achter.

En dan kon ik mezelf wel een pets rond mijn oren geven want de bijhorende foto, die ik met het fototoestel nam, daar had ik bij het foto’s bekijken toch wel vierkant overgekeken zeker.

7 juli 2003

Er was een tijd dat ik deze datum gewoon liet voorbijgaan.

Niet dat het zulk een belangrijke datum is, er is niets groots geschied op deze datum, alleen maar dat ik toen de eerste blogpost op het internet gooide, al zij het toen onder de naam van mijn co-auteur.

Waarom ik er nu gewag van maak? Er valt al niet veel te gebeuren in deze actieluwe tijden, zodat je van elke vliegescheet een donderslag kan maken.

Het automatisme

Het was me in het verleden al opgevallen, je weet wel, de dagelijks terugkerende likes van mensen die dat een poos vol houden en er dan de brui aan geven als ze zien dat je er niet in trapt. Al is dat laatste nogal een groot woord om te zeggen dat je wel gaat kijken wie ze zijn maar hun blog je niks te vertellen heeft of helemaal buiten je interesses ligt of in een taal is geschreven die je niet kent.

De laatste tijd vroeg ik me eigenlijk af of het mogelijk is om automatisch te liken. Want telkens ik ’s morgens mijn ogen opende en mijn telefoon pakte stond er al een like bij het log van de dag. Ach ja, het kan hé.

Maar gisteren had ik toch wat anders bizar aan de hand. Er stond geen log, ik moest het nog schrijven. Ik schrijf, herlees en post. De tijd van het posten en ik zag rechts in de bovenhoek al het meldingslampje voor een like.

Daarom ben ik even op “autolikes” gaan googelen. Er wordt wel naar verwezen maar of ze echt bestaan is een even groot raadsel als het bestaan van spoken en geesten.

Dat het al veel vroeger door anderen werd opgemerkt werd bewezen door een forumbericht1 van jaren geleden. En net zoals voor voornoemde spoken en geesten vind ik het antwoord niet overtuigend.

1 WordPress Forum 2012

Het leven is een feeks en toeval is haar zuster

Sedert kort worden mijn plugins op het blog automatisch bijgewerkt. Dat is handiger dan telkens zelf met een vinger op een knoppeke te drukken om het zelfde resultaat te bekomen.

Eergisteren, vrijdag, iets na drieën, kreeg ik bericht dat de SSL-plugin een bijwerking had gehad. De SSL-plugin is die, welke zorgt voor de “s” in Hypertext Transfer Protocol Secure (https) hierboven in de adresbalk. Ik bleef doende met wat ik doende was. Pas iets voor vier noteerde ik dat ik een fout had op het blog: “fout bij het maken van de databaseconnectie”.

Ge kunt niet geloven hoe stom ik op zulk ogenblik reageer. Een vorm van paniek zorgt ervoor dat ik op zulk moment überhaupt niks meer weet, maar dan ook niks en bovendien de bibberatie krijg en Tinnitus het hoge woord gaat voeren. Ik moet dat eerst wat laten bezinken vooraleer terug vat te krijgen op mijn hersens.

Gelukkig is er de livechat van de host. Wat gechat, wat gepalaberd, wat opgezocht, wat datebaselectuur, wat pluis uitgeplozen. Een pak miserie later bleek dat het niet aan het blog lag maar dat hun servers uit lagen.

Opluchting alom en afwachten.

Dat die servers juist hunne geest moeten geven als bij mij die SSL bijgewerkt wordt … het is van de zotte!

Prentjes p(l)akken

In een tijd van lang geleden kon je gewoon prentjes bij de logs zetten. Ze waren overal nogal vrij te nemen.

Maar ooit, in een helderziende bui, voorspelde ik dat het in de toekomst wel eens faliekant zou kunnen aflopen.

Dat deed het, ergens in 2017 -of was het 2018- toen ik een e-mail kreeg over een prentje dat al jaren op dit blog stond. Ik wist zelfs niet meer dat het er stond. En ja, ze waren geneigd me te vergeven, mits betaling natuurlijk.

Toen heb ik alle afbeeldingen van het blog gegooid en er enkel nog mijn eigen foto’s op gezet. Zo stond dat blog nogal rommelig met allemaal afbeeldingen van gebroken afbeeldingen.

Coronatijden met regen hebben me aan het werk gezet. Het was inderdaad werken. Ik doorliep het ganse blog en haalde alle lege er uit … tenminste dat hoop ik. Ik zal in de toekomst nog wel steekproeven doen ook.

Maar wat me opviel … wat een rommel op dit blog. Ik zwierde logs van vroeger -toen ik schreef om niet te moeten denken en waarvan ik zelf niet meer weet waar ik het over had- er af, ik gooide citaten van anderen -waar ik waarschijnlijk ooit iets aan had- er ook af. De meeste ervan zijn weg, die ene van Freek houd ik. Die is nog actueel.

Maar verder … wie interesseert het nu wat ik in mijn oninteressante leven uitvoer? En zeggen dat ik voor dat blog betaal omdat dat op zeker ogenblik mijn enige vriend was. Op zeker ogenblik? Is het dat dan nu niet meer … ach jong …

En wat doen we dan nu? Eigen foto’s die ik nog in voorraad heb bij oude logs zetten zeker. Wat doet een mens anders in tijden dat niks mag, niks kan en je je eigenlijk wat nutteloos voelt …

Daten we … up?

Na al die jaren bij WordPress waar ik in de zijkolom van mijn admin-pagina kon zien dat ik mijn bericht kon bijwerken, schrok ik toch even toen ik de update-knop moest gebruiken en nog later moet updaten.

De Nederlandse vertaaldienst is écht wel goed bezig.

Page 1 of 21

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén