Wizzewasjes

Te lezen en te zien

Categorie: Bloggerdeblog en pc perikelen (Page 1 of 7)

Hoe onnozel!

Laat ons zeggen dat ik me bezig hield. Daarmee bedoel ik dan een zogenaamd -mogelijk in de ogen van anderen- nutteloos tijdverdrijf.

Dat mensen oordelen over wat bij anderen nuttig en nutteloos is, over wat anderen moeten doen en laten, dat wist ik jaren geleden al.

Ik wist ook al dat er mensen zijn die elke hobby van anderen nutteloos noemen omdat zij er niet achter staan. Zo werd mijn lezen ooit als nutteloos -lees: luierikerij- bestempeld terwijl handwerken gepromoot werd.

Het kwam me zelfs ooit voor of alles waar ik plezier aan beleefde uit den boze bleek te zijn en alles wat ik een korvee vond wel degelijk een meerwaarde aan mijn leven zou geven.

Ik hield me dus -zoals gezegd- bezig met onnozeliteiten. Ik nam namelijk foto’s. Dat is natuurlijk geen uitzondering, dat doe ik wel meer.

Maar de foto’s in kwestie waren van een ander kaliber. Het waren namelijk foto’s die één of ander domme afbeelding op het blog moesten vervangen en dat enkel en alleen omdat ik domme afbeeldingen op het blog wíl vervangen.

Ik amuseerde me in mijn eentje en toen hoorde ik ineens in gedachten de stem uit het verleden boosaardig sneren: “Hebde nu echt niks beters te doen?” Ik was er even van de kaart van. Even maar. Gelukkig.

Gisteren liepen we zomaar wat te wandelen en bleek ineens dat wij met ons vieren -Amke en Ella zijn hier- echt niks beters te doen hadden.

(Lees verder onder de foto)

Eigenlijk was de foto voor een logje van vroeger bedoeld, maar ik vond het jammer dat ik hem onder het stof zou moeten verbergen. Voor dat oudere logje zal ik wel eens een andere foto nemen … als de gelegenheid zich voordoet.

Wilde nu es wa weten?

De laatste tijd worden we langs alle kanten om de oren geslagen met regels en aanpassingen voor de nieuwe privacywet.

Een goeie kennis, voorzitter van een club, vertelde dat ze elk lid op de hoogte moesten brengen.

Ik zag de mails, soms extreem ver gezocht -zelfs Dartford Crossing en het Schots Weekend- maar bedacht dat, als we in hun bestand stonden, ze evengoed verplicht waren ons te mailen.

Gisteren kreeg ik bericht van een update van mijn WordPress, waarin een sticky vermeldde dat ook de blogs daaraan onderworpen waren.

Wel, daar had ik nog niet aan gedacht, het zou nooit in mij opgekomen zijn.

Ik dacht even: “wat een werk weeral”, maar gelukkig werd zo een pagina als voorbeeld aangemaakt. Ik heb die eens nagelezen en ze kan er mee door, tot ik ergens op een regenachtige dag de tijd zal nemen om de moeite te doen om ze wat aan dit blog aan te passen. De voorlopige staat alvast hierboven.

Die privacyregels houden in dat ik niet met gegevens foefel die ik te weten kom dank zij reacties en bezoeken op dit blog, maar weet ge, ik bekijk die zelfs niet.

De enquête

Luc vulde al jaren zo af en toe eens een enquête in. Meestal doet hij dat gewoon en zegt er niets over.

Dat ging gisteravond lichtjes anders. “Mor allee” zei hij ineens. “Hoe belachelijk” zei hij verder en hij keek verwonderd naar zijn scherm, terwijl hij de vraag voorlas:

Denkt u eens aan uw laatste aankoop van kattenvoeding. Kunt u in uw eigen woorden vertellen hoe dat ging? We zijn benieuwd naar uw verhaal vanaf het moment dat u op het idee kwam om dit te gaan kopen tot het moment van gebruik.
In dit onderzoek gebruiken we de term kattenvoeding voor zowel de echte maaltijden die u uw kat geeft als de snoepjes/snacks. Mocht er een vraag specifiek over de hoofdmaaltijden of de snack gaan dan zal dit duidelijk staan aangegeven bij de vraag.

Daarop ging hij dan maar even zijn antwoord formuleren. Hij dacht luidop bij het typen en dat ging als volgt:

Ik stond op en zag de kat rond mij draaien. Zut bij het voederen, ik zat bijna door mijn voorraad. Ik besloot om mijn laptop op te zetten en naar de site te surfen waar ik altijd bestel. In een paar klikken was het klaar. Na betaling is het een dag of 2 wachten tot ik een mail krijg dat het eten bij het afhaalpunt is afgeleverd. Ik ga thuis niet zitten te wachten … oh neen.

Toen ik de mail had ontvangen reed ik met de auto, enkel ik, want de kat bleef thuis.

Ik reed naar het afhaalpunt en de vriendelijke mevrouw gaf mijn pakket, daarna terug naar huis, daar zat de kat te wachten op mij.

Vervolgens deed ik de verpakking open en kapte het in een daarvoor voorziene ton en gaf de kat zijn eten.

Ik was ik de enquête geweldig dankbaar: ik wist meteen wat vertellen vandaag. Want om één van mijn andere -saaie- concepten uit te werken … daar had ik echt geen zin in.

Gezocht! Zoekterm …

In de tijd dat ik nog op skynet blogde wou ik weten waar sommige haatreacties vandaan kwamen.

Skynet had wel de mogelijkheid om een teller te installeren maar die telde inderdaad, maar dan enkel het aantal views. Die teller bleek dan ook nog een valsspeler aangezien hij je eigen bezoekjes ook meetelde en dat nummer interesseerde me niet.

Luc vond de oplossing: “Statcounter”. Zoals de naam zegt was dit meer een statistiek. Echt handig vond ik de vermelding van de zoektermen waarmee mensen op mijn blog kwamen.

Het blog verhuisde, Statcounter kwam mee. Tot Google er zich ging mee bemoeien en besloot dat het vermelden van die zoektermen eigenlijk een schending van de privacy van de zoekers was. Sindsdien kon ik nog enkel de zoektermen zien van bezoekers die geen google-account hadden.

Het was op te lossen hoor! Ik kon een plugin installeren: “Google Analytics”. Eerst dacht ik “foert“. Enkele jaren later, nu enkele maanden geleden, ging ik het eens proberen. Het was me te omslachtig en bovendien bleek het ondertussen alweer aangepast en krijg je helemaal geen zoektermen meer te zien, behalve dan

Ik gaf er de brui aan. Nogmaals: “foert“.

Statcounter? Ja dat stond daar nu ongebruikt. Tot ik het een maand of zo geleden nog eens opende. Het kwam nogal brutaal uit de hoek met:

Ad Blocked

We know you’re not here for the ads. However, this free version of StatCounter is made possible by advertising revenue. Please consider whitelisting StatCounter in your ad blocker or upgrading to an ad-free version for just €4 a month. Click Here.

Over lef gesproken! Zij laten zich ringeloren door Google, waardoor ze minder -in mijn geval helemaal niet meer- interessant zijn en dan gaan zij vertellen wat ik moet aanpassen?

Weet je wat ik aangepast heb?

Definitief het einde

Toen ik mijn blog verhuisde die eerste april van 2008, heb ik gepoogd om de dingen te vertellen zonder na te trappen naar de provider van het vorige blog. Dat doe ik nog niet.

Groot was mijn verbazing toen ik vorige zaterdag volgende mail ontving:

Beste blogger,

Na de vele ongeruste berichten die we ontvingen op ons eerder bericht, willen we jullie graag wat meer info bezorgen over onze maatregel om bepaalde blogs te verwijderen.

Enkel blogs die aan deze criteria voldoen, zullen worden verwijderd:
– De blog bevat minder dan drie berichten (enkel blogs met 0, 1 of 2 berichten zullen worden verwijderd)
EN
-De blog is niet meer aangepast sinds 01/01/2016

Als u meerdere blogs bezit, zullen enkel de blogs die voldoen aan deze criteria worden verwijderd, andere blogs worden niet aangepast. Zoals al aangegeven in ons eerste bericht, volstaat het om een bericht te posten indien u één of meerdere getroffen blogs toch wil behouden.

Hebt u hulp nodig (u vindt uw login of paswoord niet meer terug), contacteer ons dan! We zullen u met alle plezier helpen.

Onze excuses indien we met ons vorig bericht voor enige ongerustheid hebben gezorgd.

Met vriendelijke groeten,

Het Skynet team

Want ja, dat oude blog bestaat nog steeds. Ik haalde alle berichten er af maar liet het bestaan met een scriptje dat de mensen die het openden naar hier bracht.

Het lezen van de mail riep ook een “aha” gedachte op omdat ik had gemerkt dat er een paar oudere slapende blogs terug aangevuld werden al was het om te zeggen dat er niets te zeggen was.

Allemaal goed en wel, we gaan niet natrappen, maar het is toch weer typisch. Er staat namelijk in die mail:

Onze excuses indien we met ons vorig bericht voor enige ongerustheid hebben gezorgd.

Wélk vorig bericht? Tsss tsss tsss …

Frons

Soms zijn we onderweg. Ik kijk naar het blog op de telefoon en ik wil reageren op een reactie. Op het moment suprême rijdt die auto in een put. Lap! Fout in de reactie of te snel gepost. Gelukkig een reactie op mijn eigen blog en bij te werken.

Zo gebeurde het dat ik de beslissing nam dat ik geen reacties op andermans blog meer post als ik in de auto zit. Nogal belachelijk als je zo ineens een uitschieter gaat posten.

Belachelijk logje als ik het zo nalees, dus enkel te gebruiken op een dag van minder inspiratie of als opvulling voor een te plannen periode of zoals nu het geval is: wegens geen zin om één van de concepten uit te werken.

Al net zo onnozel als een verkeerd uitgedraaide reactie.

Eindelijk een oplossing

Toen Luc zich registreerde bij WordPress, diende hij ook een blog te maken. Aangezien hij dat blog niet nodig had, noemde hij het dan maar: “Nodeloze Blog”. Dat blog bestond maar bleef leeg.

Toen ik de likeknop plaatste herinnerde hij zich zijn registratie maar moest hij wel zijn naam aanpassen, aangezien hij zichzelf ook “Nodeloze” had genoemd. Luc krijgt een beetje de kriebels van inloggen hier en registreren daar en maakt er zich dan ook zo gemakkelijk mogelijk van af.

Luc filmt ook. Maar die filmpjes waren niet zichtbaar. Ik probeerde hem te overhalen om die ergens op een blog te zetten. Maar neen, daar begon hij niet aan. Ik maakte dan zelf maar een kanaal aan op youtube omdat ik het zo jammer vond.

Eind september 2016, na die ene wandeling maakte hij een eigen kanaal aan. Sedertdien plaatst hij zijn filmpjes daar.

Eerst probeerde ik nog te bekomen dat hij dat, wat op mijn kanaal stond, op het zijne zou overzetten omdat ikzelf dat niet meer nodig heb, maar dat vond hij te omslachtig.

Vorige week bedacht ik ineens dat ik nu die filmpjes niet meer zag. Ik zette én de link naar zijn én de link naar mijn kanaal boven het blog. Maar dat leek nu eens nergens op, tot ik bedacht …

“Je kan die linken op het Nodeloze Blog zetten” zei ik “dan link ik daar naartoe”.

Zo gezegd, zo gedaan. Nu heeft het Nodeloze Blog eindelijk een bestemming.

En Luc zag dat het goed was.

Het zat er aan te komen

Het was in de tijd toen ik van Skynetblogs overstapte naar WordPress dat ik vond dat het oud boekske perfect aansloot bij de inhoud van het blog. Ik schreef dan ook over dingen uit het verleden die eigenlijk al lang bestoft op zolder hadden moeten liggen maar die door allerlei omstandigheden springlevend werden gehouden.

In die tijd, begin 2008, was het oud boekje eigenlijk het enige dat ik vond in zijn soort, wist ik veel dat de ontwerper ervan er de nodige aanpassingen niet meer aan deed. Dat gaf niet. Die deed ik wel.

Telkens we in de problemen kwamen amuseerde ik me ermee om mijn thema bij te schaven en aan te passen aan de nieuwe noden van een steeds sneller veranderende tijd. Met een klein beetje kennis, een klein beetje logica en heel veel uren zoeken, lukte het me telkens weer.

Laatst dacht ik dat het ondertussen wat oubollig werd. En nu zijn onderdelen die niet meer functioneren en ik zag het echt niet meer zitten om er nog maar eens aan te beginnen.

Het is mooi geweest voor een oud retroboek, een nieuw thema is aan zet.

Een gat in de regelmaat

Kijk! Kijk! De regelmaat doorbroken.

De reden? De evenementen natuurlijk! Een dag later naar huis en een logske te weinig bij de geplande.

Vannacht geen zin om te schrijven maar wel als een blok in slaap gevallen. Twee blokken dan.

Nu, op de snelweg, bij het geschommel van de auto, dit schrijfselke.

Een afbeelding? Even proberen en anders zal het voor straks zijn, thuis.

Prompt gebruik van maken?

Is het nu de nasleep van mijn mailconversatie met Jetpack? Ik zou het niet weten. Feit is dat ik ergens daarna een mail kreeg met een verwijzing naar een blog van hen met daarin een aanwijzing om dagelijks te bloggen. Ze geven zelfs onderwerpen aan.

Nu heb ik dat eigenlijk niet nodig, maar zoals gezegd, mijn logs voor tijdens de evenementen probeer ik toch wel op voorhand te plannen. En als er dan zo een onverwacht evenement tussen komt vallen, tja, dan is mijn voorraadje concepten wel uitgedund.

Of ik gebruik ga maken van de Jetpack prompts? Ik weet het nog zo niet. Ik houd niet van opgelegde taken als het over het blog gaat. We zien wel wat de toekomst brengt.

Page 1 of 7

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén