Wizzewasjes

Te lezen en te zien

Categorie: Bloggen (Page 1 of 11)

Geen vetpot

We hadden gisteren veel kunnen doen, maar hebben het niet gedaan. Of eigenlijk moet ik voor mezelf spreken: ik had gisteren veel kunnen doen, maar heb het niet gedaan.

Luc is namelijk druk doende geweest met het voorbereiden van vandaag.

De Rode Duivels zijn nog druk doende met de volgende match op dinsdag.

Over het begin van de Tour de France wil ik het even niet hebben, al waren die vorige week al druk doende met een welles/nietes spelleke.

Het blog was druk doende met problemen hebben. Eigenlijk lag het niet aan het blog, maar aan de server.

Het zal hier dan ook gene vette zijn vandaag omdat ik niet weet of de doorgang nog versperd is/zal zijn of niet.

Gisteravond waren de ingenieurs aan het werk: eerst om te zoeken waarom dit blog niet bereikbaar was via 4G maar wel met een modem waarop ineens de hele santeboetiek geblokkeerd werd omdat het niet geconfigureerd zou zijn geweest.

Ik dacht dat we gehackt waren! Maar gelukkig verzekerden ze me dat ze er serieus werk van aan het maken waren.

Of nu echt alles in orde is, valt nog af te wachten. Als het echt tegenslaat zal ik pas vanavond kunnen ingrijpen omdat ik er de hele dag niet ben.

Ik ben dus druk doende met mijn vingers gekruist te houden.

Het blog

Niettegenstaande

  • ik met het blog bereikte wat ik wou bereiken, namelijk het verwerken van één en ander;
  • ik het verhaal in den beginne telkens opnieuw vertelde;
  • ik me soms afvraag waarom en voor wie ik het doe;
  • de komkommertijd van de laatste weken en dagen

Heb ik al 15 jaar wel en wee op dit blog staan. Eerst niet dagelijks omdat ik nog niet kon plannen, later wel maar dan meerdere logjes per dag omdat ik niet wou nadenken.

Nu is het blog volwassen geworden en -jammer genoeg- ik ook, meer afstandelijk en -jammer genoeg- ik ook, oppervlakkiger en -jammer genoeg- weet ik dat van mezelf niet.

Gelukkige verjaardag blog, steun en toeverlaat in moeilijke jaren en nu een plezante hobby.

Hoe onnozel!

Laat ons zeggen dat ik me bezig hield. Daarmee bedoel ik dan een zogenaamd -mogelijk in de ogen van anderen- nutteloos tijdverdrijf.

Dat mensen oordelen over wat bij anderen nuttig en nutteloos is, over wat anderen moeten doen en laten, dat wist ik jaren geleden al.

Ik wist ook al dat er mensen zijn die elke hobby van anderen nutteloos noemen omdat zij er niet achter staan. Zo werd mijn lezen ooit als nutteloos -lees: luierikerij- bestempeld terwijl handwerken gepromoot werd.

Het kwam me zelfs ooit voor of alles waar ik plezier aan beleefde uit den boze bleek te zijn en alles wat ik een korvee vond wel degelijk een meerwaarde aan mijn leven zou geven.

Ik hield me dus -zoals gezegd- bezig met onnozeliteiten. Ik nam namelijk foto’s. Dat is natuurlijk geen uitzondering, dat doe ik wel meer.

Maar de foto’s in kwestie waren van een ander kaliber. Het waren namelijk foto’s die één of ander domme afbeelding op het blog moesten vervangen en dat enkel en alleen omdat ik domme afbeeldingen op het blog wíl vervangen.

Ik amuseerde me in mijn eentje en toen hoorde ik ineens in gedachten de stem uit het verleden boosaardig sneren: “Hebde nu echt niks beters te doen?” Ik was er even van de kaart van. Even maar. Gelukkig.

Gisteren liepen we zomaar wat te wandelen en bleek ineens dat wij met ons vieren -Amke en Ella zijn hier- echt niks beters te doen hadden.

(Lees verder onder de foto)

Eigenlijk was de foto voor een logje van vroeger bedoeld, maar ik vond het jammer dat ik hem onder het stof zou moeten verbergen. Voor dat oudere logje zal ik wel eens een andere foto nemen … als de gelegenheid zich voordoet.

Wilde nu es wa weten?

De laatste tijd worden we langs alle kanten om de oren geslagen met regels en aanpassingen voor de nieuwe privacywet.

Een goeie kennis, voorzitter van een club, vertelde dat ze elk lid op de hoogte moesten brengen.

Ik zag de mails, soms extreem ver gezocht -zelfs Dartford Crossing en het Schots Weekend- maar bedacht dat, als we in hun bestand stonden, ze evengoed verplicht waren ons te mailen.

Gisteren kreeg ik bericht van een update van mijn WordPress, waarin een sticky vermeldde dat ook de blogs daaraan onderworpen waren.

Wel, daar had ik nog niet aan gedacht, het zou nooit in mij opgekomen zijn.

Ik dacht even: “wat een werk weeral”, maar gelukkig werd zo een pagina als voorbeeld aangemaakt. Ik heb die eens nagelezen en ze kan er mee door, tot ik ergens op een regenachtige dag de tijd zal nemen om de moeite te doen om ze wat aan dit blog aan te passen. De voorlopige staat alvast hierboven.

Die privacyregels houden in dat ik niet met gegevens foefel die ik te weten kom dank zij reacties en bezoeken op dit blog, maar weet ge, ik bekijk die zelfs niet.

De enquête

Luc vulde al jaren zo af en toe eens een enquête in. Meestal doet hij dat gewoon en zegt er niets over.

Dat ging gisteravond lichtjes anders. “Mor allee” zei hij ineens. “Hoe belachelijk” zei hij verder en hij keek verwonderd naar zijn scherm, terwijl hij de vraag voorlas:

Denkt u eens aan uw laatste aankoop van kattenvoeding. Kunt u in uw eigen woorden vertellen hoe dat ging? We zijn benieuwd naar uw verhaal vanaf het moment dat u op het idee kwam om dit te gaan kopen tot het moment van gebruik.
In dit onderzoek gebruiken we de term kattenvoeding voor zowel de echte maaltijden die u uw kat geeft als de snoepjes/snacks. Mocht er een vraag specifiek over de hoofdmaaltijden of de snack gaan dan zal dit duidelijk staan aangegeven bij de vraag.

Daarop ging hij dan maar even zijn antwoord formuleren. Hij dacht luidop bij het typen en dat ging als volgt:

Ik stond op en zag de kat rond mij draaien. Zut bij het voederen, ik zat bijna door mijn voorraad. Ik besloot om mijn laptop op te zetten en naar de site te surfen waar ik altijd bestel. In een paar klikken was het klaar. Na betaling is het een dag of 2 wachten tot ik een mail krijg dat het eten bij het afhaalpunt is afgeleverd. Ik ga thuis niet zitten te wachten … oh neen.

Toen ik de mail had ontvangen reed ik met de auto, enkel ik, want de kat bleef thuis.

Ik reed naar het afhaalpunt en de vriendelijke mevrouw gaf mijn pakket, daarna terug naar huis, daar zat de kat te wachten op mij.

Vervolgens deed ik de verpakking open en kapte het in een daarvoor voorziene ton en gaf de kat zijn eten.

Ik was ik de enquête geweldig dankbaar: ik wist meteen wat vertellen vandaag. Want om één van mijn andere -saaie- concepten uit te werken … daar had ik echt geen zin in.

Gezocht! Zoekterm …

In de tijd dat ik nog op skynet blogde wou ik weten waar sommige haatreacties vandaan kwamen.

Skynet had wel de mogelijkheid om een teller te installeren maar die telde inderdaad, maar dan enkel het aantal views. Die teller bleek dan ook nog een valsspeler aangezien hij je eigen bezoekjes ook meetelde en dat nummer interesseerde me niet.

Luc vond de oplossing: “Statcounter”. Zoals de naam zegt was dit meer een statistiek. Echt handig vond ik de vermelding van de zoektermen waarmee mensen op mijn blog kwamen.

Het blog verhuisde, Statcounter kwam mee. Tot Google er zich ging mee bemoeien en besloot dat het vermelden van die zoektermen eigenlijk een schending van de privacy van de zoekers was. Sindsdien kon ik nog enkel de zoektermen zien van bezoekers die geen google-account hadden.

Het was op te lossen hoor! Ik kon een plugin installeren: “Google Analytics”. Eerst dacht ik “foert“. Enkele jaren later, nu enkele maanden geleden, ging ik het eens proberen. Het was me te omslachtig en bovendien bleek het ondertussen alweer aangepast en krijg je helemaal geen zoektermen meer te zien, behalve dan

Ik gaf er de brui aan. Nogmaals: “foert“.

Statcounter? Ja dat stond daar nu ongebruikt. Tot ik het een maand of zo geleden nog eens opende. Het kwam nogal brutaal uit de hoek met:

Ad Blocked

We know you’re not here for the ads. However, this free version of StatCounter is made possible by advertising revenue. Please consider whitelisting StatCounter in your ad blocker or upgrading to an ad-free version for just €4 a month. Click Here.

Over lef gesproken! Zij laten zich ringeloren door Google, waardoor ze minder -in mijn geval helemaal niet meer- interessant zijn en dan gaan zij vertellen wat ik moet aanpassen?

Weet je wat ik aangepast heb?

Definitief het einde

Toen ik mijn blog verhuisde die eerste april van 2008, heb ik gepoogd om de dingen te vertellen zonder na te trappen naar de provider van het vorige blog. Dat doe ik nog niet.

Groot was mijn verbazing toen ik vorige zaterdag volgende mail ontving:

Beste blogger,

Na de vele ongeruste berichten die we ontvingen op ons eerder bericht, willen we jullie graag wat meer info bezorgen over onze maatregel om bepaalde blogs te verwijderen.

Enkel blogs die aan deze criteria voldoen, zullen worden verwijderd:
– De blog bevat minder dan drie berichten (enkel blogs met 0, 1 of 2 berichten zullen worden verwijderd)
EN
-De blog is niet meer aangepast sinds 01/01/2016

Als u meerdere blogs bezit, zullen enkel de blogs die voldoen aan deze criteria worden verwijderd, andere blogs worden niet aangepast. Zoals al aangegeven in ons eerste bericht, volstaat het om een bericht te posten indien u één of meerdere getroffen blogs toch wil behouden.

Hebt u hulp nodig (u vindt uw login of paswoord niet meer terug), contacteer ons dan! We zullen u met alle plezier helpen.

Onze excuses indien we met ons vorig bericht voor enige ongerustheid hebben gezorgd.

Met vriendelijke groeten,

Het Skynet team

Want ja, dat oude blog bestaat nog steeds. Ik haalde alle berichten er af maar liet het bestaan met een scriptje dat de mensen die het openden naar hier bracht.

Het lezen van de mail riep ook een “aha” gedachte op omdat ik had gemerkt dat er een paar oudere slapende blogs terug aangevuld werden al was het om te zeggen dat er niets te zeggen was.

Allemaal goed en wel, we gaan niet natrappen, maar het is toch weer typisch. Er staat namelijk in die mail:

Onze excuses indien we met ons vorig bericht voor enige ongerustheid hebben gezorgd.

Wélk vorig bericht? Tsss tsss tsss …

Frons

Soms zijn we onderweg. Ik kijk naar het blog op de telefoon en ik wil reageren op een reactie. Op het moment suprême rijdt die auto in een put. Lap! Fout in de reactie of te snel gepost. Gelukkig een reactie op mijn eigen blog en bij te werken.

Zo gebeurde het dat ik de beslissing nam dat ik geen reacties op andermans blog meer post als ik in de auto zit. Nogal belachelijk als je zo ineens een uitschieter gaat posten.

Belachelijk logje als ik het zo nalees, dus enkel te gebruiken op een dag van minder inspiratie of als opvulling voor een te plannen periode of zoals nu het geval is: wegens geen zin om één van de concepten uit te werken.

Al net zo onnozel als een verkeerd uitgedraaide reactie.

Eindelijk een oplossing

Toen Luc zich registreerde bij WordPress, diende hij ook een blog te maken. Aangezien hij dat blog niet nodig had, noemde hij het dan maar: “Nodeloze Blog”. Dat blog bestond maar bleef leeg.

Toen ik de likeknop plaatste herinnerde hij zich zijn registratie maar moest hij wel zijn naam aanpassen, aangezien hij zichzelf ook “Nodeloze” had genoemd. Luc krijgt een beetje de kriebels van inloggen hier en registreren daar en maakt er zich dan ook zo gemakkelijk mogelijk van af.

Luc filmt ook. Maar die filmpjes waren niet zichtbaar. Ik probeerde hem te overhalen om die ergens op een blog te zetten. Maar neen, daar begon hij niet aan. Ik maakte dan zelf maar een kanaal aan op youtube omdat ik het zo jammer vond.

Eind september 2016, na die ene wandeling maakte hij een eigen kanaal aan. Sedertdien plaatst hij zijn filmpjes daar.

Eerst probeerde ik nog te bekomen dat hij dat, wat op mijn kanaal stond, op het zijne zou overzetten omdat ikzelf dat niet meer nodig heb, maar dat vond hij te omslachtig.

Vorige week bedacht ik ineens dat ik nu die filmpjes niet meer zag. Ik zette én de link naar zijn én de link naar mijn kanaal boven het blog. Maar dat leek nu eens nergens op, tot ik bedacht …

“Je kan die linken op het Nodeloze Blog zetten” zei ik “dan link ik daar naartoe”.

Zo gezegd, zo gedaan. Nu heeft het Nodeloze Blog eindelijk een bestemming.

En Luc zag dat het goed was.

De foutenhersteldienst

De “B” en de “N” van mijn toetsenbord doen het niet meer. De stofzuiger is stuk. Wat dat met elkaar te maken heeft? De meest voorkomende oplossing voor een mankeliet toetsenbord is stofzuigen. Ik deed het al met zo een toetsenbordstofzuigertje. Noppes.

Vervelende toestand: Whatsapp ontving wel berichtjes maar verwittigde me niet. Ik gebruik Whatsapp de laatste tijd wel meer voor een praatje met iemand uit het buitenland. Na het uitvoeren van de vereiste acties die ik bij FAQ vond, werkte die weer.

Er waren updates bij WordPress. De vooruitgang newaar. Een plugin deed het niet. Het oude thema werd afgevoerd. Ik heb het nog niet gemist.

De like-knop deed het niet. Ik testte alle oplossingen die ik op het net vond. Noppes. Ik mailde jetpack. Het moest een plugin zijn. Ik deactiveerde alle plugins. Het werkte. De volgende ochtend werkte het niet meer. Ik deactiveerde de plugins één voor één, beginnende met die ene die al eens bij de oplossingen stond. In de sjakosj. Waarom deed die dat de eerste keer dan niet?

Whatsapp deed het weer niet meer. Ik mailde, kreeg de standaardmail die ze sturen als naar demente oma’s, vragende of ik wel in de FAQ had gekeken. Was het niet opgelost, moest ik maar even de nodige gegevens (versie van Whatsapp, telefoonnummer en een printscreen(?)) doorsturen, wat ik deed. Bizar, een goed halfuur later doet de Whatsapp het weer.

De Outlook agenda deed het ineens niet meer, van het ene moment -met Microsoft logo- op het andere moment -met Outlook logo- stopte die ermee en dat net na een update van Microsoft.

X-ClientId: 4ED7B1CFC41D4AA9B76743C51A6703AF
request-id: 1bc3c4f9-04cc-4960-a0e5-9cd5476eff8d
X-Auth-Error: ADDriverStoreAccessNonLocalException
X-FEServer: HE1PR02CA0038
X-BEServer: HE1PR02MB0858
Date: 15-10-2016 07:59:55

Ik testte alle oplossingen die ik op internet vond. Noppes! Alle? Neen, want ze wilden dat ik een ingebeeld kind een inlog gaf. Daar kreeg ik dezelfde foutmelding. Een ingebeeld kind is namelijk fraude.

Bizar is wel dat ik gewoon op mijn pc inlog en dat alles nog werkt op mijn telefoon. Een outlookfout dus.

Ik contacteerde de community. Ah ja, zij installeren het spul wel, maar oplossingen moet je in de community vragen, niet aan hen, en dan maar hopen dat er een oplossing uit de bus komt.

Het antwoord kwam na vier dagen. Ik moest mijn primaire inlog veranderen. Wablief? Ik zal helemaal zot zijn zeker! Als ik die verander, dan moet ik overal alles opnieuw gaan instellen, tot de gedeelde agenda -ah ja, Luc houdt geen agenda bij- aan toe. En wie weet welke calamiteiten ik dàn nog tegenkom.

Ik krijg een mail van Whatsapp. De problemen zijn een gevolg van een foute connectie met -tadam- Microsoft. Meestal zou ik denken: “ja lap, daar is de paraplu” maar nu weet ik het zo niet.

Eén van onze banken -ja we hebben er meer, een gevolg van mijn vroeger zakelijk leven- gaat de inlog vereenvoudigen. Dan kan je inloggen met de telefoon. Als ik dan alles wil instellen blijkt het niet te werken voor een Windows phone. Dat is niet hun doelgroep. Dat zeggen ze zelf. Voor Windows phone gebruikers wordt het zelfs moeilijker -wat is moeilijk?- geven ze grif toe.

Maar als ik dat wil instellen zie ik de nodige balk toch niet op mijn pc. Waarschijnlijk omdat ik die add-on heb die reclame bant. Terwijl ik die zoek en niet vind, denk ik dat ik dat misschien via Norton kan oplossen.

Maar waar is Norton? Norton is weg! Foetsie! Met de noorderzon verdwenen! En blijkbaar al geruime tijd! Hoe komt dat? Wel Windows Defender -jawel- heeft de plaats ingenomen en de Norton er uit gekoekt.

Na de nodige problemen -EraserUtilRebootDrv.sys- opgelost te hebben, draait die Norton terug zoals een bieke.

Dat tijdens het telkens opstarten óók nog de batterij van de muis plat was? Demonisch toeval om mij al visioenen te laten krijgen van muisloze dagen, aangezien ik ook niet de touchpad niet in mijn hart kan sluiten.

De volgende ochtend heb ik gereageerd op de Community. Ik heb hen gezegd dat ik mijn eigen zaken wil beheren, niet zij, noch google, dat ik nu wel orde op zaken zal stellen maar dat ze mogen stoppen. Wat ze heel waarschijnlijk aan hun wel gespijsde laars gaan lappen.

Het meeste is dus weer allemaal functioneel al heb ik de indruk dat ze allemaal denken: “die is nu met pensioen, die heeft tijd genoeg!

Voor die “B” en “N” hangt er thuis een extra toetsenbord aan de laptop, op reis zet ik wel het schermtoetsenbord op. Mocht er iemand weten hoe ik die toetsen kan herstellen, dan kan dat alsdan nog.

Maar die Microsoft agenda?

Potje breken is potje betalen repareren. En anders moet ik die andere oplossing, die er ook nog bijstond, maar proberen: wachten tot het overgaat!

Page 1 of 11

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén