Wizzewasjes

Gebubbeld

Categorie: Film en televisie (Page 1 of 20)

Freaky Friday

Dat was de titel van een opgenomen film.

Toen ik de samenvatting las, had ik er al mijn bedenkingen over. Een vrouw en haar dochter die op zeker moment in elkaars lichaam wakker worden? Dat is toch niet aan mij besteed?

Al zeg ik soms, op dagen dat Tinnitus het hoge woord voert, dat ik zou wensen dat Luc dat eens één dag zou meemaken, zou ik dat echt niet willen.

Niet dat ik veel van zulke dagen meemaak, dat Tinnitus zo overdadig aanwezig is dat hij al het andere overstemt, dat mijn hoofd op barsten staat, dat ik stijf sta van de stress, dat ik last krijg van die niesbuien en dat mijn tand, waar niets aan mankeert, pijn gaat doen. Ik had het vorige week één dag. De keer ervoor dateert van ergens tussen kerst en nieuwjaar.

Maar stel, stel je voor dat die wens zou uitkomen. Eén dag in een mensenleven moet Luc dan met Tinnitus leven. Maar wat voer ik dan een hele dag in zijn corpus uit? Ga ik op onderzoek naar geheime gedachten? Kom ik tot de bevinding dat hij minder -of meer- van mij houdt dan ik van hem?

Of ga ik gewoon een hele dag in bed liggen? Ik? Luc zijnde? Ik kan die man sowieso al niet in bed houden als hij wakker is.

Freaky Friday1? Ik zei: “neen”.

We hebben naar Hotshots!2 gekeken. Ook niet bepaald het genre van film dat ik zou verkiezen, maar hij ging niet op mijn systeem werken ook niet. Luc genoot ervan en het moet niet altijd mijn goesting zijn. Eerlijk gezegd, viel het me enorm mee.

“Hotshots! Part deux3” staat ook nog tussen de opnames. Maar dat is voor later eens.

1 Freaky Friday
2 Hotshots!
3 Hotshots!Part deux

De Blacklist

De Blacklist is een programma over kinderen en hun speciale wensen. Iets wat men, volgens mij, in onze kinderjaren afdeed met: “Awel manneke, en wat wilt ge later worden?” Waarop dan meestal een geijkt antwoord kwam à la “pompier” of “piloot”.

En dat was het. Afhankelijk van de goede wil van de ouders en van het doorzettingsvermogen van het kind kwam dat er vaker niet dan wel van.

Nu geeft men kinderen met een speciale wens een programma waarin ze hun wens in vervulling zien gaan.

Daar kan je toch niks op tegen hebben? Of wel? Ik heb er wel mijn bedenkingen bij.

Kinderen dat zijn toch die mensen die nog hun hele leven voor zich hebben en er zelf nog kunnen voor zorgen dat hun wensen uitkomen?

Zou het -in dees- niet aannemelijker zijn datzelfde programma te maken maar met ouderen, met hen die nooit grote wensen hadden en als ze ze al hadden, ze zeker niet in vervulling zagen gaan.

Ah, maar ja, dat staat spreekt niet zo aan op TV en voor de kijkcijfers moet je wat overhebben. Dus doen ze maar voor kinderen met te grote wensen.

Wees gerust, heren en dames TV-makers, ik spreek niet voor mezelf. Mij werd geleerd dat, als ik iets wou, ik er zelf moest voor zorgen. Dat deed ik, dat doe ik en geloof me, mijn wensen zijn wel gematigder én -zonder corona- zelfs haalbaar.

pske van mske: Volgens Luc is dit een herhaling van een programma dat werd opgenomen voor Ketnet, dus enige relativatie mag wel. Maar nu krijgen we dus een herhaling op zondag in prime time.

Vive la Vie

Zonder Tour de France, geen “Vive le Vélo”.

Maar VRT vergastte ons gedurende die periode met “Vive la Vie”, eenzelfde gemoedelijk programma met dezelfde ingrediënten en met praatgasten maar dan zonder dagelijkse verslagen over de Tour.

De ene gast had al een vlottere babbel dan de andere, een paar anderen verbaasden me omdat ik het nooit achter die mensen zou gezocht hebben en zo had elke dag wel iets. Laat ons zeggen -volgens mij dan toch- comfort TV. Maar dat kan je wel aan Karl Vannieuwkerke overlaten.

Het was dan ook met een diepe zucht dat ik las dat VTM met een programma op de proppen kwam met twee gasten1 en … ik las niet verder.

“Afkijkers” dacht ik even, maar dat mag ik niet zeggen zolang ik het programma niet zag. Dus ik zou moeten kijken.

Nogmaals zuchtend legde ik Luc het probleem voor, die roloogde en zei dat de chef media2 het programma niet goed had gevonden.

Uiteindelijk ben ik beide artikels echt gaan lezen en kwam tot de conclusie dat er toch wel enig verschil in zou zitten met de nadruk op het hoge “ons-kent-ons” ritueel dat me bij VTM al zo vaak liet zuchten.

Ik ga chef media Benjamin Praet als excuus gebruiken om niet te kijken, ondanks Eric Goens, die ooit te gast was in “Vive le Vélo” en die de beklijvende reportage³ over Stig Broeckx maakte.

Ik ga uitkijken naar de échte “Vive le Vélo” die uiteindelijk eind augustus, tijdens de Tour de France, zal uitgezonden worden maar, met het oog op corona, wordt opgenomen op locaties in België.

1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad
3 Het Nieuwsblad

Als het eens geen nonsens zijn

Er is veel gezever op TV. Er zijn veel nonsens op TV. Maar er is ook veel onzin op TV. De keuze is niet gemakkelijk.

Soms kijken we naar nonsens. Gezever en onzin zijn aan ons niet besteed. Nonsens dus, zoals gemakkelijke feuilletonnekes met een herkenbaar terugkomend gegeven, tussendoortjes op regenachtige dagen, dode momenten vullend.

Willen we het wat zwaardere werk kijken we naar “Manifest1” en “Absentia²”. Het eerste is -voor zover ik weet- -nog- niet mogelijk, het tweede zou -helaas- wel kunnen maar niet op de -Amerikaanse- manier waarop het wordt verteld.

Soms zijn er films, meestal te zoete, te kleverige kerstfilms zonder kerst. Soms houden we kuis en soms kijken we er eentje uit, zoals “Just go with it³”. Was het voorspelbaar, we konden toch eens lachen.

Bij het welles/nietes selecteren vielen we op “Child 444“. Ben ik blij dat we hem goed keurden. Achteraf blijven wel -heb ik vaker- enkele vragen, maar ondanks de vele nogal negatieve recensies die ik achteraf las -die lees ik nooit op voorhand, kwestie van beïnvloeding- vond ik het een goeie film.

De grote verrassing vond ik wel dat hij nog maar vijf jaar oud was. Een redelijk recente film die niet werd opgenomen op de zenuwachtige, zenuwslopende manier die nu als normaal geldt … een verademing.

Resultaat? Als ik een boek van Tom Rob Smith tegen kom in de Kringwinkel, zal ik het niet laten staan.

En dan hadden we “Nell5” nog niet gezien.

Nog een paar van dat kaliber en ik kan mijn mening over dat gezever, die nonsens en de onzin gaan herzien.

1 Manifest
2 Absentia
3 Just go wih it
4 Child 44
5 Nell

De afloop

Dit is één van die logs waarvan ik reeds zei dat ik ze wat in beraad had gehouden. De mensen zouden maar denken dat ik aan het doemdenken was moest ik ze tijdens de volle coronacrisis gepost hebben.

Er was een tijd, vroeger dus, dat alle films en boeken een goede afloop kenden. Je wist dat dat in realiteit niet zo was, maar films en boeken, fantasie dus, waren een middel om aan die hardheid te weerstaan.

Tot iemand vond dat al die goede aflopen een beetje te veel waren van het goede en besloot om er eens ene -boek of film- tussen te gooien die niet zo goed eindigde.

Wat was het resultaat? Dat ze dat gingen navolgen. Dat mag als het maar met mate blijft. Maar dat deed het niet, het werd gewoon schering en inslag. Een goeie afloop wordt nu als zoetsappig aanzien.

Nu lijkt het wel of het kwade altijd overwint en dat is nu toch ook een ietsie of wat té neerslachtig.

Luc pesten

Zo noemden we dat toen we kind waren. Maar we zijn al lang geen kind meer en pesten heeft nu een erg negatieve klank gekregen. Zo verging het het treiteren ook. Treiteren is iets wat nu niet meer geaccepteerd wordt. Nochtans was het indertijd enkel maar kinderspel.

Nu moet je plagen zeggen. Maar om nu als titel: “Luc plagen” te gaan zetten … Eerlijk? Dan denken wij hersens een andere richting uit.

Waar gaat het om? Om een reeks op TV die ze daar halsstarrig als “The Border” blijven aankondigen, wat een Canadese reeks blijkt te zijn terwijl het in feite “Wataha1” betreft, een Pools grensverhaal dat zich afspeelt aan de grens met Oekraïne.

Een beetje eigenaardig, een beetje langzaam waardoor je veel van de omgeving te zien krijgt. En wat een omgeving! Zelfs zo mooi dat ik het ging opzoeken. Het betreft het Bieszczady gebergte. Inderdaad, erg mooi maar ook erg ver. Te ver om er naartoe te rijden. Dat wou ik net zeggen toen Luc het al zei.

Sedertdien kan ik de afleveringen niet bekijken zonder Luc te plagen … op nogal simpele manier. Je weet wel: stadjes noemen die de moeite zijn, hotellekes bekijken en prijzen vergelijken … luidop natuurlijk en vooral door tijdens het kijken heel vaak: “oh” en “ah” te zeggen.

Het zal gaan stoppen. Gisteren waren de laatste afleveringen waarvan we er nu nog een paar moeten bekijken.

Maar ach, de leute is er af. Luc reageert er niet meer op.

1 Wataha

De zondagavond

Deze week is een kantelweek. Want volgende zondagavond zal er helemaal anders uitzien dan de vorige zondagavond. Het verandert nogal drastisch eigenlijk.

“Twee tot de zesde macht” is -voorlopig- gedaan en we kregen de laatste aflevering van “GR51” voorgeschoteld.

Gelukkig had Luc me verteld dat het de laatste “26” van het seizoen was of ik had niet meer gekeken. Het stak me al een paar weken tegen, het is uitgemolken tot en met en verwaterd tot maar weer eens een quiz die aaneenhangt van de cafégrappen.

Omdat het de laatste was heb ik nog gekeken en die viel -gelukkig maar- een beetje mee.

“GR5” … wat moeten we daar nu van denken? Het was niet slecht. Ik vond het goed, zelfs meer dan goed. Was het een topreeks? Jammer genoeg heb niet gestudeerd voor recensent en wil ik daar niet over oordelen.

Nadien geraakte ik niet in slaap. Dat valt niet zo vaak voor. Als ik naar van die reeksen kijk waar ze de spanning tot tegen het plafond stapelen droom ik raar. Vroeger niet, nu wel. Dus kijk ik dat soort reeksen/films liever gedurende de dag.

Maar de spanning was niet de oorzaak bij “GR5”.

Het waren de onbeantwoorde vragen en geloof me mijn hersencellen kunnen vragen stellen … vragen dat die kunnen stellen én blijven stellen. En dat zo telkens bij het wegsoezelen.

De vragen die zij, het personage in de reeks, zich stelde heb ik niet genoteerd omdat daarop het antwoord was dat er geen antwoorden waren omdat hij er nooit naar had gevraagd. De vraag over een eventuele vader bleef in het ongewisse. Daar kan ik mee leven. Maar moest daarom²

De vragen die wel opdoken:

  • Is het niet wat te gemakkelijk te zeggen dat hij geen antwoorden heeft omdat hij er nooit om vroeg?
  • Is er niemand op het idee gekomen dat het toch maar raar was dat ze thuis pas nà drie jaar iets van de Franse politie hoorden?
  • Is zij dan zwanger over de Alpen gegaan? Of met een beebie in de rugzak? Of met een kind van maximum 4 jaar? Of is ze niet te voet gegaan?
  • Loopt een meisje met zo’n trauma niet eerder recht terug naar haar moeder? In plaats van het onbekende op te zoeken?

Ze hebben in die reeks ook àlles meegemaakt: dingen waarvan ik denk dat je na zo een ervaring je rugzak op de trein gooit en naar huis gaat, maar neen, ze gaan door en verspillen geen woord meer aan wat gebeurde. Zoals Luc zegt, als je ze enkel en alleen die 42km per dag ziet stappen, is er ook niet veel aan.

De acteurs? Goed hoor, meer dan goed … maar waarom Lucas Van den Eynde? Ik vind het een mooie regel die zegt dat je, als je niks goed kan zeggen, helemaal niks moet zeggen … Ik zeg niks over Lucas Van den Eynde? Okee?

Nog iets, een futiliteit, te onnozel voor woorden … Waarom moest Viv Van Dingenen zo een monsterachtig kapsel? Iedereen ziet toch dat dat haar niet siert? Zelfs als de natuur je met zoiets begiftigd heeft doe je er wat aan. Voor zij die niet keken: dat kapsel was de verwezenlijking van een kindertekening van mij die een Afrikaanse hut voorstelde en dat dan zomaar op haar hoofd geplant.

Nu ja, het zat in de familie blijkbaar, want Lisa’s kapsel was ook precies maar met een grasmachien afgereden. Voor zover mijn kapselkennis, ik zal het maar zelf zeggen. Maar ja, smaak en goesting.

Zondagavond vallen die twee weg en komt er “Flikken Maastricht³“.

Is dat een verbetering? Als je een groot wit vlak een verbetering noemt, jà … want naar “Flikken Maastricht” kijken we sowieso niet.

1 IMDb
²Ja zie, ik probeer het verhaal niet te verraden en het wat oppervlakkig te houden.
³ IMDb

Zou je nu niet …

“Gaan we naar iets kijken?” vraagt Luc op een regenachtige namiddag eind april. Ik lees het gegeven van “Trauma1“, heb sterk mijn bedenkingen, maar omdat ik niet altijd “neen” wil zeggen, antwoord ik: “Goed”.

Niet bepaald mijn genre, niet bepaald mijn voorkeur, integendeel … maar omdat ik niet altijd diegene wil zijn die moet vragen: “En? Wat denk je?” en Luc geen commentaar geeft, beslis ik het maar uit te kijken en na de eerste aflevering te zeggen dat een tweede voor mij niet hoeft.

Kijk ik die verduveld onrealistische, abnormale draak van een aflevering uit … lig ik toch lui achterover tegen een slapende Luc zeker.

1 imdB

TV-kijken in een actieluwe periode

Aan ons TV-kijken in deze coronatijden is niet veel veranderd.

Waar Luc nog steeds naar zijn favoriete programma’s kijkt, waaronder sportprogramma’s zonder sport maar met babbelaars, het nieuws dat geen nieuws meer is, … beperk ik me nog steeds tot de dingen die me wel iets zeggen.

Zo kijk ik momenteel nog steeds naar “GR51” en wacht nog steeds af of ik het goed ga vinden of niet al begin ik stilaan wel benieuwd te worden naar het vervolg.

Naar “White House Farm²”, waargebeurd maar, zoals vermeld, met enkele aangepaste scenes en namen, kijken we ook. Aangezien ik “A Confession” zo goed vond, had ik er alle hoop op dat dit ook zo zou zijn. Na vier afleveringen weet ik het nog niet.

Er is iets waar ik de vinger niet kan opleggen, al volgen ze dan blijkbaar wél de feiten zoals ze zich -volgens Wikipedia³- voordeden.

Is het het feit dat de innemendheid en geloofwaardigheid, die de dader toch gehad moet hebben, niet genoeg tot uiting komt en de acteur het personage neerzet als een onbetrouwbaar, berekenend iemand – in mijn ogen dan toch?

Of is het cliché “goeie flik, slechte flik” zo overtrokken omdat ze -waarschijnlijk- een heel politiekorps -blijkbaar- in een paar personages moesten gieten?

Of zijn het een paar, nog steeds openstaande, vragen? Zoals gezegd, ik weet het niet.

Verder keken we gisteren en eergisteren telkens naar twee afleveringen -met een rustpauze er tussen natuurlijk- van “Innocent4“.

Dat kwam zo omdat die opgenomen stond en we die compleet maar dan ook compleet vergeten waren. Eigenlijk waren we die maar half vergeten: ik helemaal en Luc helemaal niet.

Erna had ik gewoon het voldane gevoel dat ik ook heb als ik een goed boek heb gelezen.

En dan is er, ja, de vreemde eend in de bijt, een Amerikaanse actieserie, genre dat ik meestal vermijd omwille van te veel pief poef paf en ellenlange pfioewioepfioewioe-achervolgingen en machogedrag en opgeblazen kikkers en het oeverloze gezwam van oversten die blijkbaar niks anders te doen hebben en dat allemaal om te verhullen dat er geen verhaal in zit of dat het verhaal zo mager is dat het door de mazen van een visnet kan.

Waarom dan? Ik weet het zelf niet. Voor zover ik weet kwam het door de -zelfs voor mezelf- ongelooflijke reden dat ik niet wist wie Bill Paxton5 was.

Dus zette ik me voor de TV en keek naar “Training Day6“. Al bij al viel het mee, minder van bovenstaande, losse verhalen maar wel een rode draad -misschien zelfs twee- en tot nu toe zonder de verschrikkelijke scenes die je in die Amerikaanse series zo dikwijls te zien krijgt en waar je nachtmerries van krijgt.

Luc vroeg dan ook, tijdens maar ook na de eerste aflevering: “En?” en eigenaardig genoeg heb ik geantwoord dat we de rest ook -onder voorbehoud- konden bekijken.

Tja, de vraag is nu: “Is het nu zo slecht nog niet? Of heeft Corona mijn smaak aangetast?”

1 GR5
2 White House Farm
3 White House Farm Murders
4 Innocent
5 Bill Paxton
6 Training Day

GR5

Zondagavond, na “Twee tot de Zesde Macht” kregen we de eerste aflevering van “GR51“, de nieuwe “topreeks” zoals werd aangekondigd.

Ik had de trailers op voorhand al gezien maar zonder er veel aandacht aan te schenken.

“Kijken?” vroeg Luc. Natuurlijk zouden we kijken. Er valt al zo veel minder te beleven dat we zeker geen nieuwigheden uit de weg moeten gaan.

Dat ze zichzelf “topreeks” noemden vond ik er wel wat over. Dat kan je beter aan de kijkers overlaten nadat die hun mening hebben gevormd.

Maar eigenlijk was het een verademing. Alle acteurs spraken klaar en helder. Ik had de ondertiteling niet nodig behalve wanneer er iets van een achtergrondgeluid werd vermeld, die hoorde ik niet.

Goed, we zijn vertrokken en kijken uit naar het vervolg. Misschien dat ik het achteraf ook wel een topreeks noem.

1 IMDb

Page 1 of 20

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén