Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Categorie: Film en televisie (Page 1 of 23)

Wat zeggen ze?

Zetel klaar? Fleeceke voor over mijn benen? Vooruit dan maar. We gaan naar “Vive le Vélo” kijken, nu ze dat, deze week, speciaal uitgeven voor “De Ronde van Vlaanderen” volgende zondag, kortweg: “De Ronde” genoemd.

En dan komt er ineens: “Wij verontschuldigen ons voor het ontbreken van de ondertiteling”. En daar moet je het mee doen.

Doen ze het expres? Neen toch. Technische mankementen kunnen altijd, maar ik herinner me vooral het aantal keren dat er geen ondertiteling was en ik me er -maar weer eens- voor spek en bonen voelde bijzitten. Het voelt aan alsof ze vinden dat je het maar moet nemen dat je van minder belang bent.

En daar krijg je dan als resultaat een hekel aan verontschuldigingen van. Lossen die iets op? Neen. Enkel diegene die zich zou moeten verontschuldigen denkt dat daarmee alle problemen van de baan en opgelost zijn.

Gelukkig waren we er niet voor op gebleven, het programma komt nogal laat op de avond. We nemen het op en kijken de daaropvolgende dag.

En … mag ik me ook even verontschuldigen? Jullie verafgoden van de “grote drie” hangt mijnen hoebel uit en ik hoop dat jullie er flagrant naast zitten. Zo! Nah!

Maar ach, professioneel als jullie zijn, zullen jullie er dan wel een gepaste draai aan geven, die ik dan de dag daarop kan beluisteren. Tot zolang zal ik maar geloven dat jullie gelijk zullen hebben. Jullie kennen de koers namelijk toch door en door.

Niks op teevee … allee

Als er niets op TV is dan moeten we maar kijken naar wat er wel is. Dat we de Repair Shop wel zien zitten en First Dates hooglijk belachelijk vinden zegden we al.

Sedert een poos, ik denk dat het met “Grand Tours of Scotland’s Lochs1” begon, kijken we eens meer naar een documentaire en gingen dan maar met Joanna Lumley door Britain2, waren zo al in Borneo3, bij de Mont Saint- Michel4 en de Chinese Muur5, … en we neusden mee in het leven van Agatha Christie6.

Misschien waren er meer, maar deze zijn die welke zo uit mijn hoofd via het toetsenbord het blog op liepen.

En toen kwam Toetanchamon … Het eerste deel van “Lost worlds and hidden treasures” en dat heette: “Tutankhamun’s secrets”.

Nu vond ik het algemeen genomen wel een vorm van grafschennis, maar uiteindelijk, als ik dat programma bekeek bleek wel dat grafrovers al vroeger in die graven hun gading vonden. Zodoende was het misschien toch maar beter de zaken in veiligheid te brengen. Er is nu al genoeg in privéhanden over gegaan.

Nu laten in al die programma’s wel deskundigen, experts, kenners en mensen met lokale bekendheid aan het woord. Je steekt er altijd wel wat van op, al was het de wetenschap dat er meerdere soorten Schotse tweed bestaan.

Dat deden ze ook bij Toetanchamon, al ging het meer over de levensloop van Howard Carter.

Ergens werd ineens de opmerking gemaakt dat enkel de Westerse mensen, in dit geval Howard Carter en Lord Carnarvon, genoemd werden in de verslagen terwijl er toch lokale mensen ook hadden ingestaan voor de ontdekking van het graf.

En dan vind ik het bizar dat men het, op het einde van het programma, heeft over het verhaal dat iets meer dan een eeuw geleden begon.

Toetanchamon werd meer dan 3.000 jaar geleden geboren. En ik denk dat hij toch een belangrijke rol speelt in dat eigenste verhaal.

____________________
1 Grand Tours of Scotland’s Lochs
2 VRT NWS – url: Joanna Lumley’s Britain
3 Borneo – Earth’s Ancient Isle
4 The Mount Saint-Michel
5 The Great Wall of China
6 Agatha Christie: Lucy Worsley on the Mystery Queen
7 VRT NWS – url: Lost worlds and hidden treasures: Tutankhamun’s secrets
____________________

Wat kregen we nu?

Ergens de voorbije week, opent Luc de deur van de eetplaats, komt binnen en zegt zomaar, uit het niets:

En waar ik het van krijg, is dat die TV-zenders allemaal altijd maar het zelfde mogen blijven herhalen en dat is alleen maar om er publiciteit tussen te kunnen pompen. Wie kijkt daar nu naar?

Waarop hij plaats neemt aan tafel.

Ik zeg nog iets over Netflix en het onderwerp was afgedaan.

Al bij al was ik wat verrast, het is niet Luc zijn stijl om te mopperen vóór mijn koffie.

Vandaag

Vandaag is de dag tussen gisteren en morgen. En wist ik gisteren wat vertellen en weet ik morgen wat vertellen, vandaag weet ik dat niet.

Er zijn nochtans vele zaken het vermelden waard, maar de media waren en zijn me voor of ik wil het er niet over hebben om één of andere reden.

Er zijn ook wel de privé dingen, maar die gaan vandaag gebeuren en zijn pas later gaar.

Gisteren was wel een memorabele dag, daar niet van, maar het enige dat ik daarvan met het blog wil delen is dat Harrison Ford verklaarde dat het deze keer écht zijn laatste Indiana Jones film wordt. Ik zou het zo denken, hij is 80.

En ja, ooit was ik fan en ja, acteurs blijven beter geconserveerd, maar er is toch wel een houdbaarheidsdatum, ook voor goed geconserveerde avontuurlijke archeologen.

____________________
Het Laatste Nieuws

Jim keek mee

Heeft er iemand vorige maandag de Vlaamse versie van “The Repair Shop” op één gezien? Wij wel. Spijtig genoeg. Ik vond het maar een flauw afkooksel, gekunsteld en geacteerd en zelfs de geste van verwondering werd bij de Engelsen afgekeken.

Ik bedank voor de rest … al zal ik wellicht nog wel eens kijken wie de beren gaat herstellen.

Achteraf waren Jim en ik toch akkoord dat we gelijk hadden toen we indertijd zo argwanend waren en we beslisten er niet in mee te gaan.

De gradatie

Om naar “Vive le Vélo” te kijken moeten we alle weekdagen geduld hebben tot na de zoveelste herhaling van “De Kampioenen”.

Op de Nationale Feestdag begon dat vroeger, dan was het feest.

Gisteravond was “Vive le Vélo” zelfs al om tien vóór acht omdat de Red Flames om 21.00u een kwartfinale moesten spelen tegen Zweden en ja, daar moest “Vive le Vélo” niet op wachten want de Red Flames of de Zweden zijn -nog- geen kampioen.

Koerskampioenen zijn gelukkig flexibel … alleen was de ondertiteling dat niet. Die liep achter. Op die manier hoefde het dan al helemaal niet meer voor mij.

Belgische chocolade

Er is nu eens niks op die TV. Daarover zijn Luc en ik het eens. Behalve een nieuw seizoen op vrijdag en een herhaling van een nog niet eerder herhaald seizoen van Vera op zaterdag viel er de laatste tijd niet veel te beleven.

Luc neemt nochtans film na film op, die we film na film, zonder bekijken, na het lezen van de samenvatting, weer van de geprogrammeerde lijst gooien.

Meestal hebben we die al -soms zelfs meerdere keren- gezien en veelal betreft het een soort kerstfilms zonder kerst, zoetsappig, met de nodige misverstanden en afgezaagd tot en met.

Toch keken we naar: “Love, Romance & Chocolate1“. Gefilmd in Brugge en niet zo enerverend als de andere aangezien er niks in gebeurde behalve een verhaal zonder al te veel -gebruikelijke- misverstanden en vooral veel zichten van -en publiciteit voor- Brugge.

Dat herinnerde wat aan een film van een hoopje jaren terug: “In Bruges2” die niet zo “love-achtig romantisch was en ook niet zo chocolade-geladen maar eerder wat de criminele toer op ging.

Toeval? Of zit er uitgekiende promotie achter? Nu ja, de Bruggelingen kunnen er maar wel bij varen.

Maar herinner ik me nu niet dat er net vóór corona een artikel in de krant stond waarin men het had over maatregels om de toestroom aan buitenlandse dagjestoeristen in te perken3? Ja toch!

____________________
1 Love, Romance & Chocolate
2 In Bruges
3 Het Laatste Nieuws
____________________

Jawadde Proximus

Een goed geslaagde boekenmarkt
Een WOW-gevoel van binnen
De televisie gaat niet aan
Wat gaan we nu beginnen

Beeld in vlammen en in frullen
Was dat niet een beetje raar
Wilden we naar Giro kijken
Weet je wat, vergeet dàt maar

En ineens in een reactie
Grijpt Luc naar de telefoon
Hoort gemompel over technisch
Doet die teevee weer gewoon

[© ms – 8 mei 2022]

De primeur

Er was een tijd, lang geleden, dat we met plezier naar Midsomer Murders1 keken.

Maar toen begonnen ze herhalingen te herhalen en haakten we af. Zo af en toe keken we nog wel eens naar een nieuwe aflevering maar we vonden het allemaal wat vergezocht en keken niet meer.

Het programmeren van de reeks werd ook stopgezet.

Nu las ik vrijdag morgen dat er een aflevering kwam van een gloednieuwe jaargang die ze zelfs in de U.K. nog niet zagen2.

We gingen er voor zitten. We zagen wel dat Betty ondertussen al flink opgegroeid was en we zagen ook dat inspecteur Barnaby veel te hard geschminkt was.

Na een goed kwartier hielden we het voor bekeken.

Smaak en goesting zijn niet enkel persoonlijk, ze zijn ook veranderlijk met de jaren.

____________________
1 Midsomer Murders
2 Het Nieuwsblad

Meer slechte films op TV … AUB!

Als er nu iets is waar ik blijkbaar geen snars verstand van heb is het wel van films beoordelen.

Kijk ik naar een prijswinnaar, dan geef ik gegarandeerd ergens onderweg op.

Kijk ik naar iets dat als geweldig humoristisch wordt omschreven, dan kan ik niet lachen.

Het omgekeerde is ook waar. Kijken we naar een film die ik wel goed vond, zonder hem daarom de hemel in te prijzen, dan mag je er zeker van zijn dat de review-websites er gehakt van draaien.

Zo was er “Collateral Beauty”. En al vind ik geen bijkomende schoonheid in het gegeven van een kind dat sterft aan wat dan ook, ik vond de film goed, een beetje meer dan goed, zonder hem daarom -zoals gezegd- de hemel in te prijzen. Een beetje de stijl van: “Reign Over Me”.

En ja, ik heb er dus geen verstand van blijkbaar. Het was geen goeie film, meer nog, hij was eerder slecht … volgens de recensiewebsites. Voor zover mijn filmkennis.

En weet je wat ik daarvan denk? Zelfs als het overgrote gedeelte van de mensheid daar zo over denkt, wil dat enkel zeggen dat het overgrote gedeelte van de mensheid daar zo over denkt, maar nog niet dat dat dan ook écht zo is.

Page 1 of 23

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén