[5 april 1920 – 24 november 2004]
 
Arthur Hailey werd geboren in Luton, Bedfordshire in Engeland en begon te schrijven terwijl hij nog RAF piloot was. Dit was hij van bij het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939 tot 1947, waarna hij Canada ging wonen. Na een aantal jobs en deeltijds schrijven werd hij een voltijds schrijver in 1956, toen zijn boek “Flight into Danger” werd verfilmd en een succes werd bij CBC Television Drama.
Na het succes van “Hotel” in 1965 verhuisde hij naar California. In 1969 verhuisde hij naar de Bahama’s om de Amerikaanse en Canadese belastingen te omzeilen die 90% van zijn inkomsten opeisten.

Elk van zijn boeken speelde zich af in één of ander industrieel of commercieel midden, waarin hij de menselijke conflicten verweefde. Zorgvuldig zocht hij de informatie over deze middens, hoe het systeem er functioneerde en hoe dit de maatschappij en haar bewoners trof.
 
Boeken

 • Flight into Danger (1958) (met John Castle) aka Runway Zero Eight
 • The Final Diagnosis (1959)
 • In High Places (1960)
 • Hotel (1965)
 • Airport (1968)
 • Wheels (1971)
 • The Moneychangers (1975)
 • Strong Medicine (1975)
 • Overload (1978)
 • The Evening News (1990)
 • Detective (1997)

 
mskes commentaar
 
Bepaalde critici beweren dat Arthur Hailey zijn onvermogen tot schrijven verborg achter zijn doorgrond opzoeken van de materie. Dat een boek of schrijver goed of niet goed is volgens een bepaald criticus is pure nonsens. Critici zijn ook mensen met een bepaalde smaak en zullen dus ook geneigd zijn om hun eigen idee naar voor te brengen.

De combinatie van verhaal/kennisgeving is uitermate geslaagd en verschaft meer inzicht in de werking van bepaalde instellingen. Gezien de periode waarin de boeken werden geschreven, zijn de details waarschijnlijk achterhaald maar de hoofdstructuur zal toch nog wel dezelfde zijn.

Bij het lezen van “The Moneychangers” was er algemene verwondering omdat ze spraken over automatisch bankieren. We spreken jaren ’70. Nu merken we dat automatisch bankieren zo vanzelfsprekend is dat niemand nog zal begrijpen dat er een tijd was dat we ons zelfs niet konden voorstellen wat dat eventueel zou inhouden.

Alle boeken van deze schrijver zijn op hetzelfde niveau en moesten we er één moeten aanraden zouden we zeggen: “The Moneychangers” omdat dit boek het “meest blijven plakken” is.