Vorige week stond de werkvloer op zijn kop. We zijn dan wel op pensioen maar mogen wettelijk nog wel een bepaald bedrag bijverdienen.

Het gespreksonderwerp van die ochtend was de Belg die zomaar even ineens 168 miljoen zakgeld bijkreeg van Euromillions.

En de kranten sprongen er op. Het ene artikel na het andere over een straatveger met vier kinderen. Dan hoeft men niet te zeggen dat de gegevens van winnaars worden geheim gehouden, want zoveel straatvegers met vier kinderen zullen er nu ook niet zijn in Schaarbeek. Dat betekent dat op dat ogenblik ineens wel mensen wisten over wie het ging, waarvan ik vermoed dat het ook beter ware geweest dat ze het niet wisten.

Dat de winnaar ineens loslopend wild zou zijn, dat konden we wel verwachten, gezien de aantallen mafkezen die vroegere winnaars ging lastigvallen.

Maar de verkoper van het lot? En dat bankiers daaraan meedoen?

Het geld is hoe dan ook van de winnaar en is geen algemeen goed. Ze gaan toch ook niet bij elke rijkaard gaan proberen om iets los te krijgen?

De gazetten zijn natuurlijk niet vrij te spreken. De berichtgeving over de winnaar in kwestie blijft de kranten beheersen. Eergisteren was hij al vier dagen niet op het werk verschenen, gisteren was hij op de vlucht.

En dan raden ze bij Lotto aan om in het begin gewoon voort te leven? En dan zeggen ze dat je veilig bent als je online zou winnen?

Ik ben maar een raar mens, ik snap de mensen niet.