Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

mske maakt vliersiroop

Toen mske klein was en een verkoudheid had, kreeg ze van grootmoeder zelfgemaakte vliersiroop. Dat deed goed, dat weet mske nog. Moe echter heeft nooit vliersiroop gemaakt en de flessen van de dokter hielpen ook.

Toen mske getrouwd was, stond er een vlierstruik op de grens van hun stuk en de rijpe bessen deden mske weer aan die siroop van grootmoeder denken. Aangezien Zoneke toen problemen had met steeds weerkerende oorontstekingen door zijn amandelen, zocht mske het recept en maakte vliersiroop. Toen ze toch eens, onzeker geworden door de zware hoest van Zoneke, naar de dokter stapte, vroeg die wat ze gaf en zei: “doe maar gewoon verder”. Hij rekende wel zijn tarief.

Ouder geworden werden Zus en Zoneke praktisch nooit ziek en de vliersiroop geraakte in het vergeethoekje.

Toen ze hier kwamen wonen viel het op hoe er praktisch in elke berm en graskant vlierstruiken stonden en mske zei: “ik zal nog eens vliersiroop maken”, maar telkens was ze er te laat bij. De bessen waren al overtijd.

Deze voorbije winter met die hardnekkige hardvochtige verkoudheid hier ten huize kocht mske vliersiroop en met Amke en Ella die toch regelmatig van school komen met een hoest,  zei ze dat ze nu op de bessen ging letten. Deze week was het zover. Maar al die jaren hebben hun tol geëist. mske weet niet meer hoeveel bessen ze nodig heeft voor het aantal liters dat ze wil verwerken, want ze wil toch een voorraadje voor een hele winter.

Slow is vanmorgen een emmerke vlierbessen gaan halen en mske maakt vlierbessensiroop en als ze terug de verhouding weet, zal Slow er nog wat bij gaan halen. Beter bij gaan halen, want terug brengen kan hij niet hé!

Previous

Parels voor parels van zwijnen

Next

Beikefies!

3 Comments

 1. vliersiroop,ik ben er ook mee opgegroeid.dit was het recept van ons moeder gusta!zet de vruchtjes net onder water,even laten koken tot ze open springen,giet ze door een doek en vang het sap op.per liter sap een halve kilo candijsuiker,(mag ook met gewone),laat koken tot je een klare siroop hebt.voeg eventueel een klein scheutje alcohol toe om de sirop langer te bewaren!om hem nog sterker te maken kun je er eventueel een takje rozemarijn aan toevoegen,een klein takje in de fles,niet laten meekoken.wel opletten bij het plukken,geen groene bessen erbij doen want die zijn giftig,de echte vlierstruik heeft houterige takken,de valse holle stengels.

 2. ms

  Er zijn al zeven fleskes klaar. Dus mag er nog een emmerke bij.

  Het recept ken ik, ik moest enkel uittesten hoeveel sap je overhoudt van een emmer bessen.

  Groene bessen mogen er niet bij omdat ze een bittere smaak geven, maar het zijn de vruchten van de kruidvlier die je helemaal niet vers mag eten en de aangegeven doses niet overschrijden. Die van de gewone vlier zijn trouwens ook niet van de lekkerste om zo van de boom in je mond te stoppen.

 3. Hey Mske ,je doet er me aan denken dat ik ook vlierbessen moet gaan plukken.Mijn voorraadje sap slinkt zienderogen. Ik pluk er altijd hé&él veel ,stop die bessen in een electrische weckpot om er sap van te trekken en dan doe ik die in bokalen en steriliseer ik ze. Telkens ik siroop nodig heb neem ik een bokaal en maak ik dan de siroop.
  Maar hier wordt die siroop grotendeels gebruikt om limonade te maken. 1 liter sap en 1 kg minuutsuiker en het sap van een halve citroen.Vier minuutjes laten borrelen. Opgelengd met spuitwater is dit de heerlijkste limonade in de zomer . In de winter gebruik ik die siroop als hoestmiddel ,maar dan maak ik ze wel meer stroperig door er ietsje meer suiker aan toe te voegen bij het koken. Die siroop is evengoed als de vliersiroop die je in het Kruidvat vindt!

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: