Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Naslagwerken

Als kind keek ik altijd vol bewondering naar de encyclopedie die in de kast mooi stond te wezen. En als er dan een vraag rees en mijn vader de kast opende en er een deel uithaalde leek het haast een magisch moment.

Later mocht ik zelf de boeken pakken en opzoeken. Toch bleef het een zekere magie behouden. De encyclopedie werd pas gebruikt als alle mindere mogelijkheden waren uitgeput.

Ik heb altijd gezegd dat ik ook een encyclopedie wilde, alle wijsheid samengevat in dikke boekdelen.

Ik heb er geen, nooit gehad trouwens omdat ik me realiseerde dat een encyclopedie ook verouderde, dat er nieuwe wijsheden waren die niet in de oude versies stonden.

Met internet kwam Wikipedia, de encyclopedie die telkens bijgewerkt wordt. Ik gebruik Wikipedia, meer dan de echte in boekvorm waar toch altijd enige schroom bleef als we hem uit zijn schrijn haalden.

Een tweetal jaren terug stond er een melding dat Wikipedia hulp nodig had om advertentievrij te blijven. Dàt zou er nog aan mankeren en ik gaf met graagte.

Dit jaar kreeg ik een mail, of ik het zag zitten om nogmaals een klein bedrag te storten. Dat deed ik.

Gisteren merkte ik de nieuwe oproep.

(Lees verder onder de afbeelding)

Ik probeer me voor te stellen hoe de oude encyclopedie er zou uitgezien hebben met publiciteit er in. Dat zou ik nu eens doodzonde gevonden hebben. Hij was dan wel aangekocht, maar blijkbaar was het naslagwerk in die tijd van lang geleden wel erg duur.

Previous

Naar Ramsgate

Next

Knots en boem

9 Comments

 1. Wikipedia is het doneren waard.
  Een encyclopedie leek ons het einde maar de prijs was te hoog. Je kon ze ook bij boekenclubs kopen, op afbetaling, een deel per maand.
  De duurdere leverde jaarlijks aanvullingen.
  Of dat nog gedaan wordt? Kan ik me niet voorstellen.

  • ms

   Na mijn trouwen heb ik ook uitgekeken naar een encyclopedie, maar hij is er nooit gekomen. Ik was niet alleen om te beslissen. Die aanvullingen werden toen inderdaad aangeboden.

   We konden toen niet weten dat encyclopedieën overbodig zouden worden voor het dagelijkse opzoekleven.

   Eigenlijk zou ik wensen dat ik echt kon doneren, ik gaf wel meer dan de 2€ voor een zjatje koffie. Maar we kunnen misschien eens overwegen om op maandelijkse basis een centje bij te dragen. Even overdenken.

 2. Een encyclopedie was inderdaad heel duur. Wij hebben na ons trouwen een Winkler Prins gekocht (in stukken en met de aanvullingen). Vóór internet werd daar gretig gebruik van gemaakt. Vorig jaar heb ik hem naar het containerpark gedaan … zelfs een zoekertje met in het groot ‘GRATIS’ leverde geen liefhebber op.
  Die 2 euro voor Wikipedia doneer ook ik met graagte.

  • ms

   We hebben nog een poos sporadisch die van bij ons thuis kunnen inkijken, maar eens de kinderen verder studeerden was er internet, zij het nog niet zo verspreid als nu.

   Mijn Kozzeke kwam tot bij ons gefietst om op internet op te zoeken.

 3. Een in leer gebonden Encyclopaedia Britannica gebruik ik nu als tafelpoten onder mijn glazen salontafel.

  Internet in de meest ruime zin is nu mijn vraagbaak.

  Nieuwsgierige groet,

 4. Zeker weten!

 5. elsjeveth

  Van mijn opa heb ik een aantal prachtige boekwerken geërfd. Ingebonden zgn. wetenschappelijke maandbladen. Jaargang 1931 t/m 1933. Als je daar doorheen bladert kom je in een compleet andere wereld terecht. En zoiets…daar kan geen internet tegenop.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: