Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De neus wil ook wel wat

Jaren geleden stonden er klimrozen tegen de zijgevel bij de ex-schoonmama, gewone klimrozen zonder pedigree. Ze geurden zo erg dat het hele erf mee kon genieten en dat in tegenstelling met de rozen die we in de tuincenters konden kopen. Die hadden dan wel ronkende namen maar geurden niet.

In 2010 had ik enkele hangbakken met verbenia’s en het gehele koerke geurde als een parfumpotteke. Daarom wou ik dit jaar ook weer verbena’s. Ik stak mijn neus tussen de bloemekes en er was niets waar te nemen. “Verbena’s ruiken niet” zei de vrouw. “Verbena’s ruiken niet méér” zei de man. Ik dacht al dat het aan mijn neus lag.

Vorige maandag bracht ik een boeketje freesia’s mee. Daar hield ik altijd van, van de geur van freesia’s in huis. Die bloemen staan hier al haast een week en ik heb ze nog niet geroken. Ik vrees dat, als ik wacht tot ik ze ruik, ze er ros zullen uitzien en stinken van rottigheid.

Wat is er met de bloemengeur aan de hand?

Previous

Het gevaar van de kiep

Next

De vogels

16 Comments

 1. Het ligt dus niet aan mijn neus. Oef!
  Alleen bloemen (of bloemen van struiken) die al heel lang in onze tuin staan geven nog hun echte geur af: meiklokjes, seringen, boerenjasmijn, oude rozen. Bloemen uit de winkel ruiken nog nauwelijks.

 2. Groter en groter.
  Bonter en bonter.
  Dat is wat de kweker zoekt met zijn bloemen.

  Jammer, want de geuren doen zoveel meer.

  Zonnige groet,

 3. Ik hou ook van die fresiageur van vroeger. Die lijkt nu inderdaad verdwenen.

  • ms

   Het viel me op dat ik nu op korte tijd, twee keer mijn neus in de bloemen stak en dacht dat mijn reukorgaan verstopt zat.

   Maar alle andere dingen, zoals koffie in de morgen, ruik ik wel nog.

 4. Ik heb er niet op gelet, maar dat komt omdat ik de laatste tijd niet aan bloemen geroken heb.

  • ms

   Indertijd rook je die rozen, die verbena’s en die freesia’s zonder dat je er moest aan gaan ruiken.

   Die geur ging verder dan hun onmiddellijke nabijheid.

   ’t Is jammer.

 5. Het enige wat nog ruikt zijn lelies, lijkt het. En niet eens lekker.
  Toch had ik een paar jaar geleden nog hyacinten met een geur, heel sterk zelfs.
  Een rozenkweker vertelde hetzelfde als wat Rob zei: het gaat om het uiterlijk. Een andere beweerde dat rozen geen geur hebben, ‘romantische flauwekul’ noemde hij het. Smoesje natuurlijk.
  We zullen het in kruidenplanten moeten zoeken, lavendel en dergelijke.

  • ms

   Als ze er maar geld kunnen uit slaan. Maar dan kan je al even goed kunstbloemen kopen. Die maken ze nu ook wel zo dat ze er echt uit zien.

   Minder zorg, gaan langer mee … niets dan voordeel en dan kunnen zij hun romantische flauwekul ook niet meer verkopen.

 6. Zij

  Dat heb ik me ook al vaak afgevraagd.
  Zoals zovele dacht ik, dat het aan mezelf lag. Dat ik niet meer zo goed kon ruiken.

  • ms

   Dat hopen ze waarschijnlijk, dat de mensen er niets van zeggen omdat ze denken dat het aan henzelf ligt.

   Zoals die vrouw me trachtte te vertellen dat verbena’s niet ruiken. Dat ze dat de ganzen wijs maakt, al weet ik niet of die wel een neus hebben.

 7. elsje

  Het is mij ook opgevallen, vroeger (:-( ) rook je huis meteen naar fresia’s zodra je die binnen had gezet. Rozen geurden de tuin uit maar nu het lijkt wel of alle geur is verdwenen. Ik was eveneens in de veronderstelling dat het aan mij lag dat mijn reukvermogen niet meer je van dat is.
  Het zal er nog van komen dat de bloemist vraagt: met of zonder geur? dat is dan 3 euro extra…

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: