Wizzewasjes

Gelukkig is er de natuur

De anonieme kennis

Zondagnamiddag, Luc kijkt veldrijden, ik lees.

Ik krijg een melding dat er een e-mail binnenkomt. Ik bekijk, lees, lees opnieuw en zeg iets in de trant van: “awel verdomme”.

Luc zet zijn koptelefoon af en vraagt wat er is. Wat er is?

Eén of andere anonieme kennis, zoals hij zichzelf noemt, vertelt eerst dat hij niemand veroordeelt en het ook niet verkeerd is om af en toe eens in het zwart te werken.

Hij voegt er aan toe dat hij het jammer -eigenlijk gebruikt hij het woord: “helaas”- vindt dat hij me moet meedelen dat hij mij en mijn naaste in de gaten heeft gehouden en zo genoeg bewijs verzamelt (sic) heeft om me te veroordelen. De boetes daarvoor beginnen vanaf 7.500€ weet hij.

Maar geen nood, als ik wil verhinderen dat hij het meldt moet ik gewoon, binnen de drie dagen na het openen van de mail, 250€ in bitcoins betalen, waarop een hele uitleg volgt wat bitcoins zijn en hoe ze te gebruiken en vooral hoe ze bij hem te krijgen.

Betaal ik niet geeft hij me aan, betaal ik wel wordt het bewijs vernietigd.

Hij voegt er ook nog aan toe dat het geen zin heeft om aangifte te doen, de e-mail is op geen enkele manier traceerbaar en op die manier geef ik enkel mezelf aan … om te besluiten met:

Met vriendelijke groet,
Je anonieme kennis

Dat haat ik sé. Dat mensen me voor een dilemma zetten. Ik bedoel niet het dilemma: betalen of niet. Daar is geen twijfel. Ik betaal nooit aan zotten.

Wat is dan wel een dilemma? Wel aangeven of niet. Ik overweeg, zet voordelen tegen nadelen, … want zie je, de politie kan die denkelijk niet vinden en leg ik klacht neer geef ik die mensen meer werk. Verwijder ik de e-mail, heeft er niets plaatsgevonden.

Na veel wikken en wegen (gedurende een minuut of twee) besluit ik de keuze aan de politie zelf te laten. Ik telefoneer op maandag. Ze laten mij de vrije keus maar stellen voor om de e-mail niet gewoon weg te gooien, maar ook geen klacht in te dienen. Ze raden aan om het gewoon te melden. Handig is dat. Ik stuurde de e-mail door met opgave van mijn eigen gegevens en kreeg even later het meldingsnummer in de mailbox.

Luc had ondertussen ook niet stilgezeten en het hele geval secuur onderzocht en gegoogeld. Hij vond een Nederlands forum waar het dan over pornofilms kijken1 gaat. Hij vond ook een artikel in Het Laatste Nieuws met nog een andere variant2 van de e-mail.

Gelieve me te excuseren maar nu moet ik gaan uitzoeken wanneer ik zwart gewerkt heb, ik was me namelijk alle dagen.

1 Nederlands forum
2 Het Laatste Nieuws

Previous

Boeketje bloemen

Next

Hartmint is harde munt

16 Comments

 1. Wat een gemeen mailtje…

 2. Dit jaar kreeg ik onlangs de tweede, beiden precies hetzelfde.
  Politie heb ik niet gebeld, meteen weggegooid en de prullenbak geleegd.

  • Ik heb getwijfeld, de politie gaat geen prioriteit geven aan dergelijke anonieme mails, maar als niemand het meldt is het geen gekend probleem en kunnen die oplichters straffeloos verder hun gang gaan.

   De mensen verwittigen haalt niet veel uit. Nog steeds zijn er mensen die in die phisingvallen trappen. Van dit soort oplichting had ik nog niet gehoord of gelezen.

   Maar ik vond het toch niet aangenaam om lezen, net of iets boosaardig de gezellige zondag binnengeslopen was.

   • Dat had ik ook. Ik kreeg er een naar gevoel van dat niet meteen weg was.

    De politie zou inderdaad altijd ingelicht moeten. Maar ja, de eerste impuls…

    • Die impuls heb ik dus niet. Ik moet alles altijd eerst een beetje laten bezinken alvorens te kunnen besluiten.

     Ik ben een weegschaal voor iets.

 3. Ik heb een dergelijk mail op facebook gemeld. Kort nadie heeft de lokale politie mijn bericht gedeeld. Het is altijd goed melding hiervan te maken en mensen te waarschuwen. Nooit betalen.

  • Je ziet wel dat de politie het wel wil weten. Die indruk had ik na mijn telefoontje ook. Ze kunnen misschien niet onmiddellijk iets doen, maar ze moeten het wel weten.

   En betalen? Ze zitten zo al genoeg in onze zakken, denk je niet?

 4. elsje

  niet te geloven zeg, wat een malloot. Positieve nieuws het levert je lezers een leuke blog. dat staat zwart op wit 🙂

 5. Schone en opgeruimde groet,

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: