Wizzewasjes

Vanuit ons kot

Eén mei

Ik kende de traditie van Poortje-pik uit Rijkevorsel omdat Luc me er over had verteld. Het was een gebruik dat stamde van lang geleden waarbij éénieder die nogal los omsprong met have en goed het risico liep dat het op de nacht voor één mei werd meegenomen. Het verdwenen stuk stond dan op één mei op het dorpsplein opgesteld.

Poortje-pik was een onschuldige traditie tot de moderne tijd er tussen kwam en de ongeschreven regels van het spel met de voeten werden getreden1.

Ik wil het niet echt over poortje-pik hebben, maar ergens in de reacties, waarbij er nogal veel opgeroepen werd om het te verbieden, stond er in een reactie dat het in Duitsland ook nog werd gedaan en dat daar ook nog steeds de meiboom werd geplant.

Het ging uit mijn hoofd en ik stond er dan ook niet bij stil toen wij in Duitsland de meiboom zagen staan. Pas toen ik een tweede en een derde zag, ging ik die avond even op google zoeken. Ik vond niks dat enigszins op poortje-pik zou lijken, maar ik vond wel de meiboom, die in sommige dorpen de hele maand mei zou blijven staan2.

In elk dorpje waar we doorreden stond een meiboom, de ene al mooier versierd dan de andere. Je ziet ze al van ver als je een dorp nadert.

Tradities hoeven niet verloren te gaan en ze moeten ook niet verboden te worden, als iedereen gevoel zou hebben voor wat kan of niet kan.

1 Het Laatste Nieuws
2 Wikipedia

Previous

De hazelworm

Next

Harsbestrijding

15 Comments

 1. Weer wat bijgeleerd over Poortje-pik.

  • Het is een traditie maar toch ergens niet meer van deze tijd.

   Tuinkabouters en tuinmeubelen staan niet vast maar meestal wél op hun plaats. Je kan niet echt van de mensen verlangen dat ze die op die avond allemaal gaan binnenhalen.

   Anderzijds zijn het niet die mensen die klagen maar wel diegenen bij wie het om echte afbraak gaat.

 2. Sommigen voelen de grens niet aan als ze niet duidelijk wordt gesteld…

  • Dat is precies het probleem: het aanvoelen wat kan en wat niet.

   Een tuinkabouter* afhalen op het dorpsplein zou ik nog geinig vinden, een losgerukte brievenbus helemaal niet.

   Waarschijnlijk komt er bij dat afhalen dan nog wel een lokaal horecabezoek aan te pas, wat het geheel toch een sociaal tintje geeft en daar heb je geen zin in als je aan het rekenen bent hoeveel de herstelling weer gaat kosten.

   * Maar we hebben wij helemaal geen tuinkabouter, wij doen niet aan tuinkabouters. Die steken toch geen poot uit.

 3. Het woord ‘Poortje Pik’ kende ik niet. Ik heb ruim 5 jaar in Wyns gewoond. Een klein dorp ten noorden van Leeuwarden. Daar was een soortgelijke traditie – volgens mij in de oudejaarsnacht. Iets wat los in je tuin stond vond je de volgende dag terug in de tuin van een dorpsgenoot. Ik herinner me een jaar dat “Bart’ – een tamelijk a-sociaal figuur – de week voor de bewuste nacht met opzet ‘rommel’ in zijn tuin zette. Zijn opzet was erg doorzichtig … hij wilde van zijn rommel af. Jammer voor hem … er werd niets verplaatst uit zijn tuin maar hij kreeg wel veel ‘extra’ in de zijne …

  • Waarschijnlijk zijn dat hier en daar nog restanten van een traditie die op andere plaatsen teloor ging.

   In Rijkevorsel is het wel de bedoeling dat je je spullen terug haalt.

   Wat ze doen met wat niet wordt afgehaald weet Luc me ook niet te vertellen.

 4. Jasmien

  Poortje-pik, zalig zo van die woordsamenstellingen !

 5. Dit is nieuw voor me. Echt nooit van gehoord. Dat het uit de hand loopt was te verwachten, ik zou mijn hart vasthouden als dit in Nederland zou zijn.
  Niet iedere traditie hoeft eeuwig te blijven.

  De meiboom ken ik van boeken, de boom in de top van een gebouwd huis ken ik ook maar dan met de vlag en het pannenbier.
  Mooie gewoonten.

  • Het is nu ook pas de laatste jaren dat er blijkbaar klachten komen over dingen die worden afgebroken of verkeersborden die worden uitgetrokken.

   Uiteindelijk is de pret er af en dan stopt het.

 6. Een traditie die ik niet ken.
  Het moet hoe dan ook leuk blijven.
  Spullen expres kapot maken om het te verplaatsen kan niet.

 7. Elsje

  Tradities moeten in ere gehouden worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: