Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Dommelmarkt

Luc telefoneert om meer inlichtingen over een rommelmarkt. Ineens trekt hij grote ogen en zegt ontsteld: “Opbouwen vanaf 5.30u?” Ik verslik me maar voor ik iets kan zeggen, gaat Luc verder: “Is er een probleem als we daar pas om 7u aankomen?”

Blijkbaar niet. Gelukkig maar.

Bij meerdere organisatoren hoorden we al dat er altijd al mensen/handelaars aankomen lang voor het startuur van de opbouw. Hoe eerder ze dat opbouwen laten aanvangen, hoe vroeger te vroeg die mensen komen.

De meeste organisatoren gaan daar niet in mee. Sommige dus wel. Doen die die rommelmarkt volgend jaar nog eens, moet je er niet stom van staan als de eersten al om 4u vol ongeduld staan te trappelen.

En dat voor een rommelmarkt die pas om 8uur begint. Om 8uur? Dat geloof je toch ook niet. Tijdens het opbouwen lopen de opkopers al tussen de opbouwende kramen. Einde vorig seizoen hadden we er zelfs één waar je de tijd nog niet kreeg om zelf de deur van de auto open te maken. Echt brutaal.

Ze zouden echt alles doen om als eerste overal hun neus in te steken.

Hopelijk voor hen staat die dag mijn muts niet scheef. Niet dat dat altijd zo is als ik vroeg op moet, het was éénmalig, maar dat kunnen zij niet weten.

Previous

Maar toch …

Next

Wikken en wegen

12 Comments

 1. Toen ik nog in Vlaanderen woonde, ging er jaarlijks een heel grote rommelmarkt door in de buurt. Ik werd ‘s nachts om 3 uur al gewekt omdat sommigen hun kraam al opzetten. Dat is toch erover hé?

  • Dat is er absoluut over.

   Die waar Luc voor belde is in een straat met rijhuizen. Tof als ge daar woont hé.

   • Ik woonde dan nog net buiten de bebouwde kom, maar de mensen daar in de rijhuizen kunnen ook de hele dag en nacht hun huis en zeker garage niet uit.

    • Dat vind ik ergens ook niet kunnen. Voor de garage kunnen ze hun voorzorgen nemen. Dat zou ik toch doen.

     Maar die keer dat wij deze rommelmarkt deden hebben wij die voordeur wél vrijgelaten. Gijzelingsacties vind ik niet bepaald nodig.

     In dit geval is het wel het straatcomité dat organiseert, denk ik. Ik ga er van uit dat de straat er wel akkoord mee ging, maar daarom moet je je nog niet als de olifant in de porseleinkast gaan gedragen.

 2. O nee! Doet me denken aan de vroegmarkten in het zuiden. Net als je langer wil slapen.

  • Wel ja. Meestal zijn die rommelmarkten dan ook in het WE.

   En je kan wel proberen zo weinig mogelijk lawaai te maken, maar helemaal zonder gaat het niet. En dan al om 5.30u. Ik snap zelfs mensen die 7u al ontiegelijk vroeg zouden vinden.

   Ik doe ze liever op een plein of gewoon in de namiddag.

 3. Hier gaat in juli ook een rommelmarkt door tijdens het weekend. Daar zitten ook vroege vogels tussen.

  • Bij het toekennen van de vergunning zou dat toch wel in het reglement mogen staan.

   De organisatie zelf moet ook nog allerlei zaken regelen.

   Als wij toekomen staat meestal al het overgrote deel van de andere kramen. Maar ja, die opkopers komen zo vroeg hé. Naar die hun pijpen ga ik niet te dansen.

   Nu haalt Luc nog een ander feit aan. Bij een bekende die wandelingen organiseert is het ook zo. Je kan de wandeling beginnen op een bepaalt uur en toch staan ze daar al uren te vroeg.

 4. Vaak zijn het lui die hopen iets te ontdekken, echt antiek of echte kunst. Voorheen reden ze ’s morgens in alle vroegte door de straten op de dagen dat grof vuil werd opgehaald.
  En natuurlijk de nieuwsgierigen en koopjesjagers.
  Het fenomeen ken ik van een handelaar die er zelf ook altijd vroeg bij was.

  • Dat kunnen ze op het aangegeven uur ook nog. Maar ja, dan komt er ene om vijf voor en dan komt de volgende keer een andere nog iets vroeger, enz … En dan heb je de poppen aan het dansen.

   Hier ligt nu een aankondiging voor een rommelmarkt waar bij vermeld staat: “Geen toegang vóór 7u”. Waarschijnlijk sluiten die dan af of is het een domein. Nadeel is dan weer dat iedereen gelijk staat ongeduldig te wezen.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: