Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vrouw schrijft log

Geërgerd door de invasie van nieuwe voetbalberichten en het wegdrukken van ander sportnieuws besloot ik na de TdF de Sporza-app op mijn telefoon te zetten, die van de andere nieuwsleveranciers had ik al.

En ja, daar kan je dus de sportweetjes lezen die de andere media niet vermelden én je kan wielerwedstrijden volgen waar ze op de zenders geen plaats voor vinden.

Dan lees ik over de Transcontinental Race1 die gewonnen werd door Fiona Kolbinger2.

Over dat soort wedstrijden hoorde ik pas toen Kristof Allegaert te gast was in Vive le Vélo. Straffe discipline.

Er valt veel te zeggen over het feit dat de andere nieuwsleveranciers zelfs geen gaatje vonden, al was het maar voor een kleine vermelding. Maar daar gaat het nu eigenlijk niet over.

Eergisteren vond ik een opiniestuk van Bieke Purnelle -directeur van Rosa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme- dat de vinger op een zere plek legde. Het is niet zo dat mijn zere plek de zelfde richting uit ging als die van Bieke Purnelle, maar de manier waarop nieuwsberichten vrouwen vermelden is soms erg ergerlijk: veelal iemands vrouw, dochter, moeder en/of zus, veelal een bezittelijk voornaamwoord ervoor, veelal een aanhangsel.

Zeg je er wat van, dan bekijken ze je of je over pietluttigheden valt. Bij sommige nieuwsberichten is het dan inderdaad nogal minnetjes om daar een punt van te maken, maar toch … journalisten zouden het uit zichzelf moeten weten.

1 Transcontinental
2 Sporza – url: https://sporza.be/nl/2019/08/06/duitse-klopt-ruim-200-mannen-in-4-000-km-lange-transcontinental/
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/07/geef-vrouwen-een-naam/

Previous

Euh!

Next

Geen twee zonder drie

10 Comments

 1. Voor de linken heb ik nu geen tijd maar ik weet precies wat je bedoelt. Ik zeg er al nooit meer iets van, word scheef aangekeken.

 2. He-le-maal mee eens! Ergerlijk tot en met.

  • ms

   Het is zelfs met erge dingen zo: “moeder van drie dit of dat” of “die of die én echtgenote overvallen”.

   Ik zeg er al niks meer van maar het is en blijft betuttelend en neerbuigend.

 3. Daar had ik nog nooit op gelet, maar dat zal komen omdat ik een man ben vermoed ik.
  Betutteling op dat gebied zou niet meer mogen voorkomen, is niet meer van deze tijd. Er is nog veel werk aan de boeg op dat gebied.

  • ms

   Er zal nooit iets gebeuren want de mensen wie het wél opvalt zwijgen er over omdat ze vies bekeken worden als ze er iets over zeggen.

 4. En wat is het Vrouwenvoetbal een verademing, echte supporters en gewone voetballers.

  Daar mogen de sportjournalisten van mij veel meer aandacht aan besteden.

  Stille groet,

  • ms

   Sportjournalisten, tja. Voor het wielrennen is er verbetering, voetbal weet ik niet. Ik houd niet zo van die sport.

 5. elsje

  Tijdens de WK vrouwenvoetbal genoten van het voetbal, de toeschouwers en de nabeschouwingen. Op 1 uitzondering na. Hugo Borst maakte een zo degenereerde opmerkingen toen hij te gast was niet te geloven. Het meest dergelijke vond ik dat de presentator niets anders wist te doen dan schijnheilig meelachen. Gelukkig werd meneer Borst meteen terechtgewezen door de vrouwelijke tafelgenoten en ik heb hem daarna niet meer teruggezien in het programma. Maar vergelijk blijft het

  • ms

   Dat was ook een punt van ergernis bij de gemengde ploegenaflossing in Alkmaar. Wisten die twee achter de micro te vertellen dat het toch niet meer hetzelfde zou zijn. Stel dat je een goede tijd neerzette en dan moesten die vrouwen nog …

   Toen de mannen strandden op de vijfde plaats en de Belgen in totaal vierde werden heb ik ook niks meer gehoord over “die vrouwen” maar had José De Cauwer toch een woordje van lof toen hij zei dat ze het goed gedaan hadden.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: