Wizzewasjes

Dubbel gebubbeld

Verkeerd opgevoed

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. “Sneurft zo ni” zei ze “snit aan nees“, als Broer voor de zoveelste keer zijn neus ophaalde omdat hij geen zakdoek in zijn zak had.

Wat blijkt nu? Het ene is niet goed en het andere deugt niet, maar ophalen blijkt -na even googelen- beter dan je neus snuiten1.

Fons Vanhulle was maar een vies jongetje. Die veegde zijn snottebellen af aan zijn mouw. Vies! Dat snot aan zijn mouw. Zowel in de school, als bij ons thuis hadden ze daar commentaar op.

Wat blijkt nu? Je moet niezen in je elleboog. Hangt dan je snot niet aan je mouw?

Het is niet het meest appetijtelijke logske, maar zouden ze snotters niet beter hun zin laten doen met snot? Die doen het blijkbaar juister dan alle goedmenende opvoeders. Mede daardoor zit deze generatie met een paar ingeprente automatismen die niet zo gemakkelijk af te leren zijn.

1 Snuiten of ophalen

Previous

Modepraatje

Next

Het gehoor

10 Comments

 1. Snot en snot is twee. Als het een beetje water is, vind ik dat niet erg, maar als het bij een infectie van dat etterig snot vol bacteriën is… liever in een zakdoekje dat wordt weggegooid.

 2. Marry

  Neus ophalen is ook beter voor je oren. En dan doorslikken, niet uitspugen. En als je dan uitsnuit in een zakdoek moet je dit met 1 neusgat dicht gedrukt doen.
  Snot is vies, ja. Maar mensen zijn vies met al hun secreties en doen en laten.

 3. Ik zit hier momenteel met een lopende neus, papieren zakdoekjes binnen bereik. Snuiten is een automatisme die ik niet rap zal aflaten. Ik voel me nu al vies, laat staan ik die rommel zijn gang laat gaan.

  • Dat is inderdaad een automatische handeling.

   Het zou raar zijn moest iedereen nu gaan lopen sneurven, zoals mijn moeder het noemde.

 4. Laat mijn moeder het niet horen!

 5. Het was me bekend, dat snoffen (zeiden wij) beter is dan snuiten.
  Maar in de elleboog zou ik echt alleen doen als het me overvalt, een nies of zo.
  Ik heb altijd een stoffen zakdoek bij me en papieren wegwerps.
  Bij de aanrecht steevast een doos tissues, het allermakkelijkst. Met verkoudheid staat een keukenrol naast me. Eventueel een laken.

  • Een keukenrol staat sowieso naast mijn laptop, met het oog op die onvoorziene niesbuien. Al moet ik zeggen dat ik er pakken minder last van ondervind.

   In mijn handtas en rugzak zit altijd een pakje papieren zakdoekjes maar dat is eerder de bedoeling voor op wc’s zonder papier.

   Het was me niet bekend tot Luc zei dat hij dat gehoord had op de radio (?) en ik het maar eens ging googelen.

Wat denkte daarvan?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: