Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Misschien een dom vraagske

Als sommige zorgtehuizen en rusthuizen zoveel besmettingen kennen, ondanks dat de mensen er van in de beginne in quarantaine zaten, wie heeft hen dan besmet?

Of was Corona al langer ongeweten aan het rondzwerven hier te lande?

Had men niet beter -waar mogelijk- rusthuisbewoners bij hun familie ondergebracht? Nu kon het virus ongestoord rondhuppelen door de rusthuisgangen.

Voordeel ware dan ook geweest dat de zorgenden meer ontlast waren en dat meer oudjes in familiekring waren.

Tja, achteraf gezien … kan men makkelijk praten. Ik wil helemaal geen stuurman aan wal zijn. Maar misschien is het het overwegen waard voor een volgende passage van een heimelijke moordenaar?

En ja, het is een beetje achter de feiten aan. Dit had ik eigenlijk willen posten op 9 februari, maar toen had ik het daar écht te moeilijk mee en moest ik het even laten bezinken.

pske van mske:

  De foto is enkel en alleen een wegwijzer op het kortste traject van hier naar de Colruyt. Hoe het bij de woonzorgcampus zelf gesteld is mij -voorlopig nog- onbekend.Previous

Fijne paasdagen

Next

Lezen lukt me niet

23 Comments

 1. Luc

  Net gelezen: “bij ons in het wzc Oleyck zijn momenteel nog geen besmettingen”

 2. Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel.
  Ik weet het ook niet hoor. In januari is een nicht van mijn moeder in het rusthuis overleden ingevolge een longaandoening. Ze had heel haar leven last van astma. Toch heb ik hier achteraf ook vragen bij gesteld. Antwoorden zullen we nooit krijgen.

  • ms

   Neen, maar ik krijg serieus het gevoel dat dat virus hier al rondwaarde nog vóór er sprake van was en dat mijn ongerustheid eind januari wel gegrond was.

   Maar: “we moeten de zwakkeren beschermen” krijgt nu toch wel een heel donkerzwart randje.

 3. Het zal er eerder geweest zijn dan we wisten. En je weet ook niet of een personeelslid het binnengebracht heeft.
  En nee, geen domme vraag.
  Naar mijn idee heeft de kracht van dit virus de wereld overvallen, er is niet één regering die het 100% goed heeft gedaan.

  • ms

   Neen, zeker niet. Dat kan je hen ook moeilijk verwijten.

   Het was en is iets compleet onvoorspelbaar. Alleen hadden ze rekening moeten houden met de niet-officiële berichten uit China.

   Dat afzonderen van die woonzorgcentra leek een goed idee, maar die verzorgers lopen wel in en uit.

 4. Ik denk dat vele ouderen ook sterven van verdriet door die isolatie. Uiteraard worden ze ook besmet door de verzorgers die het virus binnenbrengen. Het is vreselijk. Ben ik blij dat mijn moeder thuis kan verzorgd worden. We maakten een strak plan voor haar, iedere dag is er iemand voor het koken, het poetsen in de voormiddag en in de namiddag zijn wij er voor haar welbevinden. Sociaal contact is zo belangrijk voor hoogbejaarden. Het is het enige wat ze nog hebben. Uiteraard brengen wij misschien ook het virus naar binnen, we hopen van niet… maar alles is beter dan eenzaam en alleen te sterven in isolatie.

  • ms

   Dat bedoel ik. Nu zitten daar gezonde oude mensen tussen allemaal zieken, ze kunnen niet weg en familie is beperkt tot enkel eens door een ruit zwaaien.

   Ze hebben goed willen doen, maar het werd een dodelijke val, waar niemand uit kan.

   En nu kunnen ze enkel doorzetten en hopen dat het onder controle geraakt.

   • Ik ga hier eens uit de biecht klappen… ik ben ongeveer tien jaar lang klastitularis geweest van afstuderenden in de richting ouderenzorg. Het stuitte mij toen al tegen de borst dat het niveau van kennis, en van sociale en emotionele vaardigheden zo laag was. Nooit zou ik de meesten van die gasten aan mijn bed hebben gewild… En toch kregen ze hun diploma. Alleen al om die reden, zullen ze mij of mijn moeder of al wie mij lief is, niet in een rusthuis krijgen… zolang ik er zelf kan voor kiezen. Ik schrik hier niet van. De mistoestanden zijn daar al langer een probleem. Het is bovendien ook schrijnend dat men daar meer moet betalen per maand dan voor een ***** hotel terwijl de zorg en de voeding vaak maar één * waard is. Het spijt me dit te moeten schrijven, want er zijn ook veel verzorgenden die het echt wel goed doen en goed menen, maar er zit bij het personeel ook teveel kaf tussen het koren. Veel heeft te maken met het onderwijs. Vroeger was verzorging/verpleegkunde een roeping. Nu is het goed genoeg voor wie minder kan studeren, ongeacht of hij/zij goed met zwakke of zieke mensen kan omgaan.

    • ms

     Zoiets bleek al vóór de coronacrisis. Als je toen al las over mistoestanden e.d. had ik al sterk mijn bedenkingen.

     Mij krijgen ze er niet in, voor zover ik er dan nog wat aan te zeggen heb natuurlijk.

     Die beslissing had ik ooit al genomen toen ik zag hoe het de grootmoeder van mijn ex er verging.

 5. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om een ouder te verzorgen.

  • ms

   Neen, daarom dat ik ook zeg “waar mogelijk”. Momenteel zijn er veel mensen die van huis uit werken.

   Waar ze normaal de mogelijkheid niet hebben om een ouder op te vangen zou het misschien tijdens deze periode wél gekund hebben.

   Zaterdag las ik over een man die wél zijn moeder uit het rusthuis haalde1 en in hetzelfde artikel stond al een oproep: “Neem geen emotioneel besluit”.

   1 Het Nieuwsblad

 6. Zo’n gekke vraag is het niet, integendeel!
  Je hebt het juist heel vroeg ‘gezien’, terwijl er officieel nog ‘wegwuiven’ heerste.
  De Volkskrant schreef over ‘februari als verloren maand’, een maand waarin het virus zich al ‘als een veenbrand verspreidde’: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/februari-de-verloren-maand-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus~b09e4c7a8/

  We hebben ook zoveel tegenstrijdigheden gehoord, bijvoorbeeld dat er in Italië zoveel doden vielen, ‘omdat’ daar ouderen vaker bij hun kinderen in woonden. Dan denk je… ‘onze ouderen zijn veilig..’ en blijkt dat helemaal niet zo te zijn, in NL ook niet.

  Deze crisis bevat heel veel zorgwekkende kanten. Op alle gebieden worden de zwakkeren (in welk opzicht dan ook) het grootste slachtoffer.
  Het lijkt me juist goed en belangrijk om de vragen te stellen die jij stelt, inderdaad: dit zal niet de eerste golf van de heimelijke moordenaar zijn.. :-/

  • ms

   Zo lang er geen vaccin is, is het helemaal niet gedaan. Dat virus reist gewoon de wereld rond.

   Ik zou in januari al veel -vooral luchtverkeer- geblokkeerd hebben, maar ja, wie ben ik?

   Het is een feit dat februari een verloren maand is in de strijd tegen het virus maar 2020 wordt algemeen een verloren jaar.

 7. elsje

  Het is een vraag die ons altijd zal blijven kwellen, althans mij toch. In januari gaf de Chinese schoondochter al aan dat we het virus echt niet mochten onderschatten gezien de berichten van haar familie.
  Ik heb toen wat schamper gelachen, zal zo’n vaart niet lopen…

  • ms

   Ik heb niet schamper gelachen, ik heb me afgevraagd hoe we zoiets moesten overleven. De twee uitersten dus.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d