Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De opkomstplicht

Allee, het is niet alles kommer en kwel wat je deze dagen in de krant leest. Ze gaan de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen afschaffen1. En daar ben ik -een beetje- blij om.

Inderdaad, ik ben -een beetje- blij om een dag die in 2024 niet vergald zal worden. Ik voel me op verkiezingsdagen altijd een ietsiepietsie belachelijk, wat in het ootje genomen, een marionet. Het waarom legde ik op een eerdere verkiezingsdag al uit.

En dan lees ik ook:

Kijkend naar het buitenland zie je welke groepen het meest thuisblijven wanneer stemmen geen plicht is: laaggeschoolden en vrouwen.2

Klinkt dat niet een beetje zoals: “de dommen” in plaats van “de niet -politiek- geïnteresseerden”.

Zegt Luc: “Dwarsliggers als we zijn, gaan we nu wel gaan”. Waarbij ik de bedenking maak dat wij, dwarsliggers als we zijn, pas zouden staan trappelen van ongeduld om te gaan als we niet meer mogen.

Of we nog gaan stemmen of niet? Ik weet het niet. Maar het maakt al een heel verschil dat je zelf kan beslissen of je je wil belachelijk voelen of niet, of je vindt dat er iets werkelijk belangrijk -tenminste iets wat jezelf belangrijk vindt- op het programma staat of niet.

Nu nog op federaal niveau en verkiezingen wordt iets menselijker en persoonlijker.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

Gaasbeek en Groenenberg

Next

Ons voeten …

4 Comments

 1. Prima, vrije wil .
  Daar staat tegenover dat de opkomst erg laag kan worden en dan kan je een andersoortige regering krijgen dan wanneer alle kiezers meedoen.

  • ms

   Ze kijken naar het buitenland en zien dat het daar allemaal nogal meevalt.

   Maar het nu nog maar enkel over gemeentelijke en provinciale verkiezingen.

   De regering moet nog wat wachten. Om dat te beslissen moet er eerst een regering zijn.

 2. elsje

  Plicht of geen plicht. Ik ga altijd stemmen. Stem ik niet dan gaat mijn stem op de grote hoop en is bij voorbaat verloren. Of het verschil maakt dat ik mijn stem laat horen? Geen idee, men doet toch wat men zelf wil als politieker of bestuurder. Ik troost me met de gedachte dat ik in elk geval een poging heb gedaan zaken te veranderen.

  • ms

   Wij hebben dus geen stemplicht, wel opkomstplicht. Als je gaat en je dient je formulier blanco in, ben je niet strafbaar.

   Zoals nu weer bewezen is, heeft stemmen geen nut. Méér dan een jaar later is er nog altijd geen regering en bakkeleien ze rustig verder, ondanks corona.

   Wat primeert dan?

   Simpel gezegd: als jij solliciteert voor een job moet je je collega’s erbij nemen. Een regering vormen is dus eigenlijk een simpele rekensom. Of dat zou het moeten zijn.

   Maar zover zijn we nog niet.

   Op gemeentelijk vlak gaan stemmen is voor mij eigenlijk poepsimpel. De enige die ik een beetje kende was een vrouw? Die kreeg mijn stem. Oh ja, en ik wist ook wel dat ze geen exorbitante bedragen zou verspillen aan nutteloze zaken.

   😉

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: