Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

En onderweg naar huis …

Het nadeel van mini-vakantietjes is wel dat ze wel mini zijn. En dan komt de dag dat we uitchecken en naar huis vertrekken. Maar we rijden niet ineens naar huis, we nemen een omweg en gaan het kasteel van Franchimont bezoeken.

Bij Plopsaqua staat een folderhouder met folders van tal van mogelijkheden die je in Wallonië vindt en daar had Luc er eentje meegenomen. Was dat een hint?

In elk geval, we gingen. En weet je wat? Luc nam daar een foldertje mee over het kasteel zelf, maar daar staan nog meer kastelen in Wallonië in vermeld. Luc mag meer van die foldertjes nemen. Zeg dat ik het gezegd heb.

En weet je wat nu het eigenaardige is aan veel van het vertelde van de voorgaande dagen? We gaan terug. Overal waren er prachtige wandelingen voorzien, die we niet deden omwille van het weer -aan de stuwdam, het pottenbakkerijmuseum en ook bij het kasteel van Franchimont- maar ook een beetje omdat we ze niet voorzien hadden.

Waarvan kende ik nu toch de naam Franchimont? Van de 600 Franchimontezen? Maar vanwaar kende ik nu de 600 Franchimontezen? Heb ik dat ooit in de school geleerd? Heb ik daar iets over gelezen? Maar wat hadden die dan precies … ?

Ik heb het moeten googelen1. En ja, ze waren met 600, dat klopte wel. Maar veel van de rest blijft een open vraag.

pske van mske:

    Wie meer foto’s wil zien, kan ze nu op “In Beeld” bekijken.

____________________
1 600 Franchimontezen

Previous

Dwarsige limerick

Next

Rommelbelevenis

15 Comments

  1. Ik lees dat de Franchimontezen (wat een prachtige naam!) het in Luik opnamen tegen Karel de Stoute. Karel won, maar de steile en hoge trap naar de Montagne de Bueren is genoemd naar de Franchimontese bevelhebber Vincent van Buren, dus dat heeft-ie dan maar mooi op zijn naam staan. Folders meenemen is een goede zaak. Je weet nooit wat je er aan kunt hebben.

    • ms

      De link met die Luikse trap miste ik. Dat las ik ook pas in de bijlage. Maar heel waarschijnlijk/misschien heb ik toch ergens iets uit vroegere geschiedenislessen opgestoken.

      Het bizarre is wel dat dat verhaal aan de receptie blijkbaar niet bekend was, maar dat er in Franchimont een herdenkingsmonument zou staan.

      We gaan dat toch eens gaan bekijken als we er -ooit eens- gaan wandelen.

  2. Wat een pracht van een ruïne. En Franchimontezen dat is ook een hele mooie naam. Lijkt me zeker de moeite om daar eens een bezoekje aan te brengen.

    • ms

      Als je zou gaan, zou je misschien best ook rekening houden met de wandeling. Of die mooi is, weet ik dus -nog- niet.

      Maar de streek is het wel.

  3. Een mooi verhaal, had ik nooit van gehoord of gelezen.
    De ruïne mag er ook zijn.
    En meteen een hoop wandelideeën vergaard, je gaat een fijne zomer tegemoet.

  4. Gek is dat , die naam doet me ook ergens aan denken en ook ik weet niet aan wat of aan wie. En die 600 zegt me ook niets . Zolang je maar genoten hebt en mooie foto’s hebt gemaakt, schiet het je ooit wel weer eens te binnen. Fijne dag gewenst.

    • ms

      Dan begin ik toch te denken dat ik het gelezen moet hebben. Het is erg lokaal en zouden ze dat in de (Belgische) geschiedenisles gegeven hebben in de lagere school?

      Ik twijfel er sterk aan.

  5. elsjeveth

    Kijk behalve mooie foto´s weer wat geleerd, ik had er nog nooit van gehoord.

  6. Mijn geschiedislessen dienen opgefrist te worden. Folders, daar snuister ik ook graag in. Zo ontdek je iets leuks om te bezoeken ofzo.

    • ms

      Dat wel ja. Wij -vooral Luc dan- kijken meestal naar die folderhouders.

      Mijn geschiedenislessen moeten niet opgefrist worden. Ik had als kind een grondige hekel aan geschiedenis. Al die data van die verdragen van buiten leren. En dat interesseert me nog niet, wanneer wie of wat wat dan ook overeen gekomen is. Het enige interessante daaraan is dat er iets overeengekomen is.

      • Ik kan je alleen maar gelijk geven. Geschiedenis werd nooit op een interessante manier gegeven. Alleen data, veldslagen en koningen van buiten leren.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén