Bij het overhevelen, komt er zo nog wel eens het één of het ander aan de oppervlakte waar je achteraf weer nieuwe dingen over vindt. Zo kreeg ze gisteren weer ons berichtje over Manko Kapak voor ogen en dacht: “waarom heeft Sloef nu daar die naam van die acteur niet bij vermeld?”

Ze ging die even opzoeken en vond al snel de nodige uitleg op Wikipedia.

Wat haar wel opviel was de volgende vermelding:

Het boek, dat tegenwoordig een antiquarische rariteit is …

waarop mske hier alles in de steek liet en in de boekendozen ging neuzen, want zij heeft dat boek. Het is wel een tweede druk.

“Ik zal dat eens op tweedehands zetten” zei Slow. “Maar neen” zei mske “ik verkoop dat niet”. “Het is maar om de waarde te weten” zei Slow “want als je een schatting vraagt aan tweedehands, moet je daarvoor betalen”. Misschien zou er wel een bod op het boek komen, misschien zal dat hoog liggen voor een boek, maar het kan nooit hoog genoeg zijn om de sentimentele waarde te vergoeden.

En mske dacht aan “De Ijzeren Schelvis” waarvan ze ook nog een versie had met enkel bruin en blauw gedrukte pagina’s. Daar hadden ze ook de waarde willen van weten en toen mske het bod weigerde dat er op kwam, werd die bieder bot. Hij begon over de sleet op de strip en patati en patata.

mske heeft er niet op geantwoord, want hoe berekent ze de prijs van de herinnering aan die eerste Suske en Wiske die ze ooit kreeg. Broer had er toen ook ene gekregen, ook in bruin en blauw, maar Broer was zo niet voor boeken en mske is er zeker van dat hij die niet meer heeft. Ze weet ook niet meer welke dat was. In elk geval … Jerommeke reed er nog in zijn lompenkostumeke op een driewieler rond en hij moest ergens iets gaan halen, waarop het oude besje hem vroeg een versje op te zeggen. Jerommeke, die toen nog zijn verkapt taaltje sprak, zei “Jantje en de pruimen” op en dat ging dan ongeveer zo:

Jan zag pruimen … wou plukken … mocht niet … was boos

Amke en Ella moeten die dingen maar verkopen, als mske weg is. Zolang zullen ze hier wel in de bibliotheekkast -als die er ooit komt- blijven staan.