Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De combinaison

Bij het ontbijt keek mske een beetje verwonderd naar de vrouw, niet openlijk neeneen, maar wat verdoken achter haar tas koffie.

Ze zei: “indertijd noemde men dat een combinaison, nu is dat blijkbaar een kleed” met de betekenis van jurk natuurlijk, niet van kleed zoals onze noorderburen dat benoemen als ze dat op een tafel leggen.

Het ding was wit met kan aan zowel boven- als onderzijde en de vrouw had een echte air over zich als voelde ze zich beter dan de rest van de wereld.

Ooit lang geleden had mske zo alle dagen een combinaison moeten dragen over een onderhemdeke en in de winter nog een lefke op de koop toe.

Gisteravond zat de vrouw op het terras en nipte van haar drankje en dat in haar kleed dat meer leek op een combinaison van vroeger.

Googelen op onderkleed levert geen betere prentjes op. Als je googel volgt bestond het ding dus niet onder de vorm zoals mske het kende.

Previous

Hoor wie klopt daar zachtjes tegen ’t raam

Next

Kapstokken bij de vleet

4 Comments

 1. bea

  Ik heb mijn moeder dat nog weten dragenn meestal onder een wollen jurk. Ik dacht dat het was om zo geen jeuk te hebben van de wollen stof Blijkbaar diende dat omdat kleding niet aan het lijf zou plakken. Lijkt me nu eerder gepast als slaapkleedje maar tegenwoordig kan je met alles buiten komen

 2. speranza

  Tot mijn 40ste had ik dagelijks een onderjurk aan, inderdaad om de bovenjurk soepel te laten vallen en niet te kleven tegen je benen en ook …tegen inkijk!In de zomer ook wel onder rokjes;je was nooit gerust eigenlijk en vaak werd aan huisgenoten gevraagd:”steekt mijn combinaison niet uit?”
  Er bestond ook zoiets als een “combiné”,maar dat laat ik aan jou over!

 3. Heb natuurlijk nog nooit van dat woord gehoord..ik zou dat op de foto een onderjurk noemen hehe. Die ik gelukkig nooit gedragen heb..maar ik denk m’n moeder nog wel..en m’n oma zéker. Ik zie inderdaad soms van dat soort dingen als gewone jurk gedragen worden..maar ik hou al niet van gewone jurken en dát vind ik dus echt onderkleding hehe.
  Btw..wij noemen een kleed dat wat óp de tafel ligt en ook dat wat ónder de tafel ligt haha.

 4. Ik heb het als kind en jong meisje ook gedragen onder kledij en inderdaad om doorkijk te verhinderen of om je kleren soepelder te laten vallen.Maar tegenwoordig zie je veel jurkjes die fel gelijken op zo’n combinaison van vroeger. Ik zal er zeker geen dragen al loopt de hele stad met zo’n ding rond.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén