De gevangenis van Tongeren werd tijdelijk opengesteld voor het publiek. Het Provinciebestuur van Limburg had het een goed alternatief gevonden tijdens de sluiting van het Gallo-Romeins Museum.

De gevangenis van Tongeren is de oudste gevangenis van België. Oorspronkelijk was ze met haar 37 cellen bedoeld voor 37 gevangenen, die men door volledig afgezonderde opsluiting tot inkeer wou brengen. Net voor het vertrek van de gevangenen op 2 april in 2005 bood de gevangenis echter onderdak aan 90 gedetineerden.

Twee à drie gevangenen zaten opgesloten in cellen van 2,50m op 2,80m en dit gedurende 22 uren per dag.

De gevangenis van Tongeren is zeker een bezoek waard. Het is niet gewoon een bezoek aan een gebouw maar door de vele citaten en aankledingen van enkele cellen wordt een beeld geschetst van de hardheid van het leven in de cel zonder dat er met modder wordt gegooid noch naar gedetineerden noch naar de overheid.

Hopelijk is het opzet een succes en blijft de gevangenis na de heropening van het Gallo-Romeins museum ook nog geopend voor het publiek.

Voor verdere info: Gevangenis van Tongeren.