Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ik ga nooit aan een lief geraken

Een poos terug las ik bij Bertie -ik lees wel dagelijks bij Bertie- dat ze op haar achttiende angst had om over te schieten.

Dat had ik dus niet op mijn achttien, dat had ik al in de lagere school, heel erg jong zelfs. Dat kwam door het fier madammeke. Broer en ik liepen samen naar school en we kwamen haar wel dagelijks tegen. Ze liep op hoge hakken op de borduur, aan haar ene arm bungelde haar handtas, de vrije arm zwiepte met veel grote bewegingen elegant over de rijweg.

Dat was toen dat ik aan Broer zei: “Dat is een fier madammeke”. Nu zou ik iets anders zeggen.

En toen leerden we de man kennen die zo vriendelijk was om met ons naar het graf van Dodebroer te rijden. Wij hadden toen nog geen auto. Een aangenaam mens die -oh zo raar- aandacht besteedde aan deze -toen nog kleine- grijze muis. Hij gaf me 45-toerenplaatjes, die niet veel meer gedraaid werden, uit zijn jukebox, die moe inpikte zo snel hij zijn gat gekeerd had, maar soit, het was de geste die telde.

En die was verloofd met het fier madammeke. En toen dacht ik -hoogstens acht jaar oud- dat alle toffe mannen wel op zouden zijn tegen dat ik oud genoeg was. Meer niet.

Op mijn achttiende moest ik er niet meer aan denken want op mijn zestiende had ik een vriendje die door moe onmiddellijk als aanstaande bruidegom werd aanzien en ze aan mijn uitzet begon. Dat hij het niet werd werd afgestraft met: “En nu zet ge gene voet ni meer buiten”.

Wat het fier madammeke betreft, die maakte het uit toen de man het daaropvolgende jaar nog eens met ons naar het graf van Dodebroer reed. Ze vond dat zij recht had op die tijd.

Previous

Jawadde Proximus

Next

Tinnitus in homoniemen

12 Comments

 1. Leuk om lezen. Ik was er destijds gerust in en ben na mijn dertigste toch nog getrouwd.

 2. Haha, welke gedachten een kind van acht kan hebben, zo jong en al overtuigd van overschot. 😁
  Moeder was voortvarend, moet ik zeggen, alsof ze ook in die richting dacht.

  • ms

   Het was mijn eerste vriendje en hij moest al direct thuis komen, op donderdag want uitgaan mocht ik nog niet. Dan mocht ik de afwas doen terwijl zij met vriendje zat te praten.

   • Jij aan de vaat….
    Wat erg.

    • ms

     Vond ik ooit ook maar erger vond ik de dag in ’69 dat ik ’s morgens vroeg op stond om de maanlanding te zien. Maar omdat we zo vroeg op waren was er ook al zo vroeg vaat.

     Gelukkig kon ik de bespiegelde deurtjes van het apotheekkastje goed richten. 😂

 3. elsjeveth

  Zo fier was dat madammeke dus niet. Mooi verteld.
  Mijn moeder met 4 jonge dochters in huis zei altijd: de eerste beste vrijer die hier binnenkomt houdt ik met een luchtbuks op afstand. Waar heb je die dan verstopt vroeg mijn vader dan…hij vond het allemaal wel best, en als de vriendjes dan ook nog graag over sport babbelden was het voor hem goed

  • ms

   Mijn vader bemoeide zich er niet mee, enkel als ik het uit maakte. Dan vroeg hij zich af wat “de mensen” gingen zeggen …

   • elsjeveth

    Mijn vader vond het heerlijk met manvolk over de vloer. Helaas heeft hij zijn klein en achterkleinkinderen niet mogen meemaken. Hij overleed al jong. Hij had de jongens super gevonden

    • ms

     Mijn vader blonk uit in afwezigheid. Was hij niet aan het werk, had hij wel hier of daar een vergadering.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén