Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De ananas

Tijdens het eten van een paar schijfjes verse ananas dacht ik aan een voorval van lang geleden.

Als kind at ik al graag ananas. Die kwam dan uit een blik. We aten dat niet erg veel, misschien daarom dat ik er zo verlekkerd op was.

Op een dag echter stond er een échte ananas bij ons in huis. Ik weet niet vanwaar hij kwam. En ik weet niet meer hoe mijn moeder die in eetbare vorm heeft gekregen.

Maar in elk geval was dat ding zo zuur dat de lust in het eten ervan ons snel verging.

“Dat is omdat er geen gesuikerde siroop over gegoten werd” wist mijn moeder te vertellen.

Ik heb jaren geen verse ananas meer gegeten.

Tijdens het eten van een paar schijfjes verse ananas was ik toch verheugd dat mijn ananaskennis er beter was op geworden..

Previous

De grote Tsjip

Next

De rollende stenen

21 Comments

 1. Ik herinner me de tijd dat vruchtjes uit blik het summum van luxe was. Fruitcocktail. Het ging bij ons thuis – heel soms – op het ijs of in de vlaflip. Dot slagroom erop, door mijn moeder langzaam geklopt in zo’n handdraaimolentje zodat het heel lang stevig bleef. In zo’n blik vruchtjes zat altijd een rood bolletje. Geen idee wat het moest voorstellen. Het smaakte net als het overige fruit vooral naar de siroop waarin het dreef. Maar omdat het er maar één was vochten wij jongens allemaal om dat rode bolletje. Ik was de oudste en won meestal. Later hebben mijn broertjes gruwelijk wraak genomen, maar toen aten we al geen fruitcocktail meer.

  • ms

   Bij ons kwam die fruitsla gewoon in de kom met daarnaast de room en/of ander gewenst toevoegsel .

   Die rode bol wou ik niet, Broer wou die ook niet, dus kreeg ik die altijd. Volgens mijn moeder was dat een geconfijte kers. Ik vond dat net plastiek.

   Af en toe, maar dan heel af en toe, brengen wij nog zo eens een potje mee voor bij een ijsje. Maar wie eet nu die geconfijte kers? Volgens Luc zit die in die van het huismerk van Colruyt niet (meer) in.

 2. Smaken veranderen met de jaren. Wat je als kind zuur leek is nu niet meer zo. Veel ananas eten we hier niet en als we het eten komt het uit blik.

 3. Het scheelt veel de een of de andere keer. Echt zoete at ik alleen uit blik, maar de verse die iets minder zoet was smaakte naar meer. Heerlijk fris.
  Alleen weet ik nog steeds niet hoe ze het ding uit elkaar kregen, we aten het op een feestje.

  • ms

   Ik vind de verse de lekkerste, maar hij moet wel rijp zijn.

   Er bestaan speciale ananaspellers/snijders en die zijn wel handig. Er is ook een systeem om het zonder gereedschap te eten. Dat probeerde ik één keer maar dat vind ik peuterwerk.

 4. Helaas kan ik geen verse ananas eten wegens allergie. Mijn mond gaat tintelen en branden, alhoewel dat eigenlijk niks voorstelt in vergelijking met mijn allergie voor kiwi. Daar reageer ik echt heftig op en ik moet zeer opletten. Om die reden ben ik ook voorzichtig met ananas.

  • ms

   Met allergie moet je natuurlijk oppassen. Maar tintelen en branden dat niks voorstelt kan iedereen wel hebben bij het eten van ananas. Ik wist het ook niet. Maar blijkbaar komt dat voor als je er iets te veel van eet (en dat té veel is niet echt veel).

   • Ik zag toevallig gisteren dat in ananas heel dunne, fijne naaldjes zitten, je moet ze onder een microscoop leggen om ze te zien. Maar je kunt ze wel een beetje voelen prikken in je verhemelte.

    • ms

     Daarom mag je er niet te veel ineens van eten. Het kan geen kwaad maar het is niet echt prettig. In je tong voel je ze trouwens ook.

 5. Niks lekkerder dan een sappige verse ananas recht van de struik. Spijtig dat je er zo ver voor moet vliegen …

  • ms

   Wij troosten ons dan wel met die welke nu bij Colruyt te verkrijgen zijn. Ik ga er zeker niet om vliegen. 😂

 6. Grappig, bij mijn dochter is het precies andersom gegaan. Zij lust bijna alles maar ananas uit blik … NEE, ze walgde ervan. Verse ananas was nooit een probleem.
  Hier (in Mozambique) is verse ananas een meer dan alledaags fruit. Ongeveer 1,30 euro voor 3 stuks in stalletjes langs de weg. Spotgoedkoop dus en we hebben zelfs ananas in onze eigen tuin. Mmm
  Ken je het verschil tussen ANANAS en ABACAXI?

 7. elsjeveth

  Zo lekker verse ananas (nananas volgens mijn jongens toen ze klein waren) o ja zo’n gekonfijte kers te vies voor woorden gelukkig hield mijn oudste zus van zulke viezigheid

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén