The Third Man (1949) is een thriller die speelt in het, op sociaal, economisch en moreel vlak, corrupte Wenen na Wereldoorlog II. Wenen was op dat ogenblik verdeeld in sectoren, volgens geo-politieke lijnen. De zwart/wit film is eerder pessimistisch doch is één van de grootste Britse trhillers van de na-oorlogse periode.

De film vertelt het verhaal van Holly Martins (Joseph Cotten), een romantische naïeve Amerikaanse schrijver van pulpwesterns die in het bezette na-oorlogse Wenen tracht de mysterieuze verdwijning, dood en begrafenis van zijn oude schoolvriend Harry Lime (Orson Welles) te doorgronden. Harry Lime echter heeft zich, buiten het weten van Holly Martins om, bekwaamd als moreel corrupt uitbuiter en verrijkt zich op de zwarte markt voor geneesmiddelen als dealer van verdunde peniciline.

Graham Greene, schrijver ervan, zei zelf over The Third Man: “My film story, The Third Man, was never written to be read but only to be seen”.

Het typische muziekthema van The Third Man is een stuk dat gespeeld werd met een citer om niet te vervallen in de typische Weense Walsmuziek en is typerend voor de film.

Er is een jubileum uitgave van de film uitgebracht. mske gaat die dvd in huis halen. Het zal een genoegen zijn om daar eens ongestoord van te genieten.