Gequoteerd van gequoteerd van gequoteerd. Het komt dus niet van ons. We kunnen er zelfs niet naar verwijzen. Ziezo hier komt het!
De zomertijd gaat komend weekeinde in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat klokslag 02.00 uur de klok een uur vooruit naar 03.00 uur. Dat betekent een uur korter slapen, maar wel een uur langer licht.
Voor veel mensen is het steeds weer een discussiepunt of de klok nu vooruit of achteruit gaat, of ze korter of langer kunnen slapen bij het begin van de zomertijd. Hieronder enkele manieren om het voorgoed te onthouden, zoals deze: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.
Er is ook een op het Engels georiënteerde manier; Spring ahead and Fall back. Spring is Engels voor lente en dan springt de klok een uur vooruit, fall is hersft en dan valt de klok een uur terug.
De methode om in de zomer langer van het daglicht te profiteren is een Britse uitvinding. De Engelse zakenman William Willet kwam in 1907 met het idee voor Daylight Saving Time.
Begin vorige eeuw kende Nederland al een zomertijd. In 1939 werd die afgeschaft en in 1977 opnieuw ingevoerd ten tijde van de oliecrisis. Als het langer licht is, bespaart dat energie. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker.
De klok gaat op de laatste zondag van oktober terug naar de normale tijd.
Het is in elk geval zo, dat moe altijd vertelde dat den Duits dat ingevoerd had tijdens de oorlog.
Wat denkte daarvan?