Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De bescherming

Soms komen herinneringen zomaar, soms hebben ze een zetje nodig. Dat was de voorbije week zo na het lezen van een artikel in de media.

Ooit, lang -maar dan heel lang- geleden heb ik mijn werk opgezegd. Toen ben ik onthaalmoeder geworden. Een van de kindjes kwam alle dagen en elke dag vond ik het bizar dat er in de pampers nog onverteerde pinda’s zaten. Het begon ook op de vallen dat het kindje nogal sterk naar pinda’s rook.

En zijn moeder zei dat hij daar erg gek op was en dat hij altijd de kommetjes leeg at. Ik had daar mijn bedenkingen bij.

En ja later toen hij begon te praten, waren zijn eerste woordjes dan ook: “Bus” en “Peanuts”.

Blijkbaar dacht ik toen verkeerd en is het juist goed om baby’s pinda’s te geven, als ik het artikel mag geloven. Dat zegt:

Pinda’s geven aan baby’s beschermt hen langdurig tegen toekomstige allergie

Ik snap de logica ervan wel, maar ik zou nog altijd geen pinda’s geven aan zulke hele kleine kindjes.

____________________
VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/30/pinda-allergie-kinderen-bescherming/

Previous

Het vergelijken

Next

Eindelijk geopend

13 Comments

 1. Mijn dochter geeft pure pindakaas aan mijn kleinzoon. Dat eet hij nu regelmatig op zijn boterham want noten zou ik ook nog niet durven geven ivm verslikken. Vanaf 6 maanden roerde ze af en toe een lepeltje door de groentepap.

  • ms

   Wel ja, zo kan het ook. De noten vind ik echt gevaarlijk. Een volwassene verslikt er zich soms nog in.

   Maar of dat echt dé oplossing is tegen notenallergie? Ik durf te twijfelen.

   Ik heb de samenstelling eens bekeken. Ik zou het zelf niet eten.

 2. Het gevaar op verslikken en zelfs stikken vind ik te groot voor zulke kleintjes. Als ze groter zijn kunnen ze pindas eten zoveel ze willen.

 3. Pindakaas snap ik nog wel al zit daar wel een verslavingsrisico in (suiker..) in. Wat is er toch mis met kinderen aanleren dat patat ook tot de groenten behoort of dat een Argentijnse steek beter is dan gras….Of overdrijf ik nu iets…:)

  • ms

   Nu overdrijven ze met aanmaningen e.d. die de moderne mens fragieler en kwetsbaarder maken.

   Vroeger had je gewoon zoveel voedselallergieën niet. De mensen aten producten uit hunne groentenhof en noten van de notelaar.

   Nu moet het exotischer en dingen die geïmporteerd worden zijn ineens “superfood” en worden aangeprezen.

 4. marieclaire

  Ik zou mijn baby geen pindakaas of notenpasta geven. Al was het maar omdat die substanties aan gehemelte en tong blijven plakken en zo de doorvoer verstoppen. Stel je voor dat het in de keel blijft zitten. Er zijn vandaag de dag wel heel goede van deze producten die puur natuur zijn, dus zonder wat voor toevoeging dan ook.
  Overigens is het me een raadsel hoe de baby hele pinda’s kon doorslikken.

 5. Kan best goed zijn maar hele noten of pinda”s zou ik niet durven geven.
  Dat ze gezond zijn is bekend maar dan bedoelt men de hele noot toch? In plaats van verwerkt in smeersel.

  • ms

   Ik ben geen fan. Nooit geweest. En nu lijkt het me eerder op een vorm van promotie voor het product.

   Indertijd hadden we geen pinda’s en veel minder allergieën dan nu.

   En ja, ik vermijd bewerkt voedsel.

 6. elsjeveth

  Super griezelig zo´n kleintje pinda´s te eten geven. Als zelfs ´grote´ mensen zich kunnen verslikken in een pindanootje, wat dan voor een kleintje met onvolledig gebit.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén