Gewoon omdat dit ons intrigeert.

Britse politie onderzoekt mysterieus gedicht in mysterieuze moordzaak
LONDEN – De Britse politie zit met de handen in het haar. In de stad Bath is enkele dagen geleden een gedicht verspreid waarin verwezen wordt naar de nog steeds onopgeloste moord op de 32-jarige Paul Kelly. De anonieme dichter beweert dat hij getuige was van de steekpartij en noemt de dader bij naam. Hij wijst ook een plaats aan in de rivier Avon waar het moordwapen te vinden zou zijn. De politie vond op die plaats in de rivier wel degelijk een mes, maar zoekt nog uit of het ook om het moordwapen gaat. Het 35-koppige onderzoeksteam houdt de naam van de vermoedelijke dader voorlopig nog geheim. Het is te vroeg voor een arrestatie, maar de man wordt in het oog gehouden, klinkt het.

De 32-jarige Paul Kelly was op oudejaarsavond samen met enkele vrienden in de Longacre Tavern in Bath om het nieuwe jaar te vieren. Na enkele glazen kreeg hij het buiten aan de stok met andere feestvierders. Iemand stak hem met een mes in de borst en Kelly bloedde dood.

De politie meent dat er verschillende ooggetuigen van de moord moeten zijn, maar tot dusver heeft zich nog niemand gemeld. Zelfs een beloning van 10.000 pond (15.000 euro) bracht daar geen verandering in.

Enkele dagen geleden doken op bushokjes en lantaarnpalen in Bath dan de eerste kopies op van het gedicht “Running from Paul Kelly”. “The truth is there like an open grave, a defenceless man is dead and his blood’s gone cold, but the story of his end is going to be told. ( …) You said we would be next if we breathed a word, we took in you(r) threats that now sound absurd, so we closed our eyes and took in your lies, we turned our backs.”

De dichter beschrijft de moord, maar stelt ook dat de ooggetuigen bedreigd werden en dus niet durven spreken. Bovendien spreekt hij van “black on white” en “the colour of your skin”, hetgeen de onderzoekers doet vermoeden dat de moordenaar racistische motieven had.

De politie roept de dichter en mogelijke andere ooggetuigen op, zich te melden.

Ook het gedicht zelf gaan we er efkes bij vermelden.

“We all saw you take his life”

Below is an abridged version of a poem put up around the streets of Bath by someone who claims to have witnessed the killing of Paul Kelly.

Mr Kelly, 32, was found stabbed to death outside the Longacre pub on New Year’s Day. The poem has been edited to remove obscene language.
 

Now I will show how a few words can be made
As sharp and deadly as any boy’s blade
How running away will not you save
The truth is there like an open grave
 
A defenceless man is dead and his blood’s gone cold
But the story of his end is going to be told
You can run and run till your shoes wear thin
And hope that you’re safe, ‘cos of the colour of your skin
Paul Kelly lies dead, and who held the knife?
It was you, [name removed], we all saw take his life.
 
The New Year was but a short hour old
When you and your mates were: Oh, so bold.
You put us to shame,
But we did the same.
 
It was black on white, so it must be right
It was you who said: ‘He had it coming that night.’
Then you ran away and we turned our backs.
You said we would be next if we breathed a word
We took in you threats that now sound absurd
 
So we closed our eyes
And took in your lies
 
So where will you run when, at last, you face a brave man?
You gonna run once more through the streets, all a quiver?
 
Will wash yourself down in the deep, deep river?
Yow, young [name removed], where you threw the knife,
Listen to what I say and take good heed:
You can wipe your bloody hands in the grass, till they bleed …
But you will never, never get them clean.