Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het verloren land

Het is een oud verhaal waar ik niet van in den beginne bij was. Luc vertelde het me toen we elkaar leerden kennen.

Hij was, vele jaren geleden, in 2001 om precies te zijn, naar Antwerpen afgezakt om Marc Wauters de gele trui te zien winnen in de tweede etappe van de TdF van dat jaar. Dat Marc Wauters die dag de gele trui zou halen wist Luc natuurlijk niet, dus dat was mooi meegenomen.

En daarna was hij nog langs de Schelde gereden om de Tall Ships te zien. Er zit momenteel wel wat de mot in het verhaal want er zijn hiaten in zijn herinnering. Kwamen ze toe? Vertrokken ze?

Feit is dat hij ergens in een dorp belandde waar een inwoner hem vertelde dat hij gewoon even verder moest gaan kijken, daar kon hij de schepen bijna aanraken.

Sedert wij elkaar kennen is Luc op zoek naar die plaats, de naam van het dorp weten we wel, we waren er zondag. We hadden een mooi zicht, ze kwamen erg dichtbij -al was dat “bijna aanraken” natuurlijk wat overdreven- zodat Luc zelf zei: “Het moet wel hier geweest zijn”.

Ik dacht: “Oef! Probleem opgelost”. Eens thuis rezen de twijfels. Het kan daar niet geweest zijn want toen hadden de schepen een bocht gemaakt waar hij stond.

Jammer is wel dat hij er telkens pas een dagen vóór die schepen in de buurt zijn over begint zodat we geen tijd nemen/hebben om eens te gaan kijken.

Toen hij zondag in de auto dan begon over “volgende keer” zei ik met zeurderige rode kop dat het nu voor even wel genoeg was geweest.

Maar we willen nog eens naar het Verdronken Land van Saeftinghe ook … wie weet of we dan niet even …


Previous

Het kleurke

Next

In beeld met veel klank

22 Comments

 1. Ergerlijk is dat, dat je niet precies (meer) weet waar of wanneer of hoe iets heeft plaatsgevonden. Terwijl de oplossing als het ware voor je ogen zweeft. Hij ontglipt je steeds. Er komt een moment dat je überhaupt niet meer weet wat je vergeten bent. Ik weet niet of dat een zegen is. Mooie foto’s heb je intussen gemaakt!

  • ms

   We hebben vorige zondag niet echt gezocht. We hebben ons geparkeerd en zijn bij het water gaan zitten op een plaats die ons beviel.

   Maar toch … steeds opnieuw twijfelt Luc of het wel die plaats was. Misschien is het een gecontamineerde herinnering en is er een tweede zich komen mengen.

   De tweede foto heb ik wel lichtjes meer in de verf gezet.

 2. Kan het Walsoorden zijn geweest?

  • ms

   Daar waren we zondag. Maar in Lucs herinnering was hij nog niet daar toen iemand hem zei dat hij wat verder de schepen bijna kon aanraken.

   Hij heeft het over een trap, wat mij eerder onlogisch lijkt en zelf zegt hij over ons plaatske van zondag: “het moet bijna hier geweest zijn”.

   Omdat zijn herinnering zegt dat die schepen een hoek maken, ben ik gaan denken dat hij ze zag bij het binnenvaren.

   Dus heb ik de beide data vergeleken:

   1. Marc Wauters won de tweede etappe van de TDF in Antwerpen op 9 juli 2001;
   2. De data van de Race in 2001 zijn niet zo onmiddellijk te vinden, als ik ze vind pas ik het hier aan.

   Waarom dat belangrijk is, gewoon omdat binnenvarende schepen een grotere hoek maken -wat overeen zou komen met de hoek die Luc zich herinnert- en uitvarende schepen haast recht op ons af kwamen eens ze Bath voorbij waren.

   Na het lezen van het doorstreepte zegt hij ineens: “Het was bij het binnenvaren”. 😂

 3. Je hebt toch mooie foto’s kunnen nemen. Ons geheugen doet soms rare dingen.

  • ms

   We zijn momenteel de kaart op Google Maps aan het bestuderen. Met alle gegevens samen zou er nog een plaats kunnen waar hij jaren geleden was.

   Met wat gepensioneerden zich zoal bezig houden.

   Ik heb veel foto’s en ik weet nog niet of ik er op In Beeld ga zetten of niet. Het zijn allemaal schepen … misschien een paar.

 4. En dat blijft natuurlijk in je hoofd zitten, ik snap het.
  Succes met zoeken, ooit of nooit vind je het. 🙂

  • ms

   Speciaal naartoe rijden zou ik nu ook niet doen, maar er staan nog een paar zaken op de planning en als we die samen nemen en dan daar nog eens een kijkje gaan nemen kunnen we dat best zo snel mogelijk doen, nu alles nog fris in het koppeke zit.

 5. De beste plekjes zijn de fabrieksterreinen, maar daar mag je uiteraard niet op.
  In Lillo zijn we ook al eens gaan kijken, maar onze favoriete plek is de dijk in de Bocht van Bath. Daar is de Schelde op zijn (of haar) smalst en daar maken de schepen een bocht zodat je ze recht vooruit ziet aankomen, dan draaien ze en zie je op hun zijkant en daarna de achterkant. We hebben er lang op moeten wachten dit jaar maar het was toch weer mooi om te zien.

  • ms

   Ja werkelijk. Wij zagen ze ook recht op ons afkomen en dan mooi langszij. De achterzije konden we ook zien maar dan eigenlijk als ze ons voorbij waren. Al bij al een goed plekske en niet te druk.

 6. elsjeveth

  Perkpolder misschien? Of Paal ? zoveel mooie plekken daar aan de schelde. Land van Saefthinge en omgeving daar heb ik zulke mooie herinneringen. In Walsoorden heb ik 10 jaar gewerkt, toen ik Chris daar voor het eerst mee naar toe nam, dacht hij aan het einde van de wereld belandt te zijn. 🙂

  • ms

   In Perkpolder is de veergeul volgens mij verderaf.

   We waren in Walsoorden maar volgens Luc zou dat plaatsje van zolang geleden nog vóór Walsoorden gelegen hebben, meer naar het Verdronken Land toe.

   We gaan er waarschijnlijk wel eens een dagje uit van maken.

   • elsjeveth

    Inderdaad Perkpolder daar gingen we vroeger met de pont naar kruiningen toen de Westerschelde tunnel er nog niet was.
    Dan zal het toch Paal geweest zijn. Dat ligt net voor t Verdronken land ligt.
    Jullie kunnen er een mooi dagje uit van maken 👍🏻

    • ms

     We dachten eens een daguitstap naar de Verbeke Foundation te doen en daarna het Verdronken Land van Saeftinghe te bezoeken.

     Dan kunnen we even goed een tussenstop doen tussen beide en in die bepaalde bocht eens een kijkje gaan nemen. Daar heeft Luc trouwens, via Google Maps, toch wel een trap gevonden zeker. Mogelijk zijn er dus ook meerdere trappen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén