Het was dus Open Monumenten Dag. Normaal gezien houdt mske zo niet van die uitstapkes onder begeleiding. Maar het kasteel van Rumsdorp, dat uiteindelijk op Landen ligt en nog uiteindelijker kasteel Hooleyck heet was open en dat wilden Slow en mske wel eens zien.

Het kasteelke ligt in een mooi park en zo zou mske ook wel willen wonen. Dat dateert al van in de tijd dat ze gek was op een beschrijving van Manderley. Theedrinken onder de kastanjeboom, in je eigen park gaan wandelen, in je eigen kreek gaan vissen en zwemmen. En al heeft mske altijd een voorliefde voor grote huizen gehad -de huizen van de rijkswacht van vroeger hebben haar altijd zo een vrijheidsbegrenzend gevoel gegeven- zo een kasteel is uiteindelijk toch wat te groot. Al vindt mske dan die wintertuin het van het.

Nog leuk was dat de eigenaar zelf de mensen begroette en achteraf nog een praatje maakte met Slow. Hij herkende namelijk Slow’s accent en wist te vertellen dat zijn moeder ook van die kanten afkomstig was geweest.

Wat de begeleiding betreft … mske vond het jammer dat de gids het eigenlijk vooral over de Art Nouveau had die in het kasteel te vinden was en meer specifiek de Art Nouveau van Gustave Serrurier Bovy.

Eigenlijk had mske liever over de geschiedenis van het kasteel gehoord. Maar dat werd dan weer goed gemaakt door het folderke dat de Geschied- en Heemkundige Kring van Landen had opgemaakt voor deze dag.

Er stonden wel degelijk enkele zeer prachtige oude stukken, maar ook had mske onmiddellijk bij het binnenkomen Zonekes salontafel daar zien staan, allee dezelfde, maar ja oude meubelstukken in oude kastelen zijn af en toe ook eens aan vervanging toe.