Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Luister naar mijn woorden maar …

“Het moeten niet altijd thrillers zijn” zei Slow en alhoewel mske er wat huiverig tegenover stond beaamde ze toch dat het niet altijd thrillers moesten zijn en gingen ze naar “The Magdalene Sisters1” kijken.

Waarom mske daar huiverig tegenover staat? Omdat zulke films nogal vaak de sensatie zoeken en als ze dat doen gaat mske lopen. Dat was dus niet zo. De film was goed, huiveringwekkend in zijn eenvoud. Dat er in het verleden zaken gebeurden die niet en nooit goed te praten zijn dat wisten we al lang, maar dat het verleden zo kort bij zat dat konden we nooit denken.

De film bleef hangen en mske bleef met vragen zitten, maar tot nu toe heeft ze nergens op internet een antwoord op die vragen gevonden. We moeten eerlijkheidshalve toegeven dat ze het gisteren enorm druk had en dat ze misschien de juiste zoektermen niet ingaf. “Ik zal eens beter zoeken als ik meer tijd heb” zei ze. Maar dat ken ik.

Welke vragen?

 • Op welke wettelijke basis kon dit gebeuren? Volwassen mensen opsluiten in een asiel kon blijkbaar zomaar zonder veroordeling, zonder medisch attest enkel en alleen op basis van een pastoor en een paar goedwillige familieleden. Dat er wel degelijk wettelijk geen ontkomen aan is blijkt uit het feit dat Rose naar Liverpool moest vluchten om niet terug opgepakt te worden. En dat in of na 1968!
 • Wat had Margaret’s broer gedaan om de pastoor een brief te laten schrijven waardoor ze er weg kon? Welke redenen had die pastoor opgegeven? En wat op dat ogenblik met de vaderlijke macht? Of was het al voldoende dat een man van de familie besloot een einde te maken aan die toestand?
 • Die laundrettes hebben nog tot 1996 bestaan. Dat vind je overal terug maar wat ze niet zeggen is of er toen nog van die slavinnen opgesloten waren. Zo ja, wat hebben ze dan met die mensen gedaan? Wereldvreemd als ze waren gewoon de maatschappij in gegooid en gehoopt dat ze hun mond hielden? Zo neen, wanneer zijn die dan allemaal ontslagen geweest en hoe? Wereldvreemd als ze waren gewoon de maatschappij in gegooid en gehoopt dat ze hun mond hielden?

Er zijn nog vragen maar dan meer algemeen en meer in de trant of ze er ooit wel bij stil gestaan hebben dat ze door hun celibaatsinstelling een bende seksueel gefrustreerden en hypocrieten gekweekt hebben. Uiteindelijk lijken religies enkel en alleen uit op het beperken van seks, iets wat God ons zelf gegeven heeft en nooit op het beperken van geldzucht, iets wat de mens heeft uitgevonden.

1 IMDb

Previous

Victorie verdorie

Next

Wat zegde?

4 Comments

 1. Ik heb de film een aantal jaren terug gezien.
  Kippevel. Vooral de wetenschap dat het gebaseerd is op waar gebeurde feiten.

 2. Mske,ik was zo onder de indruk van die film dat ik de slaap niet onmiddellijk vond.Ik stelde me ook de vragen die jij stelde. Maar het is een feit dat de geestelijkheid veel macht had vroeger en de mensen keken op naar pastoor en nonnen en stelden zich geen vragen.Wat die zeiden en deden was juist, punt amen en uit.En het is zeker huiveringwekkend dat die instellingen tot einde de 20 ste eeuw bleven bestaan. En dan stel je inderdaad de vraag wat gebeurde er met die mensen die daar opgesloten waren al die jaren.Het is onmogelijk om daar als normaal functionerend mens uit te komen na al die jaren onderdrukking en mishandeling.

 3. TITEL: inspecteur ms
  vreemd dat jij bijna net dezelfde vragen stelt als waarmee ridder in zijn maag zat na het bekijken van…je zou je haast slecht in je vel voelen om te durven denken/zeggen dat het een schitterende film was…koenie heeft zich een paar keer serieus moeten inhouden om niet bij in de televisie te kruipen om daar eens orde op zaken te stellen (compleet gek).
  koenie kiplekker,die vooral jouw woorden leest, groet.

 4. Vrouwe Mske,
  Ik heb de film enkele jaren geleden ook gezien. Ik heb hem trouwens nu opgenomen, omdat ik geen tijd had om meteen te kijken.
  Wat mij vooral trof was dat incident waarbij een meisje verkracht werd en nota bene zélf gestraft werd daarvoor.
  Dat schijnt in islamitische landen trouwens nu nog het geval te zijn. Je zal als kleine meid maar verkracht worden om dan vervolgens ook nog eens door een bende gekken gestenigd of levend begraven te worden, omdat het zogezegd je eigen schuld was. Dat hou je toch niet voor mogelijk? Hoe achterlijk en barbaars zijn die mensen eigenlijk?
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén