“Kunnen we onze online privacy nog redden?” Dat is een artikel uit de krant waarin ze het hebben over “te grabbel gooien”. Ze hebben het over je FB, over je gps, je eigen toestellen dus.
Maar als je je privé leven echt verborgen wil houden, dan heb je er geen meer, tenzij je in een hol gaat wonen. Want niet enkel wijzelf zetten dingen op internet.
Vraag maar eens een lening aan of een verzekering. De bank en/of verzekeraar vult hele vragenlijsten in op internet. Op pensioen gaan? Wees gerust, je hele loopbaan staat uitgebreid en gedetailleerd voor je klaar.
Stellen dat die websites veilig zijn is ook naïef. Gmail werd al gehackt, de NMBS werd al gehackt, Proximus had al eens problemen.
Je kan er niet onder uit. Zelfs in de tijd zonder internet gluurden de buren altijd mee. En wisten ze het niet, dan gokten ze wel.
Uiteindelijk is doen wat je wil wel zonder je om de mening van anderen te bekommeren echt wel belangrijker.
En daarom hoef je nog niet roekeloos met je gegevens om te gaan. Ze hebben het altijd gezien of geweten, tenzij natuurlijk ze de eer van jouw werk kunnen inpikken. Dan heeft niemand wat gezien. Maar dat is dan weer iets anders.
Matroos Beek
We zijn gezien… zoveel is zeker!
ms
Anderzijds is het er allemaal wel gemakkelijker op geworden.
Neem nu het pensioen als voorbeeld. Vroeger moest je zelf alles regelen en de nodige papieren voorleggen. Dit hebben we van horen zeggen, voor ons gold dat al niet meer.
Nu ga je -voor Belgen- naar de website “My Pension.be” en staat alles opgelijst. Het enige wat je zelf moet doen is kijken of je al in aanmerking komt of niet.
Op zich heb ik dus niet zo een groot probleem met dat gezien zijn. Het is maar als de commerce er zich gaat mee bemoeien en me gaat lastig vallen.
Bertie
Voorheen werd alles al op straat gegooid, denk aan de adressen-verzendlijsten van winkels. Voordeelkaarten en spaarzegels bij kruideniers werden met naam en toenaam ingevuld. Maar Internet maakt het nog makkelijker.
Ik moet zeggen dat sommige mensen het zelf willen, ze zetten hun hele hebben en houden op het web met foto’s erbij. Zonder te vragen of hun familieleden dat wel goedvinden. Ik kwam de genealogie van man’s familie tegen, met alles trop en dran.
ms
Daar zeg je zo wat. Ik dacht altijd dat diegenen die alles op FB zetten er toch zelf voor kiezen. Maar als ik het zo hoor kan je zelfs op FB komen als je iemand kent die er wel één heeft.
Nochtans vragen of het mag is maar een kleinigheidje. Ik vraag zelfs aan mensen waar ik over schrijf of ik hun naam mag zetten of een pseudo moet gebruiken.
Bertie
Ze netjes is niet iedereen.
Meestal gaat het met de beste bedoelingen, gelukkig maar..
ms
Zo heb ik nooit recente foto’s van de kleinkinderen op het blog gezet, maar ik zag wel dat de school dat wél deed. En dat precies op het ogenblik dat er opgeroepen werd om geen foto’s van kinderen te posten.
En wat doe je daar dan aan?
Bertie
Niets, wat helpt het nog.
Met die kleintjes was ik ook voorzichtig en wat denk je? Maakten ze zelf een fb-account aan vertoonden al hun eigen foto’s.
ms
Tot nu toe vinden ze FB onzin. Maar je weet nooit wat puberjaren vermogen.
ariadnesdraad
Hear hear !
Rob Alberts
Of mijn gegevens voor iemand nuttig zijn betwijfel ik.
Maar alles afschermen gaat ook niet meer.
Vriendelijke groet,