Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Rode paddestoel met witte stippen

Ooit, heel lang geleden lag er bij ons thuis in de buurt van de zetel een houten spoeltje met vier nageltjes in. Er zat wol op en in en een stopnaald.

Niemand hield zich er speciaal mee bezig, maar iedereen die thuis passeerde nam het spoeltje en ging ermee aan de slag. Het resultaat werd langer en langer en langer.

Uiteindelijk weet ik nu niet of het uiteindelijk door mijn moeder voor iets werd gebruikt of dat het de kleurige mat werd die ik er mee maakte.

Toen ik laatst, bij het haken, de restjes wol zag dacht ik eraan en bekloeg me dat ik me jaren geleden had laten beletten om een punniksetje te kopen.

Er stond er eentje in de Kringwinkel bij ons met de wol en al er nog in. Ik kocht het.

In een andere Kringwinkel kwam Luc ook al met eentje afgestesseld. Ik kocht het ook. Want zie je, voor een halve euro kon ik niet bedot zijn want ook daar zat zelfs de wol er nog in.

Voor Amke en Ella? Neen hoor! Voor mij. Ik ga punniken tot ik genoeg heb om er een veelkleurig rond kussen van te maken.

Misschien maak ik er wel een foto van als het ooit zover is.

Previous

Rood!

Next

Het ochtendzwemmen

9 Comments

 1. Punniken! Goh ja, zo’n klosje. Ik zag het de meisjes doen en begreep nooit wat je nou met zo’n gepunnikte kabel kon aanvangen. Maar nu weet ik het. Een kussen. Ik wacht met spanning op de foto.

  • ms

   Je kan er wel meer mee maken blijkbaar. Op één van de doosjes staan afbeeldingern van gebreide knuffels, maar daar begin ik niet aan. Enkel de restantjes wol moeten er door.

 2. Punniken ken ik niet. Ik heb het in ieder geval nooit iemand weten doen.

  • ms

   Het is zo een bezigheidje dat je kan doen op verloren momenten.

   Ik houd het voor tijdens het rijden op het binnenhuisveloke.

 3. elsjeveth

  Een soort van paddenstoeltje hadden wij thuis, met inderdaad 4 spijkertjes. Punniken, borduren, haken, breien, ons meisjesgezin was er druk mee. Mijn moeder en twee zussen verrichten wonderen op de naaimachine. Al en met al een handwerkgezin, craften heet dat tegenwoordig geloof ik 🙂

  • ms

   Bij ons was het een garenspoeltje waar mijn vader vier nageltjes in had geslagen. Maar iedereen die bij mijn moeder in de zetel ging zitten deed er aan, ook mijn ex.

 4. Ik kijk al uit naar die foto, want ik weet echt niet wat je van punniken kan maken…

  • ms

   Buiten een mat en een kussen wist ik ook niet veel, maar op dat ene doosje staan een paar voorbeelden.

   Ik ga me wel aan een kussen en eventueel een haarlint houden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén