Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mannen blootshoofds, vrouwen hoed op

Er was een tijd, heel lang geleden, dat vrouwen een hoed moesten dragen in de kerk. Mannen daarentegen moesten die van hen, of hun klak, net afdoen. Beide voorschriften waren uit eerbied.

Mijn moeder, katholieker dan de paus, zette mij dus ook altijd zo een mutske op, vastgezet met schuiverkes, al moest een kind dat niet. Achteraf gezien leek dat ding wat op een soort kardinaalsmutske, ecru met goudborduursel en … ik had er een enorme hekel aan.

Later heb ik, in de mate van het mogelijke, nooit nog een muts opgezet, enkel wanneer een kap of een oorband, zoals bij regen of serieuze vrieskou, niet voldoende bescherming gaven.

Nu echter, met dat haar dat toch al lang is en omdat ik nu eenmaal ben wie ik ben, besloot ik dat ik een baret op wou. Ik heb nu een paar baretten van verschillende kleur en naargelang de rest van mijn kleedsel beslis ik welke ik ga dragen.

Je kan niet geloven hoe vaak ik al ogen door die baret heb voelen branden. Een keer kreeg ik de vraag: “Waarom zet jij hierbinnen je muts niet af?” Met de katholieken en hun mutsengeschiedenis in mijn achterhoofd zei ik toen: “Luc zet de zijne toch ook niet af.”

Over een omgekeerde wereld gesproken … wat ooit moest, mag blijkbaar niet meer.

Previous

U keek toch ook?

Next

Het inleren

20 Comments

 1. Een baret vind ik mooi op vrouwen. Zoals die in je header hierboven! Ooit was ik in Baskenland en wilde zo’n Baskische muts, een soort uitvergrote alpinopet. Hele stad afgezocht en eindelijk een winkeltje gevonden (probeer eens een wijde vissersbroek te vinden in Volendam. Lukt je niet. 🙂 ) en zo’n muts opgezet, en die stond voor geen millimeter. Ik heb geen hoofddekselhoofd. Helaas! De keppel die ik onlangs moest dragen in de synagoge van Enschede stond me ook niet. Maar die doe je dan toch op.

  • ms

   En die in de header hierboven is dan nog mij minst favoriete. Die ligt in de auto voor als ik er eentje van de andere vergeet op te zetten.

   Zo’n baskenmuts zie ik ook nog wel zitten. Maar ik zou ook niet weten waar je zo een exemplaar kan kopen. Als ik er eentje moest vinden, kocht ik het sowieso.

 2. Verstop je dan je lange haar onder de baret? Dat is jammer, het zou joyeuzer zijn om je haar er onderuit te laten komen. Dat is very bohemian.

 3. Een baret heb ik altijd mooi gevonden. Mijn moeder was een fervent hoedendraagster, maar ook de baret behoorde tot haar uitzet. Toen mijn dochter klein was kocht ik ook voor haar een baret, het stond haar toch zo mooi. Zelf ben ik niet zo van de hoofddeksels. Ik kan het niet goed verdragen. En als het te koud is zet ik de kap van mijn jas op. Misschien zou ik ook wel naar jou staren als ik je zie met een baret op, maar dat is dan omdat ik het mooi vind en ik er mijn ogen niet kan van afhouden.

  • ms

   Ik kreeg ook altijd jeuk van een muts. Maar nu is het eigenlijk vorige zomer begonnen op een rommelmarkt. Mijn gezicht was verbrand en, aan het gevoel te weten, ook mijn hoofdhuid ook.

   Ik kocht me daar ter plekke een strooien flaphoed en vond het iets hebben. Op volgende rommelmarkten had ik dan ook altijd een zomerse hoed op. Ik heb ook een zwarte cowboyhoed.

   En toen dacht ik in de winter de Engelse landladyhoed op te zetten, maar die past niet bij mijn kleren en daarvoor zou ik eerst een gepaste tweedrok moeten kopen. Maar ergens vind ik dat wat ver gaan. Een hoed is een accessoire en niet omgekeerd.

   In de toekomst zal ik nu ook eerstdenken dat de bekijkers eigenlijk bewonderaars zijn. Betere bedenking -zeker meer egostrelend- dan te denken dat ze me uitlachen. 😂

 4. Zelden dat ik een muts hoed of wat dan ook op mijn hoofd zet. Hoe het er in de kerk aan toe gaat weet ik niet wegens lang niet meer binnen geweest.

  • ms

   Ik kon het echt lang niet uitstaan. De eerste hoed die ik kocht was een kakigroene wandelhoed om de wilde beestjes niet weg te jagen door dat witgrijze haar.

   En nu dan sedert vorige zomer …

 5. Baretten, altijd mooi, het lag er aan hoe men ze droeg.Op lang haar kan het extra elegant zijn, probeer maar.
  Dan kijken er nog meer mensen. (met bewondering)
  De mutsjes van vroeger noemden we kalotjes en waren handig, de kapstok lag er vol mee. We graaiden er een mee en deden ze op bij de kerkdeur.

  • ms

   Ik probeer wel wat van alles uit. Er zijn meerdere manieren om ze op te zetten. Persoonlijk hou ik het meest van de “Parisienne” stijl … scheef dus.

   Mijn moeder had altijd zo een gewatteerd sjaaltje en ik denk dat die muts die ze mij opzette eigenlijk van haar was geweest, maar dat heb ik nooit met zekerheid geweten. Maar indertijd was dat echt al niet meer in voege, maar zij stónd er op. Dat ik ermee uitgelachen werd heeft haar niet kunnen schelen (of misschien toch … uiteindelijk). Dat was de periode van het Vaticaans concilie ergens.

 6. O mooi zo’n hoofddeksel, bij ieder ander dan. Zelf laat ik liever m’n oren afvriezen dan hoed of baret op te zetten, ik kan daar niet zo goed tegen, gek hè?

  • ms

   Ik vind het eerder gek dat ik er ooit niet tegen kon en dan ineens wel. Maar er zijn meer dingen die zich aanpassen aan een veranderde levensstijl, misschien -en hoogst waarschijnlijk- hoort dat er bij.

 7. Mijn moeder had een hele serie hoeden en ik bezit er niet eentje. Oh wacht eens ik heb ergens nog een strohoedje uit een warm land , die kocht ik omdat ik anders hoofdpijn kreeg. Ik bezit ook nog een muts als het heel koud is in de winter zet ik die wel op, maar verder heb ik geen hoofddeksels .

  • ms

   Wintermutsen heb ik er meerdere van in de tijd dat we naar de koude gingen, maar die ik nooit opzette behalve bij écht echt heel erg koude temperaturen of bij ijzige wind.

   In de zomer had ik niks behalve een strooien hoed die enkel als decoratie diende maar die een paar jaar terug bij het containerpark belandde.

   Nu heb ik een schuif leeg gemaakt voor mijn baretten.

   Hoe het kan verkeren.

 8. elsjeveth

  Het is gewoon een waarheid als een koe en absoluut een feit, ik heb geen hoedendoos. Helaas ik ben gek op hoeden, hoedjes, baretten etc. Als ik die opzet ziet het er uit alsof ik zojuist uit een hospitaal kom 🤭 sjaals daarentegen wikkel ik graag rond mijn hoofd en staan me prima. Mijn zus heeft n echt hoedenhoofd. Die staat nog mooi met n bananenschil op d’r hoofd.
  Soms zie ik dames of heren met n hoofddeksel en dan kijk ik vol bewondering zo van Wowww die boft

  • ms

   Gelukkig las ik de volgende reactie eerst al heb ik ook geen hoedendoos (nog niet). Maar het is ook een beetje uitkijken wat ik opzet. Een baret is prima, iets dat breder is dan hoog ook. Maar andersom lijkt het ook op een stoofbuis op mijn hoofd hoor.

 9. elsjeveth

  Oh help ik bedoel natuurlijk hoedenhoofd ipv hoedendoos 😱 nu ik het nalees klinkt dat wel heel raar

 10. Katholieker dan de paus..

  en toch zijn er toch nog landen waar het moet

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén