Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gratis hoffelijk

Het gebeurt. Na de paar zjatten koffie en de verplichte liter water vertrek je en kom je in een file terecht. Het resultaat laat zich raden.

Dan stap je maar een zaak binnen, gaat naar het achterkamerke en klaar, want tijd om iets te nuttigen heb je niet als je niet te laat op je afspraak wil komen en bovendien verschuift dat het probleem gewoon in de tijd.

Wat doe je dan? Buitenstappen? Hoe boers. Dat kan/wil/doe ik niet. Ik ga naar de toog, leg mijn halve euro er op en vertel dat ik enkel van hun achtergelegen voorzieningen gebruik wou maken.

De eerste keer dat die halve euro geweigerd werd dacht ik dat het kwam omdat de patron zélf niet achter de toog stond. Maar sedertdien wordt het gebaar haast elke keer afgewimpeld.

Een paar maanden terug stond ik nog wat te dralen en deed een babbeltje met de waardin. Die wist me te vertellen dat ze zich blauw ergerde aan de zwart-plassers, dat ze die er op aansprak en zei dat ze mochten betalen. Maar geld aannemen van iemand die het zelf aanbood … daar deed ze niet aan.

Ondertussen blijkt die halve euro al niet genoeg meer. Getuige daarvan zijn de voorzieningen langs de autosnelwegen, maar het is de geste. Een beetje hoffelijkheid doet wonderen.

Previous

Het wisselgeld

Next

Kamer zonder ontbijt

13 Comments

 1. De reden waarom sommige shops met een betaalautomaat werken als je naar het toilet wil gaan, zeker?

  • ms

   Gelijk hebben ze.

   Het kost hen ook aan water en al de andere nodige voorzieningen. De mensen staan daar waarschijnlijk niet bij stil, maar als iedereen dat zou gaan doen, zouden die zaken het wel voelen bij hun waterfactuur.

 2. Hoffelijkheid is prima.
  Dat er betaald moet worden vind ik vrij normaal, water en onderhoud kosten ook geld.

  • ms

   Ik begrijp niet dat er mensen zijn die dat niet begrijpen.

   Als je iets consumeert, tot daar aan toe. Maar zomaar binnen en buiten lopen?

   • Hoe het nu is weet ik niet maar we zagen onderweg (tot ca zes jaar geleden) mensen verontwaardigd doen. Voor een paar centen!
    Niet te geloven, als ik hoognodig moet heb ik er desnoods twee euro voor over.

 3. Als er betaald dien te worden zijn de toiletten meestal proper.
  Vroeger ging ik wel eens in plaatsen waar je niet hoefde te betalen en het was er gewoon vies. Die euro levert dus toch wat op.

  • ms

   Dat is ook een argument.

   In de meeste handelszaken kan je wel gratis als je er iets consumeert.

   In de tankstations bij de autosnelwegen krijg je een tegoedbon die je kan besteden in de bijhorende winkel, maar daar is alles dan natuurlijk ook veel duurder dan elders. Maar soms komt het wel van pas.

 4. Dat vind ik heel netjes.
  Drink je ‘s morgens een liter water? Knap. Ik drink een halve liter water en twee koppen thee. Ik dacht dat dat veel was, maar jij doet het nog beter!

  • ms

   Ik drink ’s morgens éérst en vooral een groot glas water voor ik ga ontbijten. Bij het ontbijt een tas koffie en daarna de rest van die liter water en nog enkele tassen koffie.

   In de namiddag drink ik nog een liter maar dan gespreid.

   Doe ik het zo niet, dan kom ik er niet toe.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén