Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Yeah right!

Lang geleden, toen ik nog uit werken ging, wou ik telkens voor ik op vakantie vertrok, alles in orde hebben, zowel thuis als op het werk. Simpel was dat niet, want telkens kwam er zo op het laatste ogenblik nog wel een voor-je-vertrekt-klus op mijn bord te liggen.

Na mijn vakantie had ik ook graag nog een dag om het vakantiestof uit mijn valies te schudden en alles op te bergen.

Later, toen ik zelfstandige werd, was dat ook nog zo. Maar toch waren er nog steeds zaken die nog snel even moesten gebeuren.

Daarna zijn Luc en ik jaren niet op vakantie gegaan, er was geen speld te krijgen tussen de opdrachten van de klanten en ik beloofde mezelf dat ik het later wel zou inhalen.

Dat “later” ging aan de boom schudden toen Boerbuur overleed, toen Max overleed, de overbuurman overleed, de collega van de evenementen overleed, … en we dumpten de dringende zaken weer in hun eigen klantenschoot en gingen.

Op pensioen plan ik telkens een dag vóór en na de vakantie om op mijn gemakske alles klaar te krijgen en dat geeft me plezier op voorhand en laat me nagenieten. Op de agenda stond op die twee dagen telkens “Buffer”.

Denk je dat dàt werkte? Niet dus. Zoneke ging die dag in 2019 gebruiken om een vlucht later te nemen zodat de beestenboel bovendien nog een dag alleen zat. Maar ook durft er nog een interessante boeken- of rommelmarkt op de proppen te komen. En telkens denk ik: “Nooit meer”. Maar er is iedere keer wel iets. En ik kan zo moeilijk “neen” zeggen.

En ik schrijf geen “Buffer” meer op de agenda. Er staat nu: “Blijf-er-af!”. En bij de vraag wanneer we weg zijn tel ik beide dagen gewoon mee in.

Laatst schrok Luc. Hij wilde iets op de agenda zetten en zei: “Oei? Blijf-er-af!?” En ik schrok terug en antwoordde: “Waag het niet!”

Als het nu niet werkt kan ik toch geen doodskop met “Doodsgevaar” in de planning gaan zetten … Dat lijkt me nogal drastisch.

En dan zetten ze in de gazet dat je je out-of-office een dag vroeger én later moet instellen om alles in goeie banen te leiden1.

Maak dat de ganzen wijs!

____________________
1 Het Laatste Nieuws

Previous

Waarom afvragen?

Next

Gezondheid!

16 Comments

  1. Zo’n doodshoofdje lijkt me wel een goed idee. En een plaatje van een rottweiler met ‘hier waak ik’ (‘voor mijn baas’ staat er tegenwoordig in Nederland vaak bij, alsof zo’n hond een beetje willekeurig voor iedereen zou gaan staan waken.) Ook mogelijk is een bordje met ‘Keep out!’ Tenslotte zou je de agenda kunnen beveiligen met een boobytrap, al gaat dat misschien wat te ver. Maar de voor- en nadag bij de op-pad-tijd tellen is écht een goed idee.

    • ms

      “Voor mijn baas” staat er hier ook veelal bij. Maar een hond is wel een goed idee. Luc blijft liever uit de buurt van onbekende honden.

      “Keep out” kan ik niet zetten, het is een gedeelde agenda en dan zou ik die volledig alleen moeten vullen. 😉

  2. marieclaire

    Zo doe ik het al jaren en jaren. Op de dag van vertrek de kofferbak volgooien en vlak voor thuiskomst nog twee uur om te douchen en naar kantoor te gaan. Wij doen daar niet moeilijk over. Als de vakantie, doorgaans een niet geplande reis door Europa, maar leuk was. En dat was het. Organiseren doen we op kantoor wel. Of niet.

  3. Ik heb zelfs aan één dag ervoor en één dag erna niet genoeg. Daar maak ik telkens twee dagen van. Er is hier ook nog de beestenboel (katten) die moeten overgedragen worden en die al weten hoe laat het is als ze een koffer zien en daardoor lastig worden.

    • ms

      Meestal leg ik al veel klaar al op voorhand. Maar écht de valies pakken is voor de dag ervoor.

      De beestenboel bij Zoon heeft het ook snel in het snotje. Ze worden wat onrustig als wij ’s avonds langsgaan.

  4. Valies pakken gebeurt hier last minute. Ik heb er zo’n hekel aan.
    Na de vakantie de vuile was sorteren doe ik gewoonlijk onmiddellijk. Behalve als we een lange vlucht achter de rug hebben, dan kan het gerust een dag wachten.

    • ms

      Valies pakken is voor mij een deel van het plezier.

      De dag van onze thuiskomst moet de valies ook al leeg. Maar de was en de foto’s sorteren is voor de dag erna.

  5. Organiseren, ik moest het leren en had het er de eerste karen ontzettend druk mee.
    Maar op de duur ging alles makkelijker, ik leerde het. 😁

    • ms

      Ik vond en vind organiseren enorm prettig, gewoon er voor zorgen dat alles van een leien dakje loopt …

  6. elsjeveth

    Ik vind het eigenlijk wel een goed idee zo´n doodskop. En dat van die out-of-office een dag eerder aanzetten, dat werkt echt niet.
    Toen ik nog werkte heb ik dat 1 keer geprobeerd. Kwam een collega mijn kantoor binnen (de deur was toe) en zei, zie je wel je bent er, kun je dit dat etc.

  7. Ik ben blij dat ik geen verplichtingen meer heb. Alleen jammer dat we niet meer zo makkelijk weg kunnen door de problemen van de vrouw met haar rug.

  8. In alle jobs die ik deed, zeer arbeidsintensief, werkte ik tot het allerlaatste voor de geplande vakanties. Nam wel altijd een buffer aan het einde. Nog even op adem komen voor de agenda weer vol liep. In mijn zelfstandige bestaan plande ik dat toch anders. Geen grote stress in de vakantieperiode en gelukkig een klantenkring die met name in de zomer niet zoveel nodig had of inplande. Dat gaf rust en ruimte. Ik ben blij dat ik nu alles zelf kan indelen. Al houd ik nu geen vakanties meer i v m de huisdieren……:)

    • ms

      Wij hebben geen huisdieren meer i.v.m. de vakanties. De beestenboel is van Zoon waar wij een paar keer per jaar gaan op passen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén