Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Beestjes op vakantie

De Gewone wijngaardslak. De eerste dag, iets na de middag, zag ik een bleke bol in het gras van ons tuintje. Een zwam, dacht ik maar dacht verkeerd.

Het was een Gewone wijngaardslak. Het beest was enorm.

Tijdens onze wandelingen en in het park kwamen we een beetje overal van deze mastodonten tegen. Ik nam ze niet allemaal op foto … de meeste wel.

(Lees verder onder de foto)

De eekhoorn. De regen en het binnenzitten van die maandag beu, sprong ik, tussen twee buien in, in mijn vest, kondigde aan dat ik eens naar de Market Dome wou gaan en een foto zou nemen van het meer. Ik vertrok, Luc ging niet mee.

Toen ik wat later met foto en een zjat Americano terug aankwam in het huisje wist Luc te vertellen dat hij een eekhoorn had gezien, maar niet zo dichtbij als die van vorige september. Hij heeft nog meerdere keren gezegd: “een eekhoorn” maar hij zit dan wel met zijn gezicht naar het venster tijdens het eten, ik met mijn rug.

Die eekhoorn? Daar ergens in die bomen.

(Lees verder onder de foto)

De goudvink. Nog diezelfde maandag avond landde het vogeltje in ons hofke. “Wat is dat voor iets?” dacht ik luidop. “Een roodborst” zei Luc. “Neen” zei ik en nam een foto en vroeg uitleg aan Obsidentify. “Een goudvink” zei die.

“Er zat een roodborst ook” zei Luc, daar onder het ligbed. Mja, dom van die roodborst, nu staat hij niet mee op de foto.

(Lees verder onder de foto)

De reebok. En we spreken nog altijd van die maandagavond, toen Luc zo tegen het vallen van de avond aan een kreet uitstootte waarvan ik dacht dat mijn tikker het niet ging overleven.

Want, zo zei hij, er was gewoon een ree gepasseerd tussen de vensterdeur en de barricade. Toen ik mezelf weer bijeen had geraapt en het fototoestel ook, ging ik buiten een kijkje nemen en stond dat beest daar voorbij het stukje van de buren gewoon tussen de bomen naar mij te kijken. Ik nam enkele minderwaardige foto’s. En ik zou me daarmee moeten content stellen hebben, ware het niet …

“Nu is die daar al voor de tweede keer gepasseerd” zei Luc en ging fluisterend verder “en hij staat nu achter u”. Ik nam stillekes het fototoestel, draaide me voorzichtekes om én gelukkig zat ik half verscholen achter het overgordijn, zodat ik daarnaast de foto’s kon maken. Die waren al stukken beter.

(Lees verder onder de foto)

De muis die ’s avonds voor de achterdeur het beton zat te stofzuigen heb ik niet gefotografeerd.

De merel, die ons tijdens ons volledige verblijf heeft verblijd met zijn vrolijke gezang wél … zij het vanachter het overgordijn en nogal flou.

(Lees verder onder de foto)

De uil. Op dinsdag 7 mei heeft die uil nogal zijn werk gehad. Dat beest wist van geen ophouden en oehoede de hele voormiddag lang.

(Lees verder onder de foto)

Dat het de uil op de foto zou zijn betwijfel ik, want die keek nogal bozig maar de uil, waarover ik het heb, had het dan ook ontzettend druk met Lucs telefoon, waar hij inkomende whatsappkes mag -en moet- melden.

Previous

Aan en rond de Bostalsee

Next

Afrekening in wandelland

12 Comments

 1. Dat zijn best veel beestjes. Die slak! Is de wijngaardslak niet degene die gegeten wordt? In mijn jonge jaren heb ik eens druiven geplukt in Frankrijk. De boer leek op morsige neef van Kojak en van hem moesten we elke slak die we op de druivenstokken vonden meeplukken en aan hem geven. Hij stopte ze dan weg, ik weet niet meer waar, misschien in zijn broekzak. Het regende de hele dag en wij zongen: I heard it through the grapevine. Maar die goudvink en zeker de ree, die mogen er ook wezen!

  • ms

   Ja, die slakken worden gegeten. Voor sommigen is het zelfs een lekkernij.

   Hadden wij ze, i.p.v. ze op foto te zetten, allemaal meegenomen, hadden we best een maaltje voor twee kunnen bereiden.

   Alleen … wij eten geen slakken.

   Vroeger heb ik wel een paar keer kreukels gegeten, van die kleine zwartjes, maar de dikkere, die je bij een eetkraam kan kopen, doen me eerder aan kauwen op een elastiek denken. 🙄

 2. Wanneer ik als kind bij een oom en tante in het bos logeerde, zag ik vaak ’s ochtends vroeg reeën in de tuin. Hier zie ik in de rustige tijd wel keutels ervan op mijn terras, maar de dieren eigenlijk nooit. Ik denk dat die heel erg vroeg langs komen dan ben ik nog niet wakker.

  • ms

   Ze volgen veelal dezelfde sporen terug. De reebok die wij zagen, is ook de volgende avond nog eens terug gekomen.

 3. Onze achtertuin is een vergaarbak van diverse dieren. Vooral vogels, vlinders, insecten, soms een verdwaalde egel. Herten nooit gezien, maar dat zou in ons stedelijk gebied niet kunnen. Onze katten vermaken zich vooral met alles wat zo voorbij komt. Net als wij. In het vogelhuisje is een paartje bezig nageslacht te verzorgen. Wij bewaken de omgeving tegen al te vreetgrage katten…Een dagelijkse strijd…maar ook de natuur…

  • ms

   Bij ons zitten ook veel vogels. Houtduiven en merels nestelen in onze klimop. En mussen en mezen komen eten.

 4. Zoveel beestjes. Dank om geen foto van de muis te nemen. Die doen me zo schrikken dat ik van een foto ervan ook al moet wegkijken.
  Ik ben altijd gelukkig als ik reetjes in het wild zie!

  • ms

   Die muis was ook wel erg schattig, maar zo’n klein grijs beestje op een grijs beton zou eerder een zoekplaatje opgeleverd hebben dan een foto.

   We hebben wel alle dagen reeën gezien. En ik word daar ook altijd blij van.

   De slakken zagen we trouwens ook alle dagen, ik vond ze wel bijzonder en fotografeerde ze ook in de mate van het mogelijke. Maar ik bleef niet wachten tot ze weg waren. 😎

 5. elsjeveth

  Oh die ree. Maak dat mee en gelukkig heb je nog een mooie foto kunnen maken.
  Zo te lezen waren alle beestjes jullie goed gestemd.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén