Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Waarom we zo graag mayonaise op onze frieten doen

Laat me eerst maar even zeggen dat ik fan ben van WinWin1, in die mate dat ik, toen ze stopten met televisie-uitzendingen, heb aangegeven dat ze me een meldingen mogen sturen bij een nieuw bericht.

De dagelijke podcast zou kunnen, maar neen, liever niet. Met halfdove oren kost dat te veel inspanning en krijg ik stress. En dat wil ik liever vermijden.

Bovenstaande vraag, afin het bericht met bovenstaande vraag als titel2, kwam dus binnen gewaaid en bij het lezen herkende ik er wel één en ander in.

Mijn vader, bijvoorbeeld, heeft nog lang pickles verkozen bij zijn frieten.

In de U.K. eten ze nog altijd friet met azijn. Ze doen daar dan nog wel een stuk vis bij en noemen het dan Fish and Chips. Maar als wij dat bestelden wisten ze snel dat we geen Britten waren. We wilden de azijn niet.

En ik? Waarom eet ik frieten bij mijn mayonaise? Omdat ik dat lekker vind en omdat ik het liefste mayonaise heb bij frieten en er in ketchup dan wel minder kcal maar wel meer -te veel- suiker zit.

____________________
1 VRTmax – url: https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/winwin/>https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/winwin/
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/02/07/waarom-willen-wij-zo-graag-mayonaise-op-onze-frieten/

Previous

La vignette Crit’Air

Next

De rare zaken

16 Comments

  1. Ik heb graag frieten met mayonaise en pickles. Die afwisseling vind ik lekker het eerste frietje doop ik in de mayonaise, het tweede in de pickles, dat het mengt zo heerlijk in je mond.

  2. Bij de Schotten en zeker ook in Noord-Engeland aten we vaak Codd & Chips. Heerlijk. Met thee waarbij het lood b.w.v.s. over de rand van onze Cuppa heen kroop. Zalige gerechten. Wij eten hier in het noorden Patat en geen friet al leerde ik dat laatste als kind wel kennen in het Limburgse land waar we vroeger zo vaak vakanties vierden als kind als onze ouders die kant op reden. In Roermond zat een zaak waar je dan een bord ‘friet’ kreeg met een lang knakworst en majo. Heerlijk, ik ben er nog gek op. Maar boven de rivieren…patat….:)

    • ms

      Een patat is bij ons het meer gebruikte woord voor aardappel. Maar een patat kan ook nog andere betekenissen hebben: zo kan je een patat vallen, een knal kan ook een patat zijn en nog zo ’t een en ’t ander. Zo kan je ook, bijvoorbeeld, van één of andere een patat op je gezicht krijgen. 😉

  3. Frietjes met mayo is voor mij een vanzelfsprekende combi. Vroeger, toen we nog wel eens naar de frituur gingen, nam ik ook wel tartaar maar nadat ‘onze’ frituur verdween heb ik geen lekkere tartaar meer gegeten.

    • ms

      Thuis at ik ook steeds frieten met mayonaise, bij de frituur kon dat inderdaad wel eens tartaar zijn.

      Toen ik op mijn kcal ging letten verving ik de mayonaise door ketchup.

      Maar toen de dokter twee jaar geleden over die lichte verhoging van suiker had ging ik op zoek naar suiker in mijn eten ben ik wel geschrokken van de hoeveelheid suiker in ketchup en sindsdien is het terug mayonaise.

      En daar ben ik echt niet kwaad om.

  4. Hier ook friet met mayo. Ik blijf het lekker vinden ook al moet ik tegenwoordig meer oppassen wat ik eet.

    • ms

      Wàt ik eet speelt bij mij niet zo een grote rol. Eigenlijk kan ik alles eten, maar ik moet het wel zo combineren dat het een bepaalde hoeveelheid kcal niet overschrijdt.

  5. Vroeger aten we elke zaterdag friet (inderdaad was het woord patat voor een aardappel of voor een dreun) Het was het enige dat mijn vader vroeger thuis maakte, verder kookte hij nooit , er werden door hem speciale frietaardappelen gehaald bij een boer en hij stond daar al vroeg in de garage te schillen , te snijden en voor te bakken. Om half een ’s middags ging hij ze dan afbakken. Ik moet zeggen dat dit de lekkerste friet was die ik ooit at.

    • ms

      Bij ons thuis werde’ de frieten in ossevet gebakken en we hadden inderdaad twee soorten aardappelen toen: de gewone en de frietpatatten. 🙂

  6. elsjeveth

    Heerlijk frites met mayonaise. Maar dan moet het wel Belgische romige mayo zijn. Heel af en toe een frietje met sauce andalouce is ook wel de verleiding waard

  7. Het maakt de patat (ben ook van boven de rivieren) ) eens zo lekker, ik krijg al trek nu we het er over hebben.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén