Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zij die het boeltje belazeren

Het begon ooit met een reportage die mske zag over een Franse vrouw die een bende oplichters binnen had gekregen die onder het mum van goedkoper te werken de vrouw heel wat geld hadden afgezet voor verbeteringswerken aan haar huis die nooit goed waren uitgevoerd.

De vrouw zei dat ze het eerst niet bekend had gemaakt omdat ze zich schaamde voor haar kinderen, die haar zouden bekijken als half dement omdat ze zich zo had laten vangen.

Later doken deze lieden ook bij ons op. Het begon aan de kust. En als je nu zou denken dat anderen, verder in het land, wat beter op hun tellen zouden passen … niet dus.

Het begon onlangs in het Antwerpse. Weer doken verhalen op over dakwerkers en andere klusjesmannen op.

De kranten verspreiden het nieuws nochtans. Lezen deze mensen geen kranten? Of denken ze gewoon dat het hen niet kan overkomen? Mannen die zomaar ongevraagd opduiken om klusjes te doen waar je niet om vroeg en je een prijs voorhouden waar een normale stielman het zout op zijn patatten niet mee verdient zijn echt wel uit den boze. Een klein beetje logisch nadenken helpt wel.

Bovendien is die valse schaamte achteraf, zoals die vrouw uit Frankrijk, ook wel nefast voor het opdoeken van zulke bendes. Zwijgen voor de kinderen of voor de schaamte of je dom voelen, dàt is pas dom. Aangeven gedorie! En het vertellen zodat anderen tenminste meer op hun qui-vive zouden zijn.

Wat ook al een poos de ronde doet, letterlijk en figuurlijk, zijn die figuren die zich met een list toegang tot een woning verschaffen en je dus bestelen waar je bij staat.

Mensen, we moeten onze joviale aard aanpassen aan die van de criminelen en niemand meer binnenlaten. Hebben ze niets om te schrijven? Jammer, maar de drukker in Landen stad verkoopt nog steeds pen en papier.

Previous

De generatie van nu

Next

De tram der tegenslagen

6 Comments

 1. bea

  Je zou denken dat die oplichters weten waar ze moeten aanbellen. Hier zouden ze mogen klappen tot morgenvroeg, wie zijn eigen ongevraagd komt presenteren voor klusjes vertrouw ik niet en ze zouden snel met hun neus tegen de voordeur staan.
  Wat die blaadjes betreft: natuurlijk weer bij een oudje. Waarschijnlijk was het mensje blij dat het een vriendelijk jong ding kon helpen. Op hare schone leeftijd zal ze nu ook het vertrouwen in de mens kwijt zijn…beter dat dan haar leven.

 2. Ze weten inderdaad wie ze uitkiezen zoals bea ook al schrijft..de meeste oude mensen hebben toch maar weinig in de pap te brokkelen als ze het slachtoffer worden van dat soort geslepen oplichters hoor..en ook jongere mensen moeten stevig in hun schoenen staan..er staan er zomaar ineens twéé of méér voor je neus, da’s geen partij natuurlijk!
  Maar die klusjesmannen..nee, daar zou toch niémand meer in moeten trappen..dat is toch wel heel erg bekend hoe die lui werken en dat je daar niet op in moet gaan hè!

 3. Uit ervaring weet ik dat als er iemand vriendelijk en hartelijk doet ze meestal wat nodig hebben. Er zijn uitzonderingen maar na zoveel jaren als kleine zelfstandige weet ik het wel …
  Ik wens je een fijne dag toe, groetjes (en gisteren nog per fiets in Landen geweest, begint er ook druk te worden)

 4. Inderdaad Ms-ke, ik ken ook zo iemand die in Frankrijk zulke klusjesmannen, ongevraagd, op ‘ zijne werft’ heeft gehad. Gelukkig heeft hij op tijd en stond ingezien, dat die lieden niet deugden,en ze dan van zijne ‘ werft’ gekregen. Gelukkig voor hem …
  maar hij heeft niet gezwegen …

  Godzijdank … !

 5. Ons buurvrouw van 80 werd ook zo belazerd door mensen die binnen kwamen met een smoes en die dan als ze weg waren blijkbaar het een en het ander hadden gestolen.

  Haar zoon in Brussel wou ze niet bellen want die zou zeggen dat ze het zelf had gezocht en dus kwam ze maar bij ons haar verhaal doen. Wij zijn toen onmiddellijk met haar naar de politie gereden. Maar hadden wij niet thuis geweest, had ze het ook verzwegen uit schaamte. Triest, maar het bestaat dus nog!

 6. HemelseStrekenjuffer

  Tot mijn veertien ongeveer kreeg ik het zinnetje “voor niemand open doen he” mee als ik alleen wou thuisblijven vanaf een bepaalde leeftijd zouden sommigen dat beter weer meekrijgen.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: