Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kerstrozen en aanverwante

Sedert ik er voor de eerste keer mee te maken kreeg, hoorde ik mijn moeder die bloem een kerstroos genoemd. Dat heb ik dus ook altijd gedaan. Als ik kerstroos zei, wist iedereen wat ik bedoelde.

Nu blijkt dat ineens niet juist te zijn, want enkele taalpuristen hebben besloten dat het Vlaamse kerstroos fout is, dat de bloem in kwestie een kerstster is.

Dan denk ik: “mensen lief toch! Als iedereen weet wat ik bedoel, waar zit dan het probleem?” Ik heb er dus geen probleem mee, deze bloem een kerstroos te noemen. Voilà! Ik heb eerder een probleem met kerstster. Een kerstster dat is de ster die de drie koningen voorafging. Nog eens voilà!

Nu om alle zaken eenvoudig en simpel te houden, noch de Helleborus Niger, noch de Euphorbia Pulcherrima, alias Poinsettia, vinden gratie in mijn ogen. Ik wil geen levende planten in huis. Geen enkele. Ik heb geen groene vingers en planten gaan altijd kapot. Of ze staan te droog of ze zijn verzopen. Bovendien is er ook nog een plantenvernielende kat in huis en is minstens één van beide planten zo giftig als wat.

Mocht ik nu een schrijven moeten richten aan één of andere openbare instantie aangaande bovenstaand feit, zou ik wel de juiste benaming gebruiken, maar dan wel in het latijn. Dat staat namelijk geleerder.

Previous

De kerstboom

Next

Wat te wensen

3 Comments

 1. bea

  Ik ken dat ook als een kerstroos. Zeg nu zelf, die benaming is toch veel plantachtiger dan een kerstster? Alé, wij gaan geen bloemen/plantenzaak moeten beginnen Of misschien van droogbloemen

 2. Toch is er wel degelijk verschil! De kerstster is de plant die op de foto staat, die zet je binnen in de huiskamer.
  De kerstroos is een buitenplant. Eentje van ongekende schoonheid,de Helleborus.
  Het geeft niet dat je ze door elkaar haalt. Ik heb toevallig heel lang in een bloemenzaak gewerkt en heb ook nog eens een grote tuin
  Het ligt ook maar net waar je interesse ligt. Automerken houd ik bijvoorbeeld niet uit elkaar en dat zal me jeuken.
  Liefs Kakel

 3. Die taalpuristen mogen van mij de pleuris krijgen. Ook voor mij blijft het een kerstroos.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: