Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gebonden

Bij die rebelse erwten had ik ineens een herinnering aan vroeger.

Als kind vond ik dat mijn moeder niet slecht kookte, Broer was die mening ook toegedaan. Alleen …

Wat ik nu wil vertellen is het verhaal van de saus op de erwten en wortelen, die wij -Broer en ik- dan ook gemakkelijkheidshalve snottebellensaus noemden. En wel omdat die saus lelde. Zo is dat het gemakkelijkste uitgelegd.

Moe bond die saus namelijk met patattenbloem.

Zo herinner ik het me, maar nu vraag ik me af of het nu patattenbloem of maïzena was. Wat weet ik daar nu nog van. Hoe kon ik als kind het verschil gekend hebben? Patattenbloem is aardappelzetmeel. En maïzena? Dat is gewoon de merknaam van maïszetmeel. Beiden werden blijkbaar ook als stijfsel gebruikt, evenals rijstzetmeel, maar dat gebruikte mijn moeder -voor zover ik me kan herinneren- niet.

Stijfsel dan nog! Maar ik moet eigenlijk geen enkele van al die sausbinders hebben. Dat zijn gewoon dikmakers.

Previous

Met zeven aan de tafel

Next

Te gek voor woorden

4 Comments

  1. bea

    Ik gebruik (soms) sausbinder, maïzena express en glibberig zijn mijn sauzen niet…wel verdomd lekker . Mijn moeder gebruikte gewone maïzena of gewone bloem om sauzen te binden. Denk niet dat ze het als stijfsel gebruikte maar ze stijfde wel, ik niet

  2. Ik heb nog nooit maizena gebruikt en mijn moeder ook niet. De naam patattenbloem ken ik niet, wat grappig. Zo leer je op elk blog wat!
    Strijken met maizena

  3. Gettie

    Ik ken alleen maar maïzena om saus te maken of de gewone bloem. Patattenbloem is mij totaal onbekend. En voor het stijven ken ik van vroeger alleen de pakjes Remy. Nu stijf ik heel af en toe op een luie wijven manier : met de spraybus hahaahahah.

  4. Ik bind geen groente in saus want hier worden ze gestoofd, maar mijn moeder deed het wel.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: