Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Bewerkte voeding

Als kind zijnde at ik al graag groenten, echt wel. Ik had enkel een hekel aan de sauzen die mijn moeder erbij serveerde. Haar witte saus maakte ze met melk. Melk en ik hadden geen goede verstandhouding. Dat had een impact op de, in melk verzopen, groenten.

Bij andere groenten dikte ze de saus met maïzena, wat een soort snottebellensaus opleverde. Daar was ik ook geen fan van.

Waar ik ook niet stond voor te springen was voor groenten uit blik. Eerlijk? Die kwamen niet zo vaak op tafel, maar daar zat ook iets in dat niet groenteneigen was.

Nu ben ik echt en absoluut een groenteneter. Maar wel vers of uit de diepvries en zonder snottebellen- of andere aangedikte saus.

Nu zegt Luc soms eens dat het wel handig zou zijn om een paar blikken groenten in de voorraadkast te hebben …

Sedert geruime tijd houd ik de samenstelling van etenswaren in het oog. Je kan haast niets kopen -zelfs geen smeerkaas- waar je geen E-nummers in de lijst ziet staan.

En dan zeggen ze dat niet elk toevoegsel slecht is, maar je moet al een hele encyclopedie bij houden om de E-nummers te herkennen die ze in je eten hebben gestopt.

En dan hebben ze me nog liggen. Toen ik 2019 begon met het grote vermageroffensief gooide ik de kaas -inclusief de smeerkaas- er uit en ging over op hummus, wat volgens een vroegere collega wel het toppunt van gezond moest zijn.

Heb je nu de gazetten al gelezen1? Daar hebben ze het over hummus waar zelfs geen kikkererwt in zit. Of dat in elke supermarkt zo is, mag ik natuurlijk niet zeggen maar ik was wel blij dat ik die hummus snel beu was en weer overschakelde op smeerkaas bij de ochtendboterham. Ik eet mijn kikkererwten nu wel als groente.

Nog zo’n verhaleke van niks? Als je wil vermageren moet je geen mayonaise eten bij je frieten, maar ketchup. Daar zitten minder kcal in. Ja? Werkelijk? Ga dan maar het suikergehalte van het één eens tegen dat van het andere afwegen.

Ik at liefst mayonaise. Ik eet mayonaise. Ik blijf mayonaise eten, al wordt die met een koffielepelke opgeschept.

En wat te denken van paprikachips waar geen paprika aan te pas komt1? Och ja … “Ik eet alleen zoute” zegt Luc. En ik? Ik eet er helemaal geen.

En ach, het moet nog plezant blijven. Dus draai ik er mijn hand niet voor om eens een blik tonijn en een blik perziken open te doen … mits de boekhouding der kcal daarmee akkoord gaat.

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Derde keer, goeie en laatste keer?

Next

De loterijen

19 Comments

 1. peter grey

  De Nederlandse kranten staan er ook vol mee, het levensgevaarlijke bewerkte voedsel. Ik denk dat elk voedsel dat je niet rauw eet op de een of andere manier bewerkt is. Sinds de mens het vuur heeft leren beheersen en dus zijn voedsel kon gaan bereiden is het met in ieder geval de kwantiteit van de mensheid niet achteruit gegaan. Wat denk ik met ‘bewerkt’ bedoeld wordt is te vet, te zout en te zoet. Daarom kun je het beste zelf je eten bereiden, waarbij je natuurlijk heel goed een blikje tonijn en perziken kunt opentrekken. (Maar misschien niet tegelijk.) Snottebellensaus blijft vanzelfsprekend taboe. 🙂

  • ms

   Zo zegt Luc het ook dat je bij het klaar maken het voedsel “bewerkt”.

   Dat is ook zo, maar dat is dan geen ultra bewerkt voedsel dat je koopt, al is aangebrande gehaktballen eten ook niet zo gezond.

   Ultra bewerkt voedsel is echter zo berekend dat het lekker smaakt maar waarvan enkel de samenstellers ervan weten wát het is.

   Dus ja, ik houd niet van blikken en/of bokalen al staan er hier wel voor eventueel in geval van nood. Je weet nooit dat we eens geen tijd hebben of dat we eens samen ziek vallen.

   Mijn groenten eet ik puur. Die zijn lekkerder zonder saus. 😉

 2. Ik eet het liefste rauwkost, als kind stond ik al in de keuken bij mijn moeder te bedelen om iets te krijgen voor het gekookt zou worden. Nu kan ik helemaal zelf beslissen omdat ik maar meer alleen voor mezelf hoef te koken, ja de aardappels kook ik wel hoor , maar dar komt veel rauwkost bij. Fijne maandag gewenst.

 3. Het is hier ook het onderwerp van de dag omdat de krant er vol van staat. Ik denk dat we goed bezig zijn. Het enige blikje dat hier open gaat is een blikje tonijn. De mayonaise bij de friet blijft. Zoete ketchup is niks voor mij.

  • ms

   Het is alle dagen wel iets, het wordt zelfs een ietsje té.

   Nu gaat het weer over een tsunami aan diabetespatiënten die op komst is. En wat doen ze wéér? Ze gaan wéér dezelfde toer op. Als je het krijgt, zou het wel je eigen fout kunnen zijn.

   Tja … vroeg of laat gaan we allemaal dood. Maar daarom moeten we ons nog niet laten vergiftigen.

   • Mijn echtgenoot drinkt alle dagen havermelk… Deze morgen las ik een artikel dat havermelk blijkbaar ook héél ongezond is… Pfff… daar gaan we weer.

    • ms

     Dikwijls! Als iets geprezen wordt, komt er ene het tegendeel verklaren.

     Maar zelfs als je enkel water drinkt, maar te veel, is het ook niet gezond.

 4. Die dingen lees ik maar half en soms helemaal niet. Hoogstens de kop.
  Ik eet wat ik lekker vind. Dat is veel rauwkost, die ik aanmaak met een zelfverzonnen saus, dat dan weer wel. Verse gekookte sperziebonen en witlof vind ik ook smakelijk, met een klein klontje boter en geraspte nootmuskaat..
  En aardappelen, geschilde.
  Diepvries spinazie en – rode kool met een appel. Jammie….

  • ms

   Geen saus. En geen witloof. Bij al het andere wil ik wel bij aanschuiven. 😉

   • Bij saus moet je niet aan pakjes of maïzena denken.
    Voor gewone sla bijvoorbeeld snij ik een half plakje kaas en ham in dunne reepjes, een gekookt ei, kleine ui of de helft van een grote, een flinke tomaat, minischeutjes tomatenketchup en mayonaise, scheutje slaolie, ietsepietsie zout en wat kruidenwerk. Tijm of Italiaanse.
    Lijkt wat op caesarsalade, smaakt ook bij rauwe spitskool.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén