Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Groen!

Neen, ik ga het niet over politiek hebben.
Ja, ik weet dat het zondag verkiezingen zijn.
Neen, ik wil geen voorzet geven.
Ja, ik weet dat de titel misleidend is.

Eergisteren, ergens voor een rood licht wijst Luc me op het bord terwijl hij de bedenking maakt dat fietsers toch sneller zijn dan voetgangers en vraagt zich af waarom ze dan langer groen krijgen. Ik neem er een foto van. Je weet maar nooit …

En dan lees ik uitgerekend gisteren dat het helemaal gaat veranderen, dat fietsers en voetgangers allemaal tezamen groen gaan krijgen1 waardoor de auto’s iets langer moeten blijven staan.

We gaan toch eens een beetje afwachten wat dat wordt -veiliger of chaos- alvorens daar onze mening over te geven. Maar ergens vrees ik toch dat er een massa goede wil nodig zal zijn.

1 Het Laatste Nieuwsblad

Previous

Jacht op de panda

Next

De kleine dingen

16 Comments

 1. Hier in Nederland gaat het opvallend vlotter bij de verkeerslichten dan in België, ik moet er nooit lang wachten, niet als fietser, als voetganger of als automobilist.

  • ms

   Bij sommige verkeerslichten zie je zo dat ze erg verkeerd staan afgesteld. Als je ’s nachts van Eindhoven naar huis rijdt zie je ze één voor één bij het naderen op groen springen. Die hebben dus een sensor. Dat kan natuurlijk enkel ’s nachts.

   Maar nu? Met die fietsers die allemaal samen op dat kruispunt mogen? Wat doe je dan met die ene die het net ziet veranderen en toch nog maar doorgaat? En dan heb ik het over zowel voetgangers, fietsers als automobilisten.

   • Het is een mentaliteitskwestie. Als het verandert voor je neus, dan ga je niet door. Voor velen is dat heel moeilijk… Mocht men er boetes op zetten met camera bij de lichten, het zou wel werken, denk ik.

 2. Ik treed Matroos bij. Met sensoren kun je het verkeer veel vlotter laten verlopen.

 3. Hier aan de verkeerslichten nabij het stationsplein is het lang wachten. De fietsers en voetgangers moeten wachten tot zij aan de beurt zijn en dat kan lang duren.

 4. Jasmien

  Wist je dat er ook haaientanden zijn op het fietspad? Ik heb ze dit weekend voor de eerste keer opgemerkt in Diest!

  • ms

   Ik vind dat allemaal nogal verwarrend. Hier is het zus en ginder is het zo. Ze moeten overal hetzelfde reglement aanhouden.

   Zoals nu hier ook. Hier hebben ze nu gaybrapaden geschilderd aan sommige scholen. Ik las het in de krant, maar iemand die het niet leest, gaat die het als oversteekplaats herkennen?

   Het verkeer is al onveilig genoeg dat je er geen statement voor iets anders moet gaan maken.

 5. Of het vlotter zal gaan weet ik niet maar denk het wel. In de praktijk gingen ze toch al tegelijk bij de paar stoplichten die ik ken. Voor de auto’s duurt het langer maar ja…
  De sensoren zijn prettig voor automobilisten (groene golf) maar daar hebben fietsers en voetgangers niets aan.

  • ms

   Ik weet niet of het vlotter zal gaan. Ze willen het zo omdat het veiliger zou zijn. Ik ben dus geen expert en ga afwachten.

   Juist! De groene golf heet het.

 6. Ik krijg het altijd op m’n heupen als we weer op zo’n onoverzichtelijk chaotisch kruispunt staan waar de verkeerslichten allemaal tegelijk op groen staan. En dan vraagt men zich af in België (Vlaanderen) waarom er zoveel verkeersdoden zijn! Hier in NL heb je verkeerslichten met sensoren en dat werkt prima op de meeste kruispunten. Hier waar ik werk moet je bij één kruispunt als fietser wel héél lang wachten voor je over mag – maar is ook een ‘ingewikkeld’ kruispunt – en sommigen rijden dan ook door rood. Al het verkeer op z’n beurt en fietsers en voetgangers hebben tegelijk groen. Werkt prima.

  • ms

   Op een paar punten in Rotterdam houd ik ook mijn hart vast. Zo heb je bijvoorbeeld het kruispunt richting hotel in Ridderkerk. Daar wijken de fietsers af van het kruispunt maar steken over na een -naar schatting- 100-tal meters. Dan zou ik oversteken op het kruispunt veiliger vinden. Want als je dat niet weet …

 7. Elsje

  Een aarzelend type als ik veroorzaakt enkel verwarring op n ingewikkeld kruispunt. Letterlijk en figuurlijk. Ik houd mijn hart vast

  • ms

   Verandering is altijd een aanpassing. Maar zoals altijd moet je er op vertrouwen dat een ander zich ook aan de regels houdt en dat gebeurt soms niet.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d