Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Is ’t alles?

Ooit, lang geleden toen we nog dagelijks naar de beenhouwer moesten om ons vlees, was het de gewoonte dat je je bestelling niet ineens opgaf, maar stapsgewijs, waarna de beenhouwer dan vroeg: “Dat zal ’t zijn?” of “Is dat alles?” Dat was normaal. Of beter: dat vonden wij toch normaal.

Nu hebben we die gewoonte niet meer en kan diezelfde vraag nogal raar overkomen als je in een cafetaria een koffie en iets fris gaat drinken.

Die keer, in september, aan de Bostalsee, vond ik het zelfs licht arrogant. Het was in de namiddag, te laat en/of te vroeg om te eten. Hij noteerde de bestelling en vroeg: “Is dat alles?” Okee, er lag geen klemtoon op die verkeerde intenties zou aantonen, maar de vraag zat me wat dwars. Luc vond het een gewone vraag en verwees naar de beenhouwer, ik vond het toen toch wat opdringerig.

Nog zo een voorval, in Aachen. We gingen een koffie drinken in de stad, voor we naar de auto terug gingen. Omwille van zijn toenmalige rugpijn zette Luc zich al op het terras en ging ik bestellen, zoals gewoonlijk: een koffie en iets fris. “Wollen Sie keine Kuchen?” vroeg ze, met haar blik de standaard met taart aanwijzend en weer met die licht afkeurende ondertoon.

Ik bedankte gewoon, ik ga niet aan iedereen een uitleg doen over een maximum van 1.200kcal.

Maar dan bedenk ik, dat ik, bij het schrijven dezes, enkel deze twee voorvallen voor ogen heb, dus zal het me bij andere zaken niet opgevallen zijn. Zodoende vraag ik me af of ik toch geen beetje gelijk heb, dat ze bij beide voorgaande voorvallen toch wel licht arrogant ontstemd waren over onze -volgens hen ontoereikende- bestelling.

Previous

De reddingsstrook

Next

Hamamdoekenhistorie

15 Comments

 1. Dat gevoel herken ik. Je gaat bijvoorbeeld ergens koffie drinken en dan komt de vraag: ‘wil je er iets bij? We hebben heerlijk appelgebak!’ Of als je gaat lunchen dan brengen ze daarna de dessertenkaart. Maar ik hoef geen dessert, het wordt a.h.w. opgedrongen. Alsof dat altijd moet, maar nog meer alsof zij dan te weinig verdienen. En dat hoor je vaak aan de toon van de dienster die plots tien octaven zakt.

  • ms

   Over dezelfde golflengte gesproken … Je verwoordt precies het gevoel zoals ik het ook ervaar.

 2. Oh jawel, dat valt mij wekelijks op als wij ergens in Nederland gaan fietsen. Dan drinken wij voor we daar op de fiets stappen een koffie en wordt er steevast gevraagd ‘wil u daar ook iets lekkers bij?’. Of als je glas nog maar half leeg is ‘kan ik u nog wat inschenken?’. Ik krijg er iets van. Ik vind het zo not done. Het voelt alsof ze je heel snel weg willen hebben als je niks meer besteld. Dat is in België toch totaal anders. Daar kan je als je dat mocht willen een hele namiddag op een terras zitten met één drankje en daar laten ze je gerust.

  • ms

   Over dat zo lang blijven zitten zijn er toch ook al opmerkingen gevallen, vooral over mensen die “iets” komen drinken om het gratis internet.

   Maar verder heb ik dat, inderdaad hier in België nog niet echt tegengekomen dat men aandringt.

   Maar prettig vind ik het helemaal niet.

   • Gratis internet, is dat nog van deze tijd? Ik ga nooit op de WiFi op een ander. Heb meer dan genoeg mobiele data.

    • ms

     Studenten blijken dat wel nog te doen.

     Ik ga nooit op Wifi van een ander. Inderdaad, meer dan genoeg mobiele data.

 3. Het is een kwestie van verkopen. Ga je ergens koffie drinken bij een patisserie of banketbakker snap ik de vraag eerder dan bij zo maar een terrasje voor een cafe of zo. Het personeel krijgt ook opdracht om de taarten en zo meer mee te verkopen. Daar zit de winst. Net als omgekeerd in een restaurant de mee verkochte drankjes de winst maken. Maar het is ook de toon die de muziek maakt. Als iemand echt lol heeft in het promoten van een zelf gemaakte appeltaart met slagroom volgens oma’s recept is dat anders dan de bijna robotachtige vraag of ‘of dat alles was’? Kortom, niet alles is wat het lijkt, al oogt of klinkt het soms als wat onaardig…Hier bekijk ik dat zeker met het oog op eventuele fooien….

  • ms

   In de Veritas (een winkel voo naaigerief) van Tienen vragen ze me telkens bij het afrekenen of ik niet dit of dat bij wil kopen, dingen die ik niet nodig heb zoals haarelastiekjes of een spray voor zachte voeten.

   Weet je wat het resultaat is? Ik rijd naar Sint-Truiden, daar rekenen ze af en laten me gerust.

   Met drinkgelegenheden zal ik hetzelfde doen. Of over een vinger in eigen oog gestoken, al zullen ze het waarschijnlijk niet zo erg voelen in hun portemonnee.

 4. elsjeveth

  De ene keer stoort het me, de andere keer kan ik er wel mee leven.
  Soms gebeurt het op een leuke manier, zo van: we hebben heerlijke taartjes, eentje proberen bij uw koffie.
  Voorlopig zullen we maar denken, ze doen hun best en vaak is de koek de moeite waard.
  Wellicht is het een typisch Nederlandse gewoonte.

  • ms

   Én Duits. 😁 Neen, ik houd er niet van. En de toon waarop het gevraagd wordt doet ook veel.

   • elsjeveth

    Weet je wat mij mateloos irriteert bedenk ik me ineens; in een schoenenwinkel als je een paar schoenen aanschaft. Heeft dit en dat spray, wilt u een opfrisbeurt voor de schoenen… ergerlijk

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén