Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ongehoord

Toen ik kind was leerde mijn moeder me dat je tong uitsteken erg onfatsoenlijk was. Zoiets deed je niet als je een beetje welopgevoed was.

Eigenlijk heb ik er daarna jarenlang niet bij stil gestaan, gewoon omdat ik er niet mee te maken kreeg. De wereld zal al die jaren dan wel goede manieren gehad hebben.

Toen begon het zich voor te doen, eerst met mondjesmaat, daarna meer en meer verspreid: op TV, in publiciteit, in filmpjes, bij interviews …

Kiekevel krijg ik er niet van maar toch is dat ingeprente er nog, ik schrik er toch nog altijd van. Ik vind het getuigen van disrespect, nu niet als kinderen elkaar plagen maar het blijft niet bij kinderen en het zijn niet enkel kinderen. Het lijkt wel of ze het een uitdrukking van gemoedelijkheid gaan vinden zijn.

Eigenlijk heb ik minder problemen met een opgestoken middenvinger, al vind ik dat nu ook niet gepast. Misschien omdat die in mijn kinderjaren nog niet in zwang was en ik de afkeer ervoor niet met de paplepel kreeg ingegeven.

Previous

Waar heb ik mijn hoofd …

Next

De bui zien hangen

11 Comments

 1. Jasmien

  Ik vind die middelvinger persoonlijk onbeleefder dan een tong uitsteken, maar bij mij is dat niet zo ingeprent!

  • ms

   De middenvinger was niet gekend toen ik kind was. Vanwaar die ineens kwam weet ik niet eens. Overgevlogen uit Amerika?

   Feit is wel dat ik het ooit een keer heb gedaan omdat ik dat toen de ideale manier vond om een statement te maken maar dat ik nooit mijn tong zou uitsteken.

 2. Ik zie het eigenlijk nooit … een uitgestoken tong. Allerlei opgestoken vingers wel hoor !!!

  • ms

   Die uitgestoken tong? Daar maken ze bijv. reclame mee op internet voor internet. Wat dat met elkaar te maken heeft, ik zou het niet weten. Ik denk dat ze dat grappig vinden.

   In realiteit zie ik echter geen van beiden, maar ja, ik heb me tamelijk geïsoleerd de laatste jaren.

 3. Tong uitsteken deden we alleen naar andere kinderen, thuis was het absoluut verboden. Ik zie het bijna nooit meer, de meeste kinderen zitten binnen.
  De middelvinger kenden we toen nog niet, wel de pas-op-wijsvinger.
  Beiden zijn een ergerlijk gebaar.

  • ms

   Ik was een saai kind, achteraf gezien. Vermits het niet mocht, deed ik het niet, ook niet als het niet gezien werd. Saai kind dus.

   Op de laptop heb een adblocker, maar niet op de telefoon en daar krijg ik dus die publiciteit. Als zelfs mijn telefoon zijn manieren niet kan houden …

   Ik erger me niet aan het gebaar op zich maar wel aan het feit dat men het nu als grappig of joviaal wil laten doorgaan.

 4. Ik zie vaker middelvingers bij volwassenen en dat vind ik erger. Die uitgestoken tong associeer ik met kinderlijk gedrag en dat lijkt me minder veel te doen.

  • ms

   Daarom juist. Als een volwassene zijn tong uitsteekt lijkt het dat het allemaal het niveau omlaag haalt. Een middenvinger haalt ook het niveau omlaag maar dan wel een ander. Een tong uitsteken maakt het belachelijk, een middenvinger is arrogant.

 5. zowel middenvinger opsteken of tong uitsteken bij volwassenen vind ik beneden niveau. Een kind kan je nog opvoeden, maar volwassenen zouden beter moeten weten.

 6. Elsje

  Helemaal eens met jou en francky

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d