Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wat is mis met: “Neen”

De titel hierboven slaat niet op het verschrikkelijke nieuws van de laatste dagen. Die stond er al toen het concept geboren werd. Over het verschrikkelijke wil ik het niet hebben, er wordt genoeg over geschreven1.

Neen, het ging over een artikel dat eerste hulp wou bieden bij het versoepelen. Over de stress die ermee samenhangt als mensen gaan verwachten dat jij versoepelt als je dat nog niet wil of er niet klaar voor bent2.

Voor ons is het namelijk aan de orde. We worden uitgenodigd. We houden de boot af. We overdrijven in voorzichtigheid. Dat wordt niet gezegd maar het smalend geluidje op de achtergrond zegt genoeg.

Binnenkort gaan we op de uitnodiging ingaan met als voorwaarde dat het buiten kan. Ik wéét hoe dat gaat aflopen. Dat wordt een oeverloos gedoe over ons moeilijk doen zonder reden tot eindeloze pogingen om ons overstag te laten gaan. Eén ding is zeker: mijn neen is neen. Is het altijd al geweest.

In het artikel hebben ze het over “leugentjes om bestwil” om ruzies en disputen te vermijden. Ga ik liegen? Neen toch. Een leugentje om bestwil wordt meestal gevolgd door nog een leugentje om bestwil tot je op het einde met een wirwar aan leugentjes om bestwil zit en niet meer uit je kluwen geraakt.

Dus ieder zijn gedacht. Ik respecteer en accepteer het gedacht van een ander maar op het ogenblik dat dat gedacht van een ander impliceert dat ik ervoor moet opdraaien, dan is het geen gedacht meer maar een vorm van dwingelandij.

En dan krijgen we te lezen dat de vaccins wel helpen maar dat we de goede resultaten wel aan onszelf te danken hebben3.

Ben ik nu gek als ik tussen de lijnen meen te lezen dat de regels wel gaan versoepelen maar dat we toch maar beter zelf beslissen om dat niet te doen en gewoon gekluisterd verder te leven zoals we het het laatste jaar gewend waren?

Mijn gedacht dus! Zoals ik het reeds aangaf: mijn recht op mondmasker en anderhalve meter.

Toch maar positief eindigen? Stelde ik me vragen bij mijn vaccinatie met AstraZeneca? Als ik deze vergelijkingstabel4 bekijk is Astra Zeneca zo slecht nog niet. Ik moet alleen wat langer wachten. Of … zoals ik nu net lees zouden Pfizer en AstraZeneca aan elkaar gewaagd zijn5.

Of is het ook een leugentje om bestwil?

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/31/eerste-hulp-bij-versoepelstress-hoe-maak-je-duidelijk-dat-je-no/
3 Het Nieuwsblad
4 Het Laatste Nieuws
5 Het Nieuwsblad
____________________

Previous

Het offensief! Ten aanval!

Next

Een rood met zwarte auto

12 Comments

 1. Wij verkochten gisteren ook een neen ivm de uitnodiging op een verjaardagsfeestje. Wij voelen ook dat ze al maanden vinden dat we overdrijven. We trekken het ons niet aan. Op onze leeftijd moet je doen waar je je goed bij voelt. Bovendien lijkt het me verstandiger om nog even voorzichtig te zijn. Het is nog niet over.

  • ms

   Het is zeker niet over. En die versoepelingen betekenen niet dat de zaak veilig is, maar wel dat er geschipperd wordt tussen veiligheid en belang.

   Gelukkig liggen onze veiligheid en ons belang in dezelfde hoek.

 2. Daisy

  Groot gelijk! Ook wij houden de boot nog even af… dat eventjes langer kan er nog wel bij …

 3. Helemaal met je eens en met Bea’s woorden.
  We moeten nog maar afwachten hoe het loopt, virussen kunnen venijnig zijn!

 4. Mensen zouden aan nee en een korte verwijzing al genoeg moeten hebben. Er is genoeg leuks te doen zonder dat je bij iemand thuis hoeft te zijn. Over de vaccins tja ik ben bang dat de tijd ons in gaat halen en er versies komen die niet worden opgevangen door de vaccins. De keuze welke je wil nemen vind ik lastig.

  • ms

   Veel mensen kunnen echt geen “neen” verdragen. Ik zeg niet vaak “neen”, maar als ik het zeg is het wel gemeend.

   Wij mogen niet kiezen. Luc is nu volledig gevaccineerd met Pfizer.Ik kreeg 1 spuit AstraZeneca.

   Met al die tegenkanting tegen dat vaccin zou je denken dat het minderwaardig is. Maar dan krijg je die twee artikels onder ogen en blijkt dat het in feite beter is dan Moderna en Johnson & Johnson.

   De waarheid?

 5. Het virus is er inderdaad nog steeds ook al dalen de cijfers momenteel. Het blijft oppassen. Ik ben benieuwd hoe de situatie zal zijn in september als alle vakanties achter de rug zijn.

  • ms

   In september? Als (veel) anderen (nog maar eens) op vakantie zijn geweest? Dan kunnen wij terug een voucher aanvragen omdat ons verblijf in Center Parcs niet zal kunnen doorgaan.

   Wat dat betreft ben ik een zwartkijker.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén