Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het vergelijken

Vorige week ergens stelde Luc voor om naar “Memory”, een Amerikaanse film uit 20221, gebaseerd op het boek “De zaak Alzheimer” van Jef Geeraerts, te kijken.

Dat de film een remake was van de film “De zaak Alzheimer2” van Erik Van Looy (2003) moest hij er niet bij zeggen, dat wist ik zelf ook wel.

Maar ik was wél benieuwd wat de Amerikanen ervan gemaakt hadden. En we zetten er ons voor en keken. Achteraf waren we het er over eens: die film was goed.

En ik zei, nogal terloops, dat we eigenlijk toch de film van Erik Van Looy eens zouden moeten herbekijken, want de herinnering daaraan zat wel erg ver.

Zondagavond vroeg Luc: “Kijken?” Hij had de film uit de kast gehaald en alles al klaar gezet en al snel bleek dat de remake wel degelijk zo goed als hetzelfde was als de originele, zij het hedendaagser: het gebruik van gsm en usb-sticks t.o.v. vaste telefoons en geluidscassettes om maar de opvallendste te noemen.

Nog een verschil: ze hadden er wel de -typisch Amerikaanse- achtervolgingsscène in gelast, maar gelukkig maar heel kort, maar ze hadden er ook de -wel erg langdradige- scene na die arrestatie uit gelaten.

Nog commentaar? Liam Neeson was eerder huurmoordenaar dan zieke met Alzheimer, bij Jan Decleir was de ziekte duidelijker al bleef hij moordenaar.

Ik heb geen voorkeur. Soms vraag ik me af waarom ze een film opnieuw willen maken. Bij deze begrijp ik het, al weet ik zelf niet welke ik nu echt verkies.

____________________
1 Memory (2022)
2 De zaak Alzheimer (2003)

Previous

Centen en centiemen

Next

De bescherming

10 Comments

 1. Ik kan mij de film ook niet goed meer herinneren. De remake heb ik nooit gezien.

  • ms

   Ik weet enkel nog dat ik die toen erg goed vond. Nu nog maar met de bedenkingen van hierboven erbij.

   De remake is dus recent, van 2022, en die is ook heel goed. Het einde is anders, nogal verrassend.

 2. Ik herinner mij de Vlaamse versie wel gezien te hebben. Iets duisters door het ziektebeeld. De Amerikaanse laat ik aan me voorbij gaan….

 3. Ik heb zover ik me herinner geen van de twee versies gezien.

  • ms

   Ik weet niet of die van 2003 oot op TV was. Wij zagen die in de cinema. Nu komt die Amerikaanse versie al na 2 jaar op TV.

   Over tijden die veranderen gesproken …

 4. Ik las een eeuwigheid geleden het boek van Jef Geeraerts. Met plezier (zoals bij alle thrillers van Jef Geeraerts) Het was toen voor het eerst dat ik het woord ‘Alzheimer’ koppelde aan die ouderdomsziekte. Ik zag later de film met Jan Decleir. Van een Amerikaanse remake had ik nog nooit gehoord.

 5. elsjeveth

  Jan Decleir was typisch de huurmoordenaar die ik me voorstelde na het lezen van het boek. De Amerikaanse versie heb ik niet gezien, ben nieuwsgierig geworden na jouw blog.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén