Toen mske gisteren in De Morgen las dat de nationale screeningprogramma’s falen in het opsporen van bijna de helft van de beginnende tumoren in de borst, was ze eerst nogal verwonderd. Dat wordt dan zo algemeen aangeraden en dan dat!

Ze las verder dat The Lancet, een Brits medisch tijdschrift dat gezegd had en dat die verder stelden dat een hoogtechnologische MRI-scan effectiever zou zijn.
 
De Vlaamse Liga tegen Kanker geeft dat toe maar zegt wel dat dat voor de ganse bevolking niet haalbaar is en dat het dus belangrijker is een grotere interesse voor de gratis screenings te promoten.

“Ah zo” denkt mske “je moet dan maar bij die helft behoren bij wie ze het niet zien” en toen ze las dat die MRI-scan te duur zou uitvallen, dacht ze dat de gratis screenings misschien niks te maken hebben met voorkoming, enkel maar met het toestoppen van een flinke pree aan de mammologen.

En zeggen dat mske een afspraak dacht te maken voor één van dees! Daar zal ze eerst toch nog eens goed moeten over nadenken, want dat is een valse veiligheid.